Saha Mühendisi Nasıl Olunur? Saha Mühendisi Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Saha Mühendisi Nasıl Olunur? Saha Mühendisi Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi15 Eylül 2023
Yayımlanma Tarihi

Saha mühendisi olmak isteyen kişilerin Makine Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olarak tecrübe kazanması gerekmektedir. Şantiye şefi ya da proje müdürü sorumluluğunda çalışan saha mühendisleri; iş güvenliği için gereken tedbirlerin alınması, günlük raporların oluşturulması ve genel kontrollerin sağlanması gibi sorumluluklar üstlenmektedir.

Saha Mühendisi Nedir?

Saha mühendisi; inşaat, enerji, telekomünikasyon gibi teknik projelerde saha çalışmalarını yöneten ve denetleyen kişiye verilen mesleki ünvandır. Saha mühendisleri; proje planlarını uygulama, kalite kontrolünü sağlama, malzeme ve işçilik hatalarını tespit etme, güvenlik standartlarını takip etme ve projenin bütçesini yönetme gibi görevleri üstlenirler.

Saha mühendisleri, inşaat ekibi ile işbirliği yapar ve projenin sahada sorunsuz bir biçimde ilerlemesini sağlar. Bu süreçte karşılaşılan sorunların hızlıca çözüme kavuşturulmasını sağlayan saha mühendisleri sayesinde inşaat, mühendislik, enerji ve telekomünikasyon projelerini başarılı bir biçimde tamamlanır.

Saha Mühendisi Ne İş Yapar?

Saha mühendisi; çeşitli alanlarda düzenlenen teknik projelerin saha çalışmalarının yönetilmesinde ve denetlenmesinde aktif rol almaktadır.

Saha mühendisleri; proje sürecinin başarılı bir biçimde tamamlanmasını sağlamak amacıyla görev yaparlar. Öncelikle inşaat ve montaj işlemlerinin plana uygun olarak yürütülmesi için gereken kontrolleri sağlayan ve uygun malzemelerin seçilmesiyle ilgilenen saha mühendisleri, gereken kalite kontrollerini de yapmalıdır. Aynı zamanda iş güvenliği alanında da titizlikle çalışması gereken saha mühendisleri, inşaat sahasında güvenli bir çalışma ortamının sağlanması ve işçilerin güvende olması gibi konularda sorumluluk sahibidir.

 

 

Saha Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

Saha mühendisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ya da Endüstri Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olmak
  • İş güvenliği alanında yetkinlik kazanmak
  • Saha deneyimine sahip olmak
  • Şantiye ve saha süreçlerine hâkim olmak
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Analiz yeteneklerine sahip olmak
  • Titiz ve disiplinli çalışmak

Saha Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Saha Mühendisi olmak için lisans programları arasında yer alan Elektrik Mühendisliğiİnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ya da Endüstri Mühendisliği gibi bölümlerin okunması gerekmektedir. Buna ek olarak alanında başarılı olmak isteyen bir saha mühendisinin mesleki deneyim kazanması ve ileri seviyede yabancı dil bilmesi gerekmektedir.

Saha Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Saha mühendisinin maaşı 19.500 TL ile 38.000 TL aralığındadır.

Saha mühendisi maaş aralığı, kişinin çalışma süresine, çalıştığı ülkeye ve çalıştığı kuruma göre farklılaşır. Örneğin mesleğe yeni başlayan bir saha mühendisi ortalama 19.500 TL maaş alırken mesleki tecrübe kazanan bir saha mühendisinin aldığı maaş 38.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Saha Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde saha mühendisi olarak çalışanlar 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladıkları takdirde sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödeme şartını sağladıklarında erkeklerde 60 yaşında, kadınlarda 58 yaşında emekli olunur. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla çalışmaya başlayanların ise 7200 gün prim ödemesi gerekir. Bu şartı sağlayan erkekler için emeklilik yaşı 60 yaşından 65’e kadar devam eder. Kadınlar ise prim süresi şartını sağladıklarında 58 yaşında emekli olur.

Kamuda saha mühendisi olarak çalışanlar 8 Eylül 1999 itibarıyla işe başladıkları takdirde gereken yıl kadar prim öderlerse istedikleri zaman emekli olurlar. Bu süre erkekler için 25 yıl, kadınlar için 20 yıldır. Kamuda 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan saha mühendisi ise 9000 gün prim ödediği sürece erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaşında emekli olur.

Devlette Saha Mühendisi Nasıl Olunur?

Devlette saha mühendisi olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar sebebiyle hüküm giymemek gerekmektedir. Bu koşulları karşılayan kişiler ilgili mühendislik bölümlerinden mezun olmalı ve Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS) başarılı bir puan almak gerekmektedir. KPSS’den başarılı bir puan alan saha mühendisleri, devlet kurumlarına atanma hakkı kazanır.

Yurt Dışında Saha Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında saha mühendisi olmak için öncelikle mühendislik fakültesinde yer alan bölümlerden mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvuru yapılmalıdır.

Aynı zamanda yurt dışında saha mühendisi olarak görev yapmak isteyen kişilerin ileri seviyede İngilizce bilmesi gerekmektedir. Bu alanda sorun yaşayan kişilerin A1 - A2 Seviye İngilizce Kursu ve B1 Seviye İngilizce Eğitimi gibi sertifika programlarına katılması avantajlı bir durum olacaktır. Bunlara ek olarak saha tecrübesine dair referans sunan saha mühendislerinin yurt dışında iş bulma süreci çok daha verimli geçecektir.                                                                                                              

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat