Röntgen Teknikeri Nasıl Olunur? Röntgen Teknikeri Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Röntgen Teknikeri Nasıl Olunur? Röntgen Teknikeri Ne İş Yapar?

Röntgen teknikeri olmak isteyen bireylerin Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü’nden mezun olmaları gerekmektedir. Röntgen teknikerleri; hastanın röntgen çekimi öncesinde hazırlanmasını, doktorun istediği alanın taranıp görüntülenmesini ve çekim sürecinin güvenilir bir şekilde tamamlanmasını sağlar.

Röntgen Teknikeri Nedir?

Röntgen teknikeri, tıbbi görüntüleme ve teşhis süreçlerinde röntgen cihazlarını kullanan ve hasta bakımında önemli bir rol oynayan sağlık çalışanıdır. Bu teknikerler, röntgen görüntülerinin doğru bir şekilde alınmasını ve bu sayede doktorların doğru teşhis koymasına yardımcı olurlar.

Röntgen teknikerlerinin temel görevi, hastaların röntgen görüntülerini oluşturmak ve kaydetmektir. Bunun için hasta ile iletişim kurarak hangi bölgenin görüntülenmesi gerektiğini belirler ve uygun röntgen tekniklerini uygular. Röntgen teknikeri, hasta güvenliğini sağlama amacıyla işlem sonrasında röntgen cihazlarının bakımı konusunda da rol almaktadır.

Röntgen Teknikeri Ne İş Yapar?

Röntgen teknikeri, hastalıkların teşhis edilmesi ve tedavi planlarının oluşturulması için ilgili cihazlarla röntgen görüntüleri oluşturur.

Röntgen teknikerleri; hasta pozisyonunu ayarlar, röntgen cihazını doğru bir biçimde konumlandırır ve hastanın radyasyona maruz kalmasını minimum düzeyde tutabilmek için gereken önlemleri alırlar. Aynı zamanda radyasyon güvenliği konusunda bilinçlidir ve hastalarını bu konuda bilgilendirir. Çocuklar ve hamile kadınların radyasyon güvenliğinin sağlanması konusunda da ekstra dikkat ederler.

Röntgen teknikeri, röntgen görüntüleri alındıktan sonra görüntülerin kalitesini kontrol ederek gereken durumlarda yeniden röntgen çekimi yapar. Bu teknikerler, röntgen görüntülerini doktorlara iletirler ve ihtiyaç halinde yeni görüntüleme işlemlerini gerçekleştirirler.

 

 

Röntgen Teknikeri Olma Şartları Nelerdir?

Röntgen teknikeri olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü’nden mezun olmak
  • Röntgen cihazlarının kullanımı hakkında bilgi sahibi olmak
  • Sağlık sektöründe çalışmak istemek
  • Etkili iletişim konusunda başarılı olmak
  • Teknik beceriye sahip olmak

Röntgen Teknikeri Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Röntgen teknikeri olmak için Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü’nden mezun olunması gerekmektedir. Eğitim sürecinde veya sonrasında staj programlarına katılmak mesleki alanda tecrübe kazanmayı sağlayarak kişiyi iş yaşamına hazırlayacaktır.

Aynı zamanda katılım sağlanan eğitim programları sayesinde alınacak sertifikalar röntgen teknikerinin öz geçmişini güçlendirmesine ve iş başvurularında ön plana çıkmasına yardımcı olacaktır.

Röntgen Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

Röntgen teknikerinin maaşı 20.250 TL ile 50.500 TL aralığındadır.

Röntgen teknikeri maaş aralığının belirlenmesi çalışılan sektörün ve kişinin mesleki tecrübesine göre değişiklik gösterir.

Röntgen teknikeri mesleğin ilk yılında ortalama 20.250 TL civarında maaş alırken iki yıllık tecrübeli bir röntgen teknikeri yaklaşık 22.750 TL, üç yıl ve daha üzeri deneyime sahip bir röntgen teknikeri ise 25.250 TL ile 50.500 TL arasında maaş alır.

Röntgen Teknikeri Emeklilik Şartları Nelerdir?

Röntgen teknikeri, çalışmaya 8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde başlaması durumunda 7000 gün prim ödemeli ve yaş şartına uymalıdır. Sigortalılık süresinin önemli olmadığı bu gruptaki kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilir. Röntgen teknikeri, çalışmaya 8 Eylül 1999'dan sonra kamuda başlaması durumunda kadınlar 20, erkekler 25 yıl olmak üzere prim ödeyerek emekli olmaktadır.

Röntgen teknikeri, çalışmaya 1 Mayıs 2008’den sonra özel sektörde başladığı takdirde 7200 günlük prim ödemeli ve yaş koşuluna uymalıdır. Bu grupta yer alan erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olabilirken kadınların emeklilik yaşı 58’dir. Röntgen teknikeri, çalışmaya 1 Mayıs 2008’den sonra kamuda başladığı takdirde 9000 günlük prim ödemeli ve yaş koşuluna uymalıdır. Bu grupta yer alan erkeklerde emeklilik yaşı 60 yaş, kadınlarda ise 58 yaştır.

Devlette Röntgen Teknikeri Nasıl Olunur?

Devlette röntgen teknikeri olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma ve Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü’nden mezun olma şartları aranmaktadır. Bu şartları karşılayan kişiler, Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeli ve başarılı bir puan alarak devlet kurumlara atanma hakkı kazanmalıdır.

Yurt Dışında Röntgen Teknikeri Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında röntgen teknikeri olmak için Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü’nden mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Daha sonra yurt dışında çalışma izni alınmalıdır. Aynı zamanda gidilmesi planlanan ülkenin dili iyi seviyede bilinmelidir. Bu süreçte yabancı dil eğitimlerinden faydalanılabilir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat