Romatoloji Uzmanı Nasıl Olunur? Romatoloji Uzmanı Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Romatoloji Uzmanı Nasıl Olunur? Romatoloji Uzmanı Ne İş Yapar?

Tıp Bölümü’nden mezun olan ve romatoloji alanında uzmanlık eğitimi alan romatoloji uzmanları; iltihabi hastalıklar ve kas hastalıkları alanında görev yapmaktadır. Romatoloji uzmanı yani romatolog; hastalıkların tanı, tedavi ve takip süreciyle yakından ilgilenmektedir.

Romatoloji Uzmanı Nedir?

Romatoloji uzmanı yani romatolog; romatizmal hastalıkların teşhis, tedavi ve takibini gerçekleştiren tıp hekimidir. Romatizmal hastalıklar; bağ dokusu, eklemler, kaslar, kemikler ve tendonları etkileyen çeşitli rahatsızlıkları kapsar. Bu hastalıklar arasında romatoid artrit, osteoartrit, lupus, ankilozan spondilit, fibromiyalji, gut, romatizmal ateş ve vaskülit gibi çeşitli rahatsızlıklar bulunur.

Romatoloji uzmanları, bu hastalıkların teşhisi için hastaların semptomlarını ve tıbbi öykülerini değerlendirir. Fizik muayene, laboratuvar testleri, radyolojik görüntüleme teknikleri ve bazen biyopsi gibi ek yöntemler kullanarak tanı koymaya çalışırlar. Tedavi sürecinde ise ilaç tedavisi, eklem enjeksiyonları, cerrahi müdahale, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi yöntemler kullanılabilir.

Romatoloji uzmanlarının asıl amacı; hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek, semptomları kontrol altına almak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. Hastalıkların erken teşhisi edilmesi ve uygun tedavinin uygulanması hastaların ağrılarını hafifletebilir, fonksiyonel kapasitelerini artırabilir ve uzun vadeli komplikasyonları önleyebilir. Kronik olabilen romatizmal hastalıkların düzenli olarak takip edilmesi ve tedavi planlarının düzenli olarak gözden geçirilmesi hastaların yaşam kaliteleri açısından oldukça önemlidir.

Romatoloji Uzmanı Ne İş Yapar?

Romatoloji uzmanı; romatizmal hastalıkların teşhisini, tedavisini ve takibini sağlar. Bu süreçte hastaların öykülerini dinler, fiziki muayene yapar ve gereken testlerin uygulanmasını sağlar.

Romatoloji uzmanları, hastalığın ilerleyişin yavaşlatmak için ilaç tedavisine başvururken hastanın hareket kabiliyetini arttırmak için fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarından yararlanır. Eklem hasarı gibi problemlerin söz konusu olduğu durumlarda ise cerrahi müdahaleye başvurabilir.

Hastalarını düzenli olarak takip eden ve gereken durumlarda tedavi planlarında değişiklik yapan romatologlar, hastalarının yaşam standartlarının iyileşmesi amacıyla önerilerde bulunur ve onların hastalıklar ile daha iyi başa çıkabilmeleri için hastalık yönetimi eğitim verir. Aynı zamanda alanında başarılı bir romatoloji uzmanı, ihtiyaç duyulduğu takdirde diğer hekimler ile iş birliği yapar.

 

 

Romatoloji Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Romatoloji uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Üniversitelerin Tıp Bölümü’nden mezun olmak
  • Tıp sektörüne ilgi duymak ve bu alanda çalışmak istemek
  • İskelet ve romatizmal hastalıklar alanında uzmanlık sahibi olmak
  • Araştırma yapmayı sevmek
  • Güçlü iletişim kurabilmek
  • Pozitif bilimler ile ilgilenmek

Romatoloji Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Romatoloji uzmanı olmak için üniversitelerin Tıp Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir. Tıp Bölümü’nden mezun olan kişiler, Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girmeli ve gereken puanı alarak romatoloji uzmanlığı alanında eğitim almalıdır. Romatolog olmak için 10 senelik bir eğitim süresi bulunmaktadır. Tıp Bölümü eğitimi 6 yıl, uzmanlık eğitimi süresi ise 4 yıl sürmektedir.

Romatoloji Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Romatoloji uzmanı maaşı 21.500 TL ile 42.000 TL aralığındadır.

Romatoloji uzmanı maaş aralığı çalışılan sağlık kurumunun yapısına, kişinin romatoloji alanındaki yetkinliğine, deneyim süresine ve kendi kliniğinde çalışmasına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Bir yıl deneyimli bir romatoloji uzmanı 21.500 TL ile 25.000 TL arasında kazanırken iki yıl deneyimli bir romatoloji uzmanı 25.500 TL ile 29.000 TL, üç yıl ve üzeri deneyime sahip romatoloji uzmanı ise 29.500 TL ile 42.000 TL arasında kazanır.

Romatoloji Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde 8 Eylül 1999'dan sonra romatoloji uzmanı olarak çalışan kişiler, 7000 gün prim ödedikleri takdirde emekli olma hakkı kazanırlar. Bu gruptaki erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olur. Özel sektörde 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra işe başlayan romatoloji uzmanlarının ise 7200 gün prim ödemeleri gerekir.

Kamuda 8 Eylül 1999 tarihinden önce romatoloji uzmanı olarak çalışan kişiler, 25 yıl prim ödedikleri takdirde yaş sınırlaması olmadan primlerini doldurdukları zaman emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan romatoloji uzmanları ise 9000 prim gününü doldurmalıdır. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olur.

Devlette Romatoloji Uzmanı Nasıl Olunur?

Devlette romatoloji uzmanı olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlar nedeniyle bir yıl veya üzeri ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan bireyler, Tıp Bölümü’nden mezun olmalı ve TUS’u başarıyla geçerek ilgili alanda uzmanlık eğitimi almalıdır.

Yurt Dışında Romatoloji Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında romatoloji uzmanı olmak için Tıp Bölümü’nden mezun olmak ve ilgili alanda uzmanlık eğitimi almak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan ve uzmanlık diploması yurt dışında da geçerli olan bireyler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır. Aynı zamanda gidilmesi planlanan ülkenin diline sözlü ve yazılı olarak hakim olmak gerekir.

Romatoloji Uzmanı Nasıl Giyinir?

Romatoloji uzmanı ve stajyer kıyafet tüzüğü çalışılan alana göre değişiklik göstermektedir. Uzman doktor; laboratuvar ve ameliyathanede çalışırsa eldiven, beyaz önlük, maske, bone gibi giysiler giymeye özen göstermelidir. Ofis ortamında çalışan romatoloji uzmanı ise önlük ve eldiven giymelidir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat