Radyoloji Uzmanı/Doktoru Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Radyoloji Uzmanı/Doktoru Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi09 Temmuz 2024
Yayımlanma Tarihi

Tıp Bölümü’nden mezun olan ve Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) başarılı bir puan alarak radyoloji alanında uzmanlık eğitimi alan bireyler radyoloji uzmanı/doktoru olmaktadır. Radyoloji uzmanı/doktoru; hastalıkları teşhis etmek için vücudun iç yapı görüntülerini yorumlar, tanı koyar ve tedavi yöntemlerini belirleyerek tüm süreçleri yönetir.

Radyoloji Uzmanı/Doktoru Nedir?

Radyoloji uzmanı veya radyolog; tıbbi görüntüleme teknikleri kullanarak hastalıkları teşhis etme, izleme ve tedavi sürecini yönlendirme konusunda uzmanlık sahibi olan tıp doktorudur. Radyoloji uzmanları, radyasyon kullanarak vücudun iç yapısını gösteren görüntüler elde etmek için çeşitli görüntüleme yöntemlerini kullanırlar. Bu yöntemler arasında röntgen, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), bilgisayarlı tomografi (BT), ultrason ve nükleer tıp bulunur.

Radyoloji uzmanları; hastaların röntgen, MRG, BT veya ultrason gibi görüntüleme yöntemlerine yönlendirilmesi durumunda bu görüntüleri analiz eder ve teşhis koymak için değerlendirirler. Görüntülerdeki anormallikleri tespit ederek hastalıkları teşhis ederler ve tedavi planlarını oluştururlar.

Radyoloji Uzmanı/Doktoru Ne İş Yapar?

Radyoloji uzmanı; tıbbi görüntüleme teknikleri ile hastaların iç yapısını inceleyerek doğru teşhisi koyar ve uygulanması gereken tedavi planını yapar.

Radyolog olarak da bilinen radyoloji uzmanı; röntgen, ultrason, tomografi gibi görüntüleme teknikleri ile elde edilen görüntüleri değerlendirir ve hastalıkları belirleyerek tedavi sürecini yönetir. Radyoloji uzmanları gereken durumlarda diğer alanlarda uzman olan hekimlerle iletişime geçerek birlikte görev yapar.

Radyoloji uzmanı, görüntüleme teknikleri sayesinde hastalıkların erken teşhis edilerek tedavi sürecinin hızlandırılması konusunda oldukça önemli bir role sahiptir. Özellikle de kanser gibi hastalıkların tanı ve tedavi sürecinde hastaların tedaviye en kısa sürede başlayabilmesi için hayati önem taşımaktadır.

 

 

Radyoloji Uzmanı/Doktoru Olma Şartları Nelerdir?

Radyoloji uzmanı/doktoru olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Tıp Bölümü’nden mezun olmak
  • Vücut, hücre hastalıkları alanında bilgi sahibi olmak
  • Pozitif bilimlerle yakından ilgilenmek
  • Sağlık sektörüne karşı ilgi beslemek
  • İnsanlarla etkili iletişim kurmak
  • Radyoloji alanında yeterli bilgi sahibi olmak

Radyoloji Uzmanı/Doktoru Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Radyoloji uzmanı/doktoru olmak için üniversiteye geçiş sınavlarından iyi bir puan alarak Tıp Bölümü’nde eğitim almak ve başarıyla mezun olmak gerekmektedir.

Tıp Bölümü’nden mezun olan kişiler, 6 yıllık tıp eğitiminin ardından radyoloji alanında 4 yıllık uzmanlık alarak sağlık kurumlarında radyolog olarak görev yapabilir.

Radyoloji Uzmanı/Doktoru Maaşları Ne Kadar?

Radyoloji uzmanı/doktoru maaşı 60.000 TL ile 100.000 TL aralığındadır.

Radyoloji uzmanı/doktoru maaş aralığı çalışılan sağlık kurumuna, kişinin radyoloji alanındaki yetkinliğine, deneyim süresine ve kendi kliniğinde çalışmasına bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Bir yıl deneyimli bir radyoloji uzmanı/doktoru ortalama 60.000 TL kazanırken iki yıl deneyimli bir radyoloji uzmanı/doktoru yaklaşık 68.000 TL, üç yıl ve üzeri deneyime sahip radyoloji uzmanı/doktoru ise 76.000 TL ile 100.000 TL arasında kazanır.

Radyoloji Uzmanı/Doktoru Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde radyoloji uzmanı/doktoru olarak çalışmaya başlayan kişilerin 7000 günlük prim süresini doldurmaları gerekir. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olur. 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra işe başlayan radyoloji uzmanlarının da 7200 gün prim ödemeleri gerekir. Bu gruptaki erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olabilirken kadınlar 58 yaşında emekli olur. 

8 Eylül 1999 tarihinden önce kamuda çalışmaya işe başlayan radyologlar, yaş sınırlaması olmadan primlerini doldurmaları durumunda emekli olabilir. Bu gruptaki radyoloji uzmanlarının 25 yıl prim ödemesi gerekmektedir. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan bireyler ise 9000 prim gününü doldurmalıdırlar. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olur.

Devlette Radyoloji Uzmanı/Doktoru Nasıl Olunur?

Devlette radyoloji uzmanı/doktoru olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Tıp Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir. Bu gereklilikleri karşılayan kişiler Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girmeli ve başarılı bir puan alarak ilgili alanda uzmanlık eğitimi almalıdır. Aynı zamanda gereken güvenlik soruşturmalarını başarıyla geçmelidir.

Yurt Dışında Radyoloji Uzmanı/Doktoru Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında radyoloji uzmanı/doktoru olmak için Tıp Bölümü’nden mezun olmak ve yurt dışında çalışma iznine sahip olmak gerekmektedir. Aynı zamanda yurt dışında da geçerliliği bulunan uzmanlık diplomasına sahip olunmalı ve gidilmesi planlanan ülkenin dili ileri seviyede bilinmelidir.

Radyoloji Uzmanı/Doktoru Nasıl Giyinir?

Radyoloji uzmanı/doktoru ve stajyer kıyafet tüzüğü çalışılan alana göre değişiklik göstermektedir. Uzman doktor, laboratuvar ve ameliyathanede çalışırsa eldiven, beyaz önlük, maske, bone giymesi gerekmektedir. Ofis ortamında çalışan radyoloji uzmanı/doktoru ise önlük ve eldiven giymelidir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat