Radyoloji Teknisyeni Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Radyoloji Teknisyeni Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Ön lisans bölümleri arasında yer alan Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü’nden mezun olan kişiler, radyoloji teknisyeni olarak görev yapabilir. Hastalara yapılan işlemleri açıklayan ve radyoloji cihazlarını kullanarak gereken vücut bölgelerinin taramasını yapan radyoloji teknisyeni hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde çalışma şansına sahiptir. 

Radyoloji Teknisyeni Nedir?

Radyoloji teknisyeni, tıbbi görüntüleme prosedürlerini gerçekleştiren ve görüntülerin doğru bir şekilde elde edilmesini sağlayan sağlık profesyonelidir. Radyoloji teknisyenleri; röntgen cihazları, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) cihazları, bilgisayarlı tomografi (BT) tarama cihazları ve diğer ilgili ekipmanları kullanarak hastaların vücut görüntülerini oluştururlar.

Radyoloji teknisyenleri, hastaların radyolojik incelemeler öncesinde hazırlanmasını sağlar ve hasta konforunu sağlamak için gerekli önlemleri alır. Görüntüleme süreci sırasında radyasyon dozunu kontrol eder ve cihazların doğru bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca görüntülerin doğru bir şekilde kaydedilmesi, saklanması ve hasta kayıtlarına eklenmesi gibi veri yönetimi görevlerini de yerine getirirler.

Radyoloji Teknisyeni Ne İş Yapar?

Radyoloji teknisyeni, ilgili araçları kullanarak hastaların vücut görüntülerini oluşturmakla görevlidir.

Radyoloji teknisyenleri; hastaların görüntüleme öncesinde hazırlanmasını sağlar, onlara gerekli bilgileri verir ve yönlendirir. Bu teknisyenler, hastaların doğru pozisyon almalarına yardımcı olur ve ihtiyaç duyulması halinde ilgili araçları kullanır. Görüntüleme sürecinde ise cihazları doğru bir biçimde ayarlar ve teknik parametreleri kontrol ederek her şeyin prosedüre uygun olarak ilerlediğinden emin olur.

Görüntüleme sürecinden sonra ise radyoloji teknisyenleri, görüntüleri inceleyerek kalite kontrol testlerini uygularlar. Görüntülerde bir sorun olması durumunda da tekrardan çekim yaparlar. Başarılı bir radyoloji teknisyeni; radyologlar, radyoloji ekibi ve diğer sağlık uzmanları ile birlikte çalışarak hastaların tanı sürecini destekler.

 

 

Radyoloji Teknisyeni Olma Şartları Nelerdir?

Radyoloji teknisyeni olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü’nden mezun olmak
  • Radyoloji alanında detaylı bilgi sahibi olmak ve radyoloji cihazlarını başarıyla kullanabilmek
  • Sağlık sektörüne ilgi duymak
  • Teknik beceriye sahip olmak
  • Disiplinli ve titiz çalışabilmek
  • Sorumluluk sahibi olmak
  • İletişim alanında güçlü olmak

Radyoloji Teknisyeni Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Radyoloji teknisyeni olmak için ön lisans programları arasında yer alan Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü’nden mezun olunmalıdır. Aynı zamanda mesleki deneyim kazanmak için eğitim sürecinde veya sonrasında staj programlarına katılım sağlamak oldukça önemlidir.

Radyoloji Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?

Radyoloji teknisyeninin maaşı 20.000 TL ile 58.000 TL aralığındadır.

Radyoloji teknisyeni maaş aralığını kişinin tecrübesine ve çalıştığı kurumun yapısına göre farklılık göstermektedir. Radyoloji teknisyeni mesleğin ilk yılında 20.000 TL ortalamasında maaş alırken iki yıllık deneyimli bir radyoloji teknisyeni 22.500 TL, üç yıl ve üzeri tecrübeye sahip bir radyoloji teknisyeni ise 25.000 TL ile 58.000 TL arasında maaş almaktadır.

Radyoloji Teknisyeni Emeklilik Şartları Nelerdir?

Radyoloji teknisyeni, çalışmaya 8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde başlaması durumunda 7000 gün prim ödeme ve yaş kriterine uyarak emekli olabilir. Sigortalılık süresinin önemli olmadığı bu gruptaki kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilir. Radyoloji teknisyeni, çalışmaya 8 Eylül 1999'dan sonra kamuda başlaması durumunda kadınlar 20, erkekler 25 yıl olmak üzere prim ödeyerek emekli olmaktadır.

Radyoloji teknisyeni, çalışmaya 1 Mayıs 2008’den sonra özel sektörde başlaması durumunda 7200 günlük prim ödeme ve yaş koşuluna uyarak emekli olabilir. Bu gruptaki kadınların emeklilik yaşı 58’dir ancak erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olabilir. Radyoloji teknisyeni, çalışmaya 1 Mayıs 2008’den sonra kamuda başlaması durumunda 9000 günlük prim ödeyerek yaş koşuluna uymak kaydıyla emekli olabilir. Yaş koşulu erkeklerde 60 yaş iken kadınlarda 58 yaştır.

Devlette Radyoloji Teknisyeni Nasıl Olunur?

Devlette radyoloji teknisyeni olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlar nedeniyle ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü’nden mezun olmalı ve Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek geçerli bir puan almalıdır.

Aynı zamanda radyoloji alanında detaylı bilgi sahibi olunmalı ve radyoloji ekipmanlarının kullanımı alanında da teknik beceriye sahip olunmalıdır.

Yurt Dışında Radyoloji Teknisyeni Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında radyoloji teknisyeni olmak için Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü’nden mezun olunması ve bu alanda yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunması gerekmektedir. Bu gereklilikleri karşılayan bireyler, yurt dışında çalışma izni almalıdır.

Gidilmesi planlanan ülkenin ana dilini iyi seviyede bilmek de aranan gereklilikler arasında yer almaktadır. Radyoloji teknisyeninin iyi seviyede yabancı dil bilmesi hastalar ile kurduğu iletişimin verimliliğini arttıracaktır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat