Proje Mühendisi Nasıl Olunur? Proje Mühendisi Ne İş Yapar?
İçindekiler
Mühendislik bölümlerinden mezun olan bireyler, proje mühendisi olarak görev yapma şansına sahiptir. Proje mühendislerinin büyük çoğunluğu Elektrik Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olan kişilerden oluşmaktadır. Proje şartnamesini inceleyerek ilgili teklifleri sunan proje mühendisi, bir projenin taslağının oluşturulmasından teslim edilmesine kadar tamamlanması gereken tüm süreçlerde görev alır.
Proje Mühendisi Nedir?
Proje mühendisi; bir projenin tasarım, geliştirme ve yönetim süreçlerinden sorumlu olan mühendistir. Proje mühendisi, projenin tüm aşamalarında aktif rol oynar ve çeşitli değerlendirmeler yaparak projenin başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için gereken kaynakları yönetir.
Bir proje mühendisi; görevini sürdürdüğü sektöre göre mühendislik, inşaat, yazılım geliştirme gibi alanlarda yeterli bilgi ve tecrübe sahibi olmalıdır. Aynı zamanda birden fazla görevi başarıyla yerine getirebilmesi ve organizasyon konusunda beceri sahibi olması gerekmektedir.
Proje Mühendisi Ne İş Yapar?
Proje mühendisi, kendisine verilen projelerin bütçeye uygun olarak zamanında tamamlanması için gereken süreçleri yönetmektedir.
Bir proje mühendisi; görev yaptığı işletmenin sunduğu hizmetin verimliliğinin sağlanması, hedeflerinin gerçekleştirilmesi, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerinin yürütülmesi gibi alanlarda aktif rol oynamaktadır. Proje mühendisi, hatalı ya da eksik olan bilgilerin düzeltilmesini ve tamamlanmasını sağlayarak projenin en doğru biçimde hedefe ulaşmasını sağlar. Aynı zamanda görev yaptığı işletmede bulunan personeller ile iş birliği yaparak projenin tüm süreçlerinin sağlıklı olarak yürütülmesini sağlar.
Proje Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?
Proje mühendisi olma şartları aşağıdaki gibidir.
- Mühendislik fakültelerinde eğitim alıp mezun olmak
- Mühendislik alanında kullanılan programlarda yetkin olmak
- İş takibi konusunda başarılı olmak
- Sorumlu, çözüm odaklı ve disiplinli olmak
- Ekipler arasında iletişim kurabilmek ve bu ekipleri koordine edebilmek
Proje Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Proje mühendisi olmak için mühendislik fakültelerinde eğitim almak gerekmektedir. Genellikle İnşaat Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan bireyler proje mühendisi olarak görev yapmaktadır.
Proje Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Proje mühendisinin maaşı 30.000 TL ile 80.000 TL aralığında değişiklik göstermektedir.
Proje mühendisi maaş aralığını çalışılan sektör, kurum, kurumun mali durumu ve mesleki tecrübe gibi etkenler belirler. Proje mühendisi mesleğe 30.000 TL maaş ile başlar, iki yıl deneyimli bir proje mühendisi 35.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir proje mühendisi ise 40.000 TL-80.000 TL arasında maaş alır.
Proje Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?
8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde proje mühendisi olarak çalışmaya başlayan kadınlar, sigortalılık süreleri önemli olmaksızın 7000 gün prim ödeyerek 58 yaşına geldiklerinde emekli olurlar. Bu grupta yer alan erkekler ise 60 yaşına geldiklerinde emekli olmaktadır. 1 Mayıs 2008 itibarıyla özel sektörde göreve başlayan proje mühendisleri ise 7200 günlük primi doldurmalıdır. Bu gruptaki erkeklerin emeklilik yaşı kademeli olarak artar ve 60’tan başlayıp 65 yaşına kadar devam eder. Kadın çalışanlar ise yine 58 yaşındayken emekliliğe ayrılmaktadır.
8 Eylül 1999'dan sonra kamuda proje mühendisi olarak çalışmaya başlayan kadınlar 20, erkekler ise 25 yıl prim ödeyerek emekli olmaktadır. 1 Mayıs 2008’den sonra kamu kamuda proje mühendisi olarak çalışmaya başlayan kişiler ise 9000 gün prim ödemek zorundadır. Bu gruptaki kadınlar 58 yaşında, erkekler 60 yaşında emekli olmaktadır.
Devlette Proje Mühendisi Nasıl Olunur?
Devlette proje mühendisi olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar sebebiyle ceza almamış olmak gerekmektedir. Daha sonra ise mühendislik fakültesinden mezun olunmalı ve Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek başarılı bir puan alınmalıdır. Bu yeterliliklere sahip olan bireyler, devlet kurumlarında proje mühendisi olarak görev yapabilir.
Yurt Dışında Proje Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında proje mühendisi olmak için ilgili mühendislik bölümlerinde eğitim alınmalı ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir mühendislik diplomasına sahip olunmalıdır. Aynı zamanda yurt dışında çalışma izni alınarak ilgili alanla ilgili araştırma yapılmalı ve iş süreçleri hakkında bilgi edinilmelidir. Yabancı dil konusunda gelişmiş olmak ise yurt dışında proje mühendisi olarak görev yapmak isteyen bireyler için en önemli gerekliliklerden biridir.