Proje Mimarı Nasıl Olunur? Proje Mimarı Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Proje Mimarı Nasıl Olunur? Proje Mimarı Ne İş Yapar?

Mimarlık Bölümü’nden mezun olan kişiler, proje mimarı olarak görev yapma şansına sahiptir. Proje mimarı; mimari projelerin tasarlanması, geliştirmesi veya restore edilmesinde görev alır. Proje mimarı, müşteri memnuniyetine önem vermeli ve çalışmalarını bu doğrultuda gerçekleştirmelidir.

Proje Mimarı Nedir?

Proje mimarı, binaların veya diğer yapıların tasarımının ve planlamasının yapılmasıyla ilgilenen kişiye verilen mesleki unvandır. Bir proje mimarı, müşterinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlayarak fonksiyonel ve estetik gereksinimleri karşılayacak bir yapı tasarlamak için çalışır. Proje mimarı, başlangıç aşamasından itibaren projeyi yönetir ve tasarımın her aşamasında sorumluluk alır.

Proje mimarının rolü, projenin başarıyla tamamlanması için önemlidir. İyi bir proje mimarı; estetik açıdan çekici, işlevsel, sürdürülebilir ve maliyet etkin yapılar tasarlamak için teknik bilgisinden ve yaratıcı vizyonundan faydalanır. Ayrıca proje sürecinde müşteriyle yakın iletişimde kalır ve müşterinin beklentilerini karşılamak için tasarımın gereksinimlerini anlamak için çaba gösterir. Proje mimarı, inşaat süreci boyunca da projeyi yönetir ve müşterinin taleplerini göz önünde bulundurarak değişiklikleri yönetir.

Proje Mimarı Ne İş Yapar?

Proje mimarı, yapıların tasarım sürecini ve planlama sürecini yönetmekle sorumludur. Proje mimarı, tasarımın her aşamasında sorumluluk alması sebebiyle oldukça önemli bir rol üstlenmektedir.

Proje mimarı, müşteri odaklı bir şekilde görev yapmaktadır. İşlevsel ve estetik ihtiyaçların karşılanabileceği bir yapı tasarlayabilmek için müşterisinin beklentilerini analiz eder ve tasarım fikrini belirlerken müşteri ile fikir alışverişinde bulunarak müşterinin istekleri dikkate alınır.

Proje mimarı; tasarım sürecinde çizimler yapar, ilgili planları oluşturur ve proje aşamalarının takibini sağlamak için gereken belgeleri düzenler. Aynı zamanda sahip olduğu teknik bilgi ve tecrübe sayesinde proje mimarı; yürüttüğü projenin yapı yönetmeliklerine ve güvenlik standartlarına uygunluğunu sağlar.

 

 

Proje Mimarı Olma Şartları Nelerdir?

Proje mimarı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Mimarlık Bölümü’nden mezun olmak
  • Tasarım programlarını iyi seviyede kullanabilmek
  • Çizim becerisine sahip olmak
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Teknik çizim yöntemlerini bilmek
  • Planlı ve titiz çalışmak
  • Sorumluluk sahibi olmak

Proje Mimarı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Proje mimarı olmak için lisans programları arasında yer alan Mimarlık Bölümü’nün okunması gerekmektedir. Aynı zamanda katılım sağlanan çizim eğitimleri kişinin mesleki açıdan kendini geliştirebilmesi için oldukça önemlidir.

Eğitim sürecinde veya sonrasında staj programlarına katılmak ise başarılı bir proje mimarı olmak isteyen kişinin mesleki deneyim kazanmasına yardımcı olarak iş yaşamına daha kolay adapte olmasını sağlar.

Proje Mimarı Maaşları Ne Kadar?

Proje mimarının maaşı 17.500 TL ile 36.000 TL aralığındadır.

Proje mimarı maaş aralığı, kişinin çalışma süresine, yetkinliğine ve çalıştığı sektöre göre farklılık göstermektedir. Bir yıl deneyimli proje mimarı 17.500 TL ile 19.000 TL arasında kazanırken iki yıl deneyimli bir proje mimarı ortalama 19.500 TL ile 21.000 TL arasında kazanır. Üç yıl ve üzeri deneyime sahip bir proje mimarı ise ortalama 21.500 TL ile 36.000 TL arasında maaş almaktadır.

Proje Mimarı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde proje mimarı pozisyonunda 8 Eylül 1999'dan sonra işe kişiler için sigortalılık süresi önemli olmamakla birlikte 7000 gün prim ödeyerek emekli olabilirler. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olabilir. Özel sektörde 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla işe başlayan kişiler ise 7200 günlük prim ödemelidir. Bu grupta yer alan kadınlar 58, erkekler ise 60-65 yaş aralığında emekli olur.

Kamuda proje mimarı olarak 8 Eylül 1999 itibarıyla çalışmaya başlayan erkekler 25, kadınlar 20 yıl prim ödedikleri takdirde yaş kriterine bağlı kalmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu şarta uymayan kişiler ise gereken prim süresini öder ve yaşa göre emekli olur.  Kamuda 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla işe başlayanlar ise 9000 prim gününü doldurmalıdır. Bu grupta yer alan erkekler 60 yaşında, kadınla ise 58 yaşında emekli olmaya hak kazanırlar.

Devlette Proje Mimarı Nasıl Olunur?

Devlette proje mimarı olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlar sebebiyle bir yıl veya üzeri ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, lisans programları arasında yer alan Mimarlık Bölümü’nden mezun olmalı ve Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek geçerli bir puan almalıdır.

Yurt Dışında Proje Mimarı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında proje mimarı olmak için Mimarlık Bölümü’nden mezun olunmalı ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir mimarlık diplomasına sahip olunmalıdır. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni alınmalı ve yabancı dil alanında sorun yaşanıyorsa bu süreçte çeşitli yabancı dil eğitimlerine katılım sağlanmalıdır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat