Pilot Nasıl Olunur? Pilot Ne İş Yapar?
İçindekiler
Pilot olmak için gerekli şartlar bireyin askeri ya da sivil alanda görev yapmasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Askeri pilot olmak isteyenlerin Milli Savunma Üniversitesinden mezun olması gerekirken sivil pilot olmak için ise Pilotaj Bölümü okuyup Tip Eğitimi almak ve mülakatları geçmek gerekir.
Pilot Nedir?
Pilot, uçak ya da diğer hava taşıtlarını uçuran ve kontrol eden kişidir. Pilot; havacılık sektöründe önemli bir rol oynar ve yolcu taşımacılığı, kargo taşımacılığı, askeri operasyonlar, acil durum hizmetleri gibi çeşitli alanlarda görev yapabilir.
Bir pilot; uçuş öncesi hazırlıklar, uçuş planlaması, hava koşullarının değerlendirilmesi, uçuş sistemlerinin anlaşılması, navigasyon teknikleri, uçuş emniyeti ve acil durum prosedürleri gibi pek çok konuda bilgi sahibidir. Aynı zamanda sahip olduğu teknik beceri sayesinde uçuş sürecini güvenli bir şekilde yönetmektedir.
Pilot Ne İş Yapar?
Pilot; uçak gibi hava araçlarını kullanarak yolcu veya yük taşır, keşif uçuşları yapar ya da havacılıkla ilgili diğer görevleri yerine getirir.
Bir pilot, uçuş öncesi gerekli hazırlıkları tamamlayarak uçuşun güvenli bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Hava trafik ile her zaman iletişim halinde bulunur ve rotasını en doğru biçimde planlayarak uçuş sürecinin güvenli bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Hava şartları, sağlık sorunları gibi çeşitli problemlerle karşılaşma ihtimali olan pilotlar; kriz yönetimi konusunda başarılı olmalı ve acil durumlarla başa çıkabilmelidir.
Pilot Olma Şartları Nelerdir?
Pilot olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Pilotluk eğitimi almak
- Pilotluk için düzenlenen mülakatı geçmek
- Uçuşa engel bir sağlık sorununa sahip olmamak
- Belirlenen boy ve kiloya uymak
- Uçak fobisi taşımamak
- Kriz yönetiminde başarılı olmak
Pilot Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Pilot olmak için dört yıllık bölümler arasında yer alan Pilotaj Bölümü’nün okunması gerekmektedir. Bu bölümü okumayan ancak pilotluk akademilerinden mezun olan kişiler de pilot olabilmektedir. Pilot akademilerinin eğitim süresi ise değişiklik göstermektedir. Örneğin ATPL Eğitimi 18 ay, CPL Eğitimi ise 8 ay sürmektedir.
Pilot Maaşları Ne Kadar?
Pilotun maaşı 87.700 TL ile 112.700 TL aralığındadır.
Pilot maaş aralığı; kişinin çalıştığı hava yolu şirketi, alanında elde ettiği tecrübe ve görev yaptığı alana (askeri, sivil vb.) göre değişiklik göstermektedir. Pilot yaklaşık 87.700 TL maaşla işe başlar, iki yıl deneyimli bir pilot 90.700 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir pilot ise 93.700 TL-112.700 TL aralığında maaş alır.
Pilot Emeklilik Şartları Nelerdir?
Pilot, 8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başladığı takdirde emekli olmak için 7000 gün prim öder. Sigortalı olma süresinden muaf olan ve bu sınıfa dahil olan erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olabilir.
Pilot, 1 Mayıs 2008’den sonra çalışmaya başlaması durumunda ise emekli olmak için 7200 gün prim öder. Bu kategoride yer alan erkekler 60-65 yaş arasındayken emekli olur, kadınlar ise 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.
Devlette Pilot Nasıl Olunur?
Devlette pilot olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve pilotluk alanında eğitim almak gerekmektedir. Pilotluk eğitimi alan bireyler daha sonra CRM ve kurul mülakatı ile DLR Sınavı’nı başarılı bir şekilde tamamlamalıdır. Devlette pilot olabilmek için aynı zamanda yabancı dil alanında da gelişmiş olmak gerekmektedir. Bu konuda sıkıntı yaşayan kişiler yabancı dil eğitimlerine katılmalı ve gelişimlerini desteklemelidir.
Yurt Dışında Pilot Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında pilot olmak için pilotluk alanında eğitim alınmalı ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunmalıdır. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurulmalıdır. Aynı zamanda ileri seviyede yabancı dil bilinmeli ve mülakatlar başarıyla tamamlanmalıdır.
Pilot Nasıl Giyinir?
Pilotlar için belirlenen kıyafet tüzüğü; beyaz gömlek, şapka, ceket, kravat ve pantolon giyilmesi gerektiğini ifade etmektedir.