Petrol Mühendisi Nasıl Olunur? Petrol Mühendisi Ne İş Yapar?
İçindekiler
Mühendislik fakültelerinde yer alan Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan kişiler petrol mühendisi olarak çalışma şansına sahiptir. Bir petrol mühendisi; petrol kaynaklarının bulunması, çıkarılması ve işletilmesi sürecinde sorumluluk sahibi olan kişidir.
Petrol Mühendisi Nedir?
Petrol mühendisi; petrol ve doğal gaz kaynaklarının keşfedilmesi, çıkarılması, üretilmesi ve işlenmesiyle ilgilenen kişiye verilen mesleki unvandır. Bu mühendisler, enerji sektöründe çalışarak petrol ve doğal gazın hem ekonomik hem de verimli bir şekilde çıkarılmasını sağlamak için teknik bilgi ve becerilerini kullanırlar.
Petrol mühendisleri çevresel etkileri de dikkate alırlar. Çalışmalarında çevresel sürdürülebilirlik, su kaynaklarının korunması ve atık yönetimi gibi konulara öncelik verirler. Bir petrol mühendisi; saha çalışmaları yapabilir, veri analizi gerçekleştirebilir, proje yönetimi ve ekip liderliği gibi becerileri kullanabilir. Bu uzmanlar; enerji sektöründe ve petrol şirketlerinde çalışabilecekleri gibi danışmanlık firmalarında, araştırma kuruluşlarında veya devlet kurumlarında da görev alabilirler.
Petrol Mühendisi Ne İş Yapar?
Petrol mühendisi; petrol ve doğal gaz kaynaklarının keşfedilme, çıkarılma, üretilme ve işlenme süreçlerini yönetir.
Petrol mühendisi; petrol, doğal gaz gibi kaynakların rezervlerinin keşfedilme sürecinde rezerv tahminleri yaparak ilgili araştırmaları gerçekleştirir ve rapor oluşturur. Bu süreçte mühendislik yöntemlerinden ve becerilerinden faydalanır.
Aynı zamanda sondaj işlemleri ve kuyu tasarımı gibi çalışmaların yönetiminden de sorumlu olan petrol mühendisleri, doğal gaz ve petrolün üretiminden alınan verimi arttırma amacıyla üretim sistemlerini denetleyerek gereken durumlarda iyileştirme çalışmaları yaparlar. Tüm bu süreçlerde çevresel sürdürülebilirliği göz önünde bulundururlar ve çalışmalarını çevrenin korunmasını ön planda tutarak sürdürürler.
Petrol Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?
Petrol mühendisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmak
- İlgili yazılım sistemlerini kullanmada başarılı olmak
- Ekip çalışmasına yatkın olmak
- Saha çalışması yapmaya uygun olmak
- Teknik becerilere sahip olmak
Petrol Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Petrol mühendisi olmak için lisans programları arasında yer alan Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü’nden mezun olunması gerekmektedir.
Ayrıca lisans eğitimi süresinde veya sonrasında katılım sağlanan staj programları, pratik yapmak ve mesleki deneyim kazanmak açısından oldukça önemlidir.
Petrol Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Petrol mühendisinin maaş aralığı 30.500 TL ile 85.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Petrol mühendisi maaş aralığı, kişinin çalışma deneyimine ve sektörüne bağlı olarak farklılık gösterir. Bir yıl tecrübeli petrol mühendisi ortalama 30.500 TL alırken iki yıl deneyimli bir petrol mühendisi 35.500 TL maaş alır. Üç yıl ve üzeri deneyime sahip bir petrol mühendisi ise 40.500 TL ile 85.000 TL arasında maaş kazanmaktadır.
Petrol Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?
Özel sektörde petrol mühendisi pozisyonunda 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan kişiler 7000 gün prim ödemelidir. Sigortalılık süresine ise bakılmamaktadır. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olur. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla özel sektörde çalışmaya başlayan kişiler ise 7200 prim gününü doldurmalıdır. Bu grupta yer alan erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olurken kadınlar 58 yaşında emekli olur.
Kamuda petrol mühendisi pozisyonunda 8 Eylül 1999 itibarıyla çalışmaya başlayan erkekler 25 yıl, kadınlar 20 yıl prim ödediklerinde yaş kriterine bağlı kalmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu şarta uymayanlar ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olur. Kamuda 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla işe başlayanlar ise 9000 prim gününü doldurmalıdır. Bu grupta yer ala erkekler 60 yaşında, kadınlar ise 58 yaşında emekli olmaya hak kazanırlar.
Devlette Petrol Mühendisi Nasıl Olunur?
Devlette petrol mühendisi olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlar nedeniyle ceza almamış olmak gerekir. Aynı zamanda Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü’nden mezun olunmalı ve Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girilerek başarılı bir puan alınmalıdır.
Yurt Dışında Petrol Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında petrol mühendisi olmak için Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü’nden mezun olunmalı ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunmalıdır. Bu şartları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almalı ve ileri seviyede yabancı dil bilmelidir.