Periyodik Bakım Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
İlgili mühendislik bölümlerinden mezun olarak mesleki yeterlilik kazanan kişiler periyodik bakım mühendisi olarak çalışabilir. Periyodik bakım mühendisleri; bakım ekiplerinin kalite standartlarına uygun olarak çalışması için çalışmalar yürütür, makinelerin bakım aşamalarını yönetir ve çalışan ekip için iş planlaması yapar.
İçindekiler
Periyodik Bakım Mühendisi Nedir?
Periyodik bakım mühendisi; endüstriyel tesislerde veya büyük makinelerin bulunduğu işletmelerde periyodik bakım programlarının tasarlanması, uygulanması ve yönetilmesinden sorumlu olan kişiye verilen mesleki unvandır. Bu kişiler, ekipmanların düzenli olarak bakım ve onarımlarının yapılmasını sağlayarak işletmenin verimliliğini sağlamak amacıyla önleyici bakım stratejilerinin geliştirilmesini ve sürdürülmesini sağlar.
Periyodik bakım mühendisi, makinelerin ve ekipmanların kullanım kılavuzlarına dayanarak periyodik bakım planlarını hazırlar. Bu planlar, belirli aralıklarla gerçekleştirilecek rutin bakım faaliyetlerini ve kontrol noktalarını içerir. Ayrıca bakım programının sürekli iyileştirilmesi için veri analizi yapar, bakım süreçlerini izler ve etkinliklerin optimize edilmesi için gerekli düzenlemeleri yapar.
Periyodik Bakım Mühendisi Ne İş Yapar?
Periyodik bakım mühendisi, görevini sürdürdüğü işletmenin periyodik bakım faaliyetlerini planlar ve tüm süreci denetler.
Periyodik bakım mühendisi, kullanılan ekipmanların düzenli bakımlarının yapılmasını kontrol eder ve böylelikle makinelerin verimli bir biçimde çalışmasını sağlar. Bakım programlarını yöneten periyodik bakım mühendisi; bakım ekibiyle iletişim halindedir ve sürecin verimli bir şekilde sağlanması için gereken yönlendirmeleri sağlamakla sorumludur.
Aynı zamanda bakım süreçleri ile ilgili veri analizi yaparak makinelerin bakımlarının düzenli olarak sağlanmış olmasını sağlar. Gereken durumlarda ise iyileştirme çalışmaları yaparak görev yaptığı işletmenin verimliliğinin artmasına yardımcı olur.
Periyodik Bakım Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?
Periyodik bakım mühendisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- İlgili mühendislik bölümlerinden mezun olmak
- Mesleki yeterliliğe sahip olmak
- Mühendislik programlarında beceri sahibi olmak
- Ekip yönetiminde başarılı olmak
- Sorumluluk bilincine sahip olmak
Periyodik Bakım Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Periyodik bakım mühendisi olmak için Makine Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği gibi mühendislik bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
Aynı zamanda staj programlarına katılmak ve yüksek lisans yapmak kişinin mesleki deneyimi ile mesleki gelişimine katkıda bulunarak iş bulma sürecini kolaylaştıracaktır.
Periyodik Bakım Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Periyodik bakım mühendisinin maaşı 35.500 TL ile 75.000 TL arasında değişiklik gösterir.
Periyodik bakım mühendisi maaş aralığını görev yapılan kurumun yapısı, kurumun ekonomisi ve kişinin yetkinliği belirler. Periyodik bakım mühendisi mesleğin ilk senesinde ortalama 35.500 TL maaş alırken iki yıl deneyimli bir periyodik bakım mühendisi ortalama 40.500 TL maaş alır. Üç yıl ve üzeri deneyim kazanan bir periyodik bakım mühendisinin maaşı ise ortalama 45.500 TL ile 75.000 TL aralığında olur.
Periyodik Bakım Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?
8 Eylül 1999'dan sonra işe başlamış bir periyodik bakım mühendisi, emekli olmak için 7000 gün prim ödemeli ve yaş şartını sağlamalıdır. Bu grupta yer alan kadın çalışanlar 58, erkek çalışanlar ise 60 yaşında emekli olur. Sigortalılık süresi ise önemli değildir.
1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla çalışmaya başlayan bir periyodik bakım mühendisi ise 7200 prim gününü doldurmalıdır. Yaş kriteri bu gruptaki kişilerde de geçerli olmaktadır. Erkeklerin emeklilik yaşı 60’tan başlayarak kademeli bir şekilde 65'e kadar devam eder. Kadınlar ise 58 yaşına geldiklerinde emekli olabilir.
Yurt Dışında Periyodik Bakım Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında periyodik bakım mühendisi olmak için Elektrik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği gibi lisans programlarından mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir.
Bu gereklilikleri karşılayan periyodik bakım mühendisleri, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır. Aynı zamanda gidilmesi planlana ülkenin ana diline hakim olmak da aranan gereklilikler arasında yer alır. Bu süreçte yabancı dil eğitimlerine katılım sağlanması ve sertifika alınması kişinin yabancı dil alanında sahip olduğu yetkinliği belgelendirmesine yardımcı olacaktır.
Periyodik Bakım Mühendisi Nasıl Giyinir?
Periyodik bakım mühendisi kıyafet tüzüğü saha incelemelerinde bulunduğu zaman çoğunlukla baret ve ikaz yeleği giyer. Ancak ofiste çalışıldığı zaman resmi kıyafetler giymeleri gerekir. Örneğin kadınlar ceket, bluz, etek, gömlek, pantolon; erkekler ise ceket, pantolon, kravat, gömlek giyer.