Patent Uzmanı Nasıl Olunur? Patent Uzmanı Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Patent Uzmanı Nasıl Olunur? Patent Uzmanı Ne İş Yapar?

Üniversitelerin Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Eczacılık, Kimya, Kimya Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerini bitiren kişiler; patent uzmanı olarak görev yapabilme şansına sahiptir. Bu bireylerin patent alanında detaylı bilgi sahibi olması ve deneyim kazanması iş yaşamına daha kısa sürede adapte olmalarını sağlayacaktır.

Patent Uzmanı Nedir?

Patent uzmanı; patentlerin oluşturulması, korunması ve yönetilmesi konusunda uzmanlık sahibi olan bir profesyoneldir. Bu kişiler, fikri mülkiyet hukuku ve patent süreçleri hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmakla birlikte şirketler veya bireyler için patent başvurularıyla ilgilenirler.

Patent uzmanları, fikri mülkiyet haklarının korunmasında önemli bir rol oynarlar. İnovasyon odaklı şirketler için patentlerin doğru şekilde yönetilmesi ve korunması büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle patent uzmanları; müşterilerine patent stratejileri konusunda danışmanlık yapar, fikri mülkiyet portföylerini yönetir ve şirketlerin rekabet avantajını sürdürebilmesi için patent korumasını sağlarlar.

Patent Uzmanı Ne İş Yapar?

Patent uzmanı; fikri mülkiyet haklarının korunması, yönetilmesi ve ticarileştirilmesi konusunda aktif rol oynar.

Patent başvurularını hazırlar, ilgili süreçleri takip eder ve gereken araştırmaları yapmak patent uzmanının sorumluluğundadır.

Patent uzmanı, müşterilerine sunduğu patent stratejileri danışmanlığı ile patent portföylerini en verimli biçimde yönetir. Aynı zamanda patent ihlallerini tespit eder ve hukuki süreçlerde birlikte çalıştığı şirketi veya bireyi temsil eder.

 

 

Patent Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Patent uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Eczacılık ve Kimya gibi üniversite bölümlerinden mezun olmak
  • Patent araştırmaları hakkında bilgi ve deneyim sahibi olmak
  • Araştırma yapmayı sevmek
  • Düzenli ve titiz olmak
  • Detaylara önem vermek
  • Mevzuatı bilmek

Patent Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Patent uzmanı olmak için çeşitlii dört yıllık üniversite programlarında eğitim almak gerekmektedir. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Kimya, Kimya Mühendisliği, Eczacılık, Moleküler Biyoloji ve Genetik bu bölümlere örnek olarak gösterilebilir.

Patent Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Patent uzmanının maaşı 30.000 TL ile 85.000 TL aralığındadır.

Patent uzmanı maaş aralığını belirleyen faktörler arasında çalışılan iş yeri ve kişinin mesleki tecrübesi yer almaktadır. Bir yıllık deneyimli bir patent uzmanı 30.000 TL maaş alır, iki yıllık deneyimli bir patent uzmanı 35.500 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir patent uzmanı ise 40.500 TL-85.000 TL aralığında maaş alır.

Patent Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Patent uzmanı, çalışmaya 8 Eylül 1999'dan sonra kamuda başladıysa emekli olmak için kadınların 20, erkeklerin 25 sene prim ödemesi gerekir. Patent uzmanı çalışmaya 8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde başladıysa emekli olmak için 7000 gün prim ödemesi gerekir. Bu grupta yer alan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilir. Sigortalılık süresine ise bakılmaz. 

Patent uzmanı çalışmaya 1 Mayıs 2008 itibarıyla kamuda başladıysa emekli olmak için 9000 gün prim ödemelidir. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olabilir. Patent uzmanı çalışmaya 1 Mayıs 2008 itibarıyla özel sektörde başladıysa emekli olmak için 7200 gün prim ödemesi gerekmektedir. Bu gruptaki kadınlar 58 yaşında emekli olurken erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olmaya hak kazanır.

Devlette Patent Uzmanı Nasıl Olunur?

Devlette patent uzmanı olmak için ilgili lisans programlarından mezun olmak ve Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek başarılı bir puan almak gerekmektedir. Aynı zamanda 657 sayısı Devlet Memurları Kanunu’nun belirlediği şartlara uyum sağlanmalı ve patent uzman yardımcısı kadrolarına giriş sınavından geçerli bir puan alınmalıdır.

Yurt Dışında Patent Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında patent uzmanı olmak için mühendislik, eczacılık ve fen gibi alanlardan mezun olunması ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunması gerekmektedir. Bu şartları karşılayan bireyler, yurt dışında çalışma izni almalı ve gidilmesi planlanan ülkenin dilini iyi seviyede bilmelidir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat