Patent Mühendisi Nasıl Olunur? Patent Mühendisi Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Patent Mühendisi Nasıl Olunur? Patent Mühendisi Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi08 Temmuz 2024
Yayımlanma Tarihi

Elektrik Elektronik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği veya Fizik Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olan kişiler; alanlarında deneyim kazanıp patent mevzuatına hakim olarak patent mühendisi olarak görev yapabilir. Patent mühendisi; ilgili belgelerin hazırlanmasında görev alır, patent alınması istenen ürünle ilgili inceleme yapar ve gereken analizleri yaparak bu sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlar.

Patent Mühendisi Nedir?

Patent mühendisi, yeni buluşların patentlenmesi sürecinde çalışan bir uzmandır. Patentler, buluş sahiplerine buluşlarını belirli bir süre boyunca koruma ve mülkiyet hakları sağlayan resmi belgelerdir. Patent mühendisleri, buluşlarını korumak isteyen kişi veya şirketlere danışmanlık yapar ve patent başvuru sürecinin yönetiminde rol alır.

Patent mühendisi, buluşların özgünlüğünü ve yenilikçiliğini değerlendirir. Bu değerlendirme sürecinde ilgili teknik alanda mevcut olan patentler ve literatür inceler ve nuluşun özgün olup olmadığı, patentlenebilirlik kriterlerine uygun olup olmadığı ve teknik ilerlemeler getirip getirmediği gibi faktörler değerlendirilir.

Patent Mühendisi Ne İş Yapar?

Bir buluşun patentlenebilir olması durumunda patent mühendisi, patent başvuru sürecini en verimli biçimde yönetir. Bu süreçte patent başvuru metnini hazırlar, ilgili evrakları düzenler ve başvuruyu patent ofisine sunar.

Patent mühendisi, patent başvurusu yaparken titiz davranmalıdır ve tüm belgelerin başvuruya eklendiğinden emin olmalıdır. Aksi takdirde başvurunun kabul edilmemesi gibi hatalarla karşılaşılabilir.

Aynı zamanda mevcut patentleri de inceleyen patent mühendisi, patent ihlali gibi durumlar söz konusu olduğu zaman ihlal iddialarını destekleme amacıyla ilgili patentlerin analizini yapar. Böylelikle müşterilerine hukuki işlemlerde destek sağlamış olur ve onları hukuki süreç hakkında bilgilendirir.

 

 

Patent Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

Patent mühendisi olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • İlgili mühendislik bölümlerinden mezun olmak
  • Hukuki süreçler hakkında bilgi sahibi olmak
  • Patent alanında bilgi ve deneyim sahibi olmak
  • Planlı ve titiz çalışmak
  • Analiz yapabilme becerisi taşımak

Patent Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Patent mühendisi olmak için Fizik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği gibi çeşitli mühendislik alanlarında eğitim almak gerekmektedir.

Patent mühendisi olarak çalışmak için paten mevzuatını bilmek ve ilgili mühendislik alanında tecrübe kazanmak da gerekir. Patent ihlali gibi yasal süreçlere başvurulması gereken durumlar için hukuk eğitimlerine katılım sağlanması bir patent mühendisi için avantajlı olacaktır.

Patent Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Patent mühendisinin maaşı 35.000 TL ile 85.500 TL aralığındadır.

Patent mühendisi maaş aralığının belirlenmesinde çalışılan kurum, sektör ve kişinin alanında kazandığı deneyim gibi faktörler etkili olmaktadır. Patent mühendisi mesleğin ilk yıllarında 35.000 TL maaş alır, iki yıl tecrübeli bir patent mühendisi 40.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar tecrübeli bir patent mühendisi ise 45.000 TL-85.500 TL aralığında maaş alır.

Patent Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başlayan bir patent mühendisi, emekli olmak için yaş kriteri ve 7000 günlük prim ödeme şartına uymalıdır. Bu grupta yer alan kişiler sigortalılık süresinden muaf tutulur ve erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olma hakkı kazanır.

1 Mayıs 2008’den sonra çalışmaya başlayan bir patent mühendisi, emekli olmak için yaş şartı ve 7200 günlük prim ödeme kriterine uymak zorundadır. Bu gruptaki erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olabilir, kadınlar ise 58 yaşına geldiğinde bu haktan yararlanabilir.

Yurt Dışında Patent Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında patent mühendisi olmak için öncelikle ilgili mühendislik bölümlerinden mezun olunarak uluslararası geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunması gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni alınması gerekmektedir. Aynı zamanda ileri seviyede yabancı dil bilmek ve patent mevzuatına hakim olmak da aranan niteliklerdendir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat