Paramedik Nasıl Olunur? Paramedik Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Paramedik Nasıl Olunur? Paramedik Ne İş Yapar?

Paramedik, acil durumlarda hastalara tıbbi hizmet vererek hastaların ilgili birimlere yönlendirilmesini sağlayan sağlık personelidir. Paramedik; hastanın sağlık kuruluşuna nakledilmesi, acil durumu olan hastaya ilk müdahalenin yapılması gibi görevleri yerine getirir.

Paramedik Nedir?

Paramedik, acil sağlık hizmetlerinde çalışan tıbbi personel grubundan biridir. Paramedikler; kazalar veya hastalık gibi acil tıbbi durumlarla karşılaşan bireylere hasta bakımı, travma yönetimi ve hayati işaretlerin değerlendirilmesi gibi tıbbi müdahaleler yaparlar. Genellikle ambulans veya diğer acil sağlık araçlarıyla sahada çalışırlar.

Paramedikler, acil durumlarda ilk müdahaleyi yapma ve hasta stabilizasyonunu sağlama alanlarında donanımlıdırlar. Yüksek hızlı olay yerlerinde, kazalarda veya acil durumlarda hastaların değerlendirilmesi, acil tedavi uygulanması ve hastaneye taşınması gibi önemli görevleri üstlenirler. Temel yaşam desteği (BLS) ve gelişmiş yaşam desteği (ALS) becerilerine sahiptirler ve ilaçlar, oksijen tedavisi, kanama kontrolü ve immobilizasyon gibi tıbbi prosedürleri gerçekleştirme yeteneğine sahiptirler.

Paramedik Ne İş Yapar?

Paramedik, acil müdahale gerektiren tıbbi durumlarda hastanın hayati değerlerini olması gereken düzeyde tutar ve hastayı uygun sağlık kurumuna ulaştırır.

Paramedik; solunum, kan basıncı, bilinç ve kalp atışı gibi fonksiyonları kontrol ederek hasta değerlendirmesini hızlı bir şekilde yapar. Daha sonra ise ihtiyaç duyulan acil tıbbi tedaviyi sağlayarak hastanın stabilizasyonunu sağlar. Paramedikler; soğukkanlı davranarak hızlı düşünmeli, hızlı karar vermeli ve acil durumlara ilk müdahaleyi profesyonel bir şekilde yapmalıdır.

 

 

Paramedik Olma Şartları Nelerdir?

Paramedik olma şartları aşağıda verilmiştir.

  • Üniversiteler İlk ve Acil Yardım Bölümü’nü (ATT) bitirmek
  • Sağlık meslek liselerinin Acil Tıp Teknisyenliği Bölümü’nü bitirmek
  • Kriz yönetiminde başarılı olmak
  • Soğukkanlı olmak
  • Sorumluluk sahibi olmak
  • İş disiplinine sahip olmak ve dikkatli çalışmak
  • Çözüm odaklı davranabilmek

Paramedik Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Paramedik olmak için ön lisans programları arasında yer alan İlk ve Acil Yardım Bölümü okumak gerekmektedir. Aynı zamanda sağlık meslek liselerinin Acil Tıp Teknisyenliği Bölümü’nü bitirenler de bu mesleği icra edebilir.

İlk ve Acil Yardım Bölümü’nde eğitim alırken staj programlarına katılım sağlayarak mesleki deneyim kazanmak, iş yaşamına hazırlanmak için oldukça önemlidir.

Paramedik Maaşları Ne Kadar?

Paramedik maaşı 14.800 TL ile 22.500 TL aralığında değişiklik göstermektedir.

Paramedik maaş aralığı, çalışılan sağlık kurumuna ve çalışanın deneyimine göre değişiklik gösterir. Bir yıl deneyimli olan paramedik 14.800 TL ile 16.000 TL kazanır. İki yıl deneyimli olanlar 16.500 TL, 4 yıl deneyimli olanlar 22.500 TL maaş alırlar.

Paramedik Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde işe başlayan bir paramedik 7000 gün prim ödemelidir ve emekli olabilmek için sigortalılık süresine bakılmamaktadır. Bu grupta yer alan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla özel sektörde işe başlayan bir paramedik ise 7200 gün prim ödemelidir. Bu grupta yer alan erkeklerin emeklilik yaşı 60-65 yaş aralığında değişiklik gösterirken kadınlar yine 58 yaşında emekli olabilir.

8 Eylül 1999 itibarıyla kamuda işe başlayan erkek paramedikler 25 yıl, kadın paramedikler ise 20 yıl prim ödemelidir. Bu koşulu sağlamayanlar ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olurlar.  1 Mayıs 2008 itibarıyla kamuda işe başlayan bir paramedik ise 9000 prim gününü doldurmalıdır. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olur.

Devlette Paramedik Nasıl Olunur?

Devlette paramedik olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlar nedeniyle bir yıl veya üzeri ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler ön lisans programları arasında yer alan İlk ve Acil Yardım Bölümü’nü bitirmeli ya da sağlık meslek liselerinin Acil Tıp Teknisyenliği Bölümü’nden mezun olmalıdır. Daha sonra ise Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girilmeli ve geçerli bir puan alınmalıdır.

Yurt Dışında Paramedik Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında paramedik olabilmek için sağlık meslek liselerinin Acil Tıp Bölümü’nü bitirmek ya da üniversitelerin İlk ve Acil Yardım Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir. Kişi, bu alanlarda aldığı eğitimleri yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomayla belgelendirmeli ve yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvurmalıdır. Aynı zamanda ileri seviyede yabancı dil bilmeli ve ihtiyaç durumunda bu alanda eğitim almalıdır.

Paramedik Nasıl Giyinir?

Paramedik ve stajyer kıyafet tüzüğü bu alanda çalışanların acil servis pantolonu, montgomer, tişört giymesi gerektiğini belirtir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat