Paketleme Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Paketleme Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Paketleme mühendisi; ürünlerin tüketiciye ulaşmadan önce güvenli bir şekilde paketlenmesini sağlamakla görevlidir. Endüstrinin tüm alanlarında çalışma şansına sahip olan paketleme mühendisi; Gıda Mühendisliği, Makine Mühendisliği ya da Endüstri Mühendisliği Bölümü gibi lisans programlarından mezun olmalıdır.

Paketleme Mühendisi Nedir?

Paketleme mühendisi, ürünlerin güvenli bir şekilde paketlenmesi ve taşınması için çalışan kişiye verilen mesleki unvandır. Bu mühendisler; gıda, ilaç, otomotiv, elektronik gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerde görev yapma şansına sahiptir.

Paketleme mühendislerinin temel amacı ürünlerin hasar görmesini önlemek, lojistik maliyetleri optimize etmek ve ürünlerin müşterilere güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlamaktır. Bu amaçları gerçekleştirmek için ambalaj malzemeleri, paketleme yöntemleri, lojistik süreçlerin tasarımı ve iyileştirilmesiyle ilgilenirler.

Paketleme Mühendisi Ne İş Yapar?

Paketleme mühendisi, ürünlerin doğru bir şekilde paketlenmesi için uygun yöntemleri ve malzemeleri seçer ve paketleme işlemlerini yürütür.

Paketleme mühendisi, paketlenecek ürünlerin özelliklerini belirleyerek ambalaj malzemeleri seçer ve bu malzemelerin dayanıklılığını test ederek ürünlerin güvenli bir şekilde taşınmasını sağlar. Bu süreçte kullanılan paketleme, sarma ve dolum gibi çeşitli makinelerin bakımı ve geliştirilmesi de paketleme mühendisinin görevleri arasında yer alır.

 

 

Paketleme Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

Paketleme mühendisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Mühendislik fakültelerinden mezun olmak
  • İlgili bilgisayar programlarına hakim olmak
  • Sayısal alanda başarılı olmak
  • Ekip çalışmasına uyum sağlayabilmek
  • Planlı ve titiz çalışmak
  • Üretim süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak

Paketleme Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Paketleme mühendisi olmak için Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği veya Gıda Mühendisliği gibi çeşitli mühendislik bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Aynı zamanda staj yapmak, sertifika programlarına katılmak ve ileri seviyede yabancı dil bilmek kişinin iş bulma sürecinde avantaj elde etmesini sağlar.

Paketleme Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Paketleme mühendisinin maaşı 35.500 TL ile 58.500 TL aralığındadır.

Paketleme mühendisi maaş aralığının belirlenmesinde çalışılan firma, kişinin meslekte geçirdiği süre, elde ettiği kıdem gibi faktörler etkilidir. Paketleme mühendisi 35.500 TL maaş alarak işe başlar, iki sene tecrübeli bir paketleme mühendisi ortalama 38.500 TL, üç sene ve üzeri kadar tecrübeli bir paketleme mühendisi ise 41.500 TL-58.500 TL aralığında maaş alır.

Paketleme Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan bir paketleme mühendisi, 7000 gün prim ödeme şartına ve yaş koşuluna uyarak emekli olabilir. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar 58 yaşına gelince emekli olmaya hak kazanır.

1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla işe başlayan bir paketleme mühendisi ise emekli olabilmek için 7200 gün prim ödeme şartı ile yaş koşuluna uyarak emekli olmaktadır. Erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olurken kadınlar 58 yaşında bu haktan yararlanabilir.

Yurt Dışında Paketleme Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında paketleme mühendisi olmak için ilgili mühendislik alanlarından mezun olmak ve paketleme sektöründe deneyim kazanmak gerekir. Kişi bu gereklilikleri karşılaması durumunda yurt dışında çalışma izni almalı ve ileri seviyede yabancı dil bilmelidir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat