Otomasyon Teknikeri Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Otomasyon Teknikeri Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Elektronik Teknolojisi, Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi gibi ön lisans bölümlerinden ve teknik liselerin Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanından mezun olan kişiler otomasyon teknikeri olarak çalışabilir. Otomasyon teknikeri; kontrol cihazlarının programlama, bakım, onarım gibi işlemlerinden sorumludur,

Otomasyon Teknikeri Nedir?

Otomasyon teknikeri; bir organizasyonun otomasyon sistemlerinin tasarımı, kurulumu, bakımı ve sorun giderilmesi gibi görevleri yerine getiren bir uzmandır. Otomasyon teknikerleri genellikle endüstriyel otomasyon sistemleriyle ilgilenirler.

Otomasyon teknikerlerinin görev yapma şansına sahip olduğu alanlar geniş bir yelpazeyi kapsar. Örneğin fabrikalarda çalışarak üretim hatlarının otomatik kontrolünü sağlarlar, enerji tesislerinde çalışarak enerji dağıtım sistemlerinin izlenmesini ve kontrolünü gerçekleştirirler. Aynı zamanda bu teknikerler; bina otomasyon sistemleri, otomatik depolama ve lojistik sistemleri gibi farklı uygulama alanlarında da çalışabilirler.

Otomasyon Teknikeri Ne İş Yapar?

Otomasyon teknikeri, endüstriyel otomasyonun hızla gelişmesinde önemli bir rol oynarlar. Bu teknikerler, yeni sistemlerin kurulumunun ve mevcut sistemlerin bakımının gerçekleştirilme sürecinde sahip oldukları teorik ve teknik bilgilerden faydalanarak çeşitli görevler üstlenirler.

Otomasyon teknikerleri; otomasyon ekipmanlarının montajı, yazılım güncelleme, sistem testleri, hata belirleme ve sensör cihazlarının kurulumu gibi pek çok sorumluluğa sahiptirler. Bir otomasyon teknikeri, otomasyon süreçlerinin verimliliğinin arttırabilmesi ve belirlenen hataların çözüme ulaştırılabilmesi için yenilikçi bir anlayışla hareket eder.

 

 

Otomasyon Teknikeri Olma Şartları Nelerdir?

Otomasyon teknikeri olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Elektronik Teknolojisi, Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi gibi bölümlerden mezun olmak
  • Teknik bilgiye sahip olmak ve bu bilgileri uygulayabilmek
  • Dikkatli çalışmak
  • Sektörde kullanılan bilgisayar programlarına hakim olmak
  • Takım çalışmasında başarılı olmak
  • Planlı çalışmak

Otomasyon Teknikeri Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Otomasyon teknikeri olmak için ön lisans programları arasında yer alan Elektronik Teknolojisi, Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi gibi bölümler okunmalıdır. Aynı zamanda teknik liselerin Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanından mezun olan bireyler de otomasyon teknikeri olarak görev yapabilme şansına sahiptir.

Otomasyon Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

Otomasyon teknikerinin maaşı 28.000 TL ile 55.000 TL aralığındadır.

Otomasyon teknikeri maaş aralığının belirlenmesinde çalışılan firma, mesleki tecrübe, staj yapılan yer ve süre etkilidir. Otomasyon teknikeri 28.000 TL maaş alarak işe başlar, iki yıl tecrübeli bir otomasyon teknikeri 32.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar tecrübeli bir otomasyon teknikeri ise 34.000 TL-55.000 TL arasında maaş alır.

Otomasyon Teknikeri Emeklilik Şartları Nelerdir?

Otomasyon teknikeri, 8 Eylül 1999'dan sonra özel sektöre bağlı olarak çalışmaya başladıysa emekli olabilmek için 7000 gün prim ödemeli ve yaş şartını sağlamalıdır. Sigortalı olma süresinden muaf olmak kaydıyla bu gruptaki kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olmaktadır. Otomasyon teknikeri 1 Mayıs 2008’den sonra özel sektöre bağlı olarak çalışmaya başladıysa emekli olabilmek için 7200 gün prim ödemeli ve yaş kriterini sağlamalıdır. Bu gruptaki kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60-65 yaş aralığında emekli olmaktadır.

Otomasyon teknikeri; 8 Eylül 1999'dan sonra kamuya bağlı çalışmaya başladıysa emekli olabilmek için erkeklerin 25 yıl, kadınların 20 yıl prim ödemesi gerekir. Otomasyon teknikeri, 1 Mayıs 2008’den sonra kamuya bağlı çalışmaya başladıysa emekli olabilmek için 9000 gün prim ödemesi gerekir. Bu gruptaki kadınlar 58 yaşında emekli olabilir ancak erkekler 60 yaşında emekli olabilir.

Devlette Otomasyon Teknikeri Nasıl Olunur?

Devlette otomasyon teknikeri olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kamu haklarından mahrum olmamak gerekmektedir. Aynı zamanda Elektronik Teknolojisi, Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi gibi bölümlerden mezun olunması ve Kamu Personel Seçme Sınavı’ndan (KPSS) başarılı bir puan alınması gerekmektedir.

Yurt Dışında Otomasyon Teknikeri Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında otomasyon teknikeri olmak için ilgili ön lisans programlarından mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan bireyler, yurt dışında çalışma izni almalı ve ileri seviyede yabancı dil bilmelidir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat