Otomasyon Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Otomasyon Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Elektrik Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği gibi lisans programlarından mezun olan kişiler; otomasyon mühendisi olarak çalışma şansına sahiptir. Bir otomasyon mühendisi, otomasyon sistemlerinin tasarlanma sürecinden karşılaşılan problemlerin çözülmesi sürecine kadar tüm aşamalarda aktif rol alır.

Otomasyon Mühendisi Nedir?

Otomasyon mühendisi, endüstriyel sistemlerin otomatik kontrolü ve yönetimiyle ilgilenen kişiye verilen mesleki unvandır. Otomasyon mühendisi; ilgili sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi, bakımı ve uygulanması ile ilgilenmektedir. Bu mühendisler; fabrikalar, enerji santralleri, otomotiv endüstrisi, gıda işleme tesisleri, lojistik merkezleri ve diğer endüstriyel alanlarda çalışma şansına sahiptir.

Otomasyon mühendisi, endüstriyel işletmelerde üretim süreçlerini optimize etmek ve verimliliği artırmak için otomasyon teknolojilerinden faydalanır. Bu teknolojiler arasında robotik sistemler, kontrol sistemleri, sensörler, yazılımlar ve veri analitiği gibi unsurlar yer alır.

Otomasyon Mühendisi Ne İş Yapar?

Otomasyon mühendisi, endüstriyel süreçlerin otomatikleştirilmesi ve kontrol edilmesi alanında görev yapmaktadır.

Otomasyon sistemlerini tasarlayan, geliştiren, test eden ve yöneten otomasyon mühendisi; endüstriyel tesislerde kullanılan kontrol sistemlerin kurulumu ve işleyişe geçirilmesiyle yakından ilgilenir. Bu süreçte motorlar, kontrol cihazları ve ilgili yazılımları kullanır.

Alanında başarılı bir otomasyon mühendisi, müşteri ihtiyaçlarına yönelik otomasyon çözümleri geliştirir ve projelerin bütçeye uygun bir biçimde belirlenen zaman içerisinde tamamlanmasını sağlar. Böylelikle endüstriyel süreçlerin verimliliğini arttırır ve bu süreçlerin daha güvebilir bir şekilde ilerlemesini sağlayarak işletmelerin gelişimini destekler.

 

 

Otomasyon Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

Otomasyon mühendisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olmak
  • Teknik bilgi ve beceriye sahip olmak
  • Disiplinli bir şekilde çalışmak
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Dikkatli ve planlı çalışmak

Otomasyon Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Otomasyon mühendisi olmak için lisans programları arasında yer alan Endüstri Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği gibi çeşitli bölümlerde eğitim alınması gerekmektedir.

Eğitim sürecinde veya sonrasında katılım sağlanacak bilişim eğitimleri ise kişinin mesleki gelişimini destekleyecek ve iş başvurularında avantaj elde etmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda çeşitli staj programları sayesinde ilgili projelerde yer almak kişinin mesleki deneyim kazanmasını sağlayacaktır.

Otomasyon Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Otomasyon mühendisinin maaşı 23.500 TL ile 38.000 TL aralığındadır.

Otomasyon mühendisi maaş aralığının belirlenmesinde çalışılan kurum, sektör ve kişinin alanında elde ettiği deneyim etkili olmaktadır. Otomasyon mühendisi ortalama 23.500 TL maaş alarak işe başlar, iki yıl tecrübeli bir otomasyon mühendisi ortalama 27.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir otomasyon mühendisi ise 27.500 TL-38.000 TL arasında maaş alır.

Otomasyon Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Otomasyon mühendisi 8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde çalışmaya başladığı takdirde emeklilik için 7000 gün prim ödemeli ve yaş şartına uymalıdır. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşına geldiğinde emekli olabilir. Sigortalılık süresinden ise muaftırlar. Otomasyon mühendisi 8 Eylül 1999'dan sonra kamuda çalışmaya başladığı takdirde ise emeklilik için kadınlar 20 yıl, erkekler ise 25 yıl prim ödemelidir. 

Otomasyon mühendisi 1 Mayıs 2008'den sonra özel sektörde çalışmaya başladığı takdirde emeklilik için 7200 gün prim ödemeli ve yaş kriterine de uymalıdır. Bu grupta yer alan erkekler 60-65 yaş aralığında, kadınlar ise 58 yaşında emekli olabilir. Otomasyon mühendisi 1 Mayıs 2008'den sonra kamuda çalışmaya başladığı takdirde ise emeklilik için 9000 gün prim ödemeli ve yaş şartına da uymalıdır. Bu grupta yer alan kadınlar 58 ve erkekler ise 60 yaşına gelince emekli olabilir.

Devlette Otomasyon Mühendisi Nasıl Olunur?

Devlette otomasyon mühendisi olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Makine Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği gibi çeşitli mühendislik bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Aynı zamanda yüz kızartıcı suçlar sebebiyle ceza almamış olmak ve yeterli teknik bilgiye sahip olmak aranan nitelikler arasında yer alır.

Bu gereklilikleri karşılayan otomasyon mühendisleri; Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek başarılı bir puan almalı, sözlü ve yazılı mülakatlardan geçmelidir.

Yurt Dışında Otomasyon Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında otomasyon mühendisi olmak için Makine Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon gibi lisans bölümlerinden mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Daha sonra ilgili kurumlara başvurulmalı ve yurt dışında çalışma izni alınmalıdır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat