Ortodonti Uzmanı/Ortodontist Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Diş Hekimliği Bölümü’nden mezun olan ve ortodonti alanında uzmanlık eğitimi alan kişiler ortodonti uzmanı/ortodontist olarak çalışabilirler. Ortodonti uzmanı yani ortodontist; diş ve çene sistemlerinin düzgün hizalanması için gereken tedavileri uygulayarak hem sağlıklı hem de estetik bir görünüm elde edilmesini sağlar.
İçindekiler
Ortodonti Uzmanı/Ortodontist Nedir?
Ortodonti uzmanı, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalanmasıyla ilgilenen bir diş hekimidir. Dişlerin uygun ısırık oluşturması, doğru çene hizalaması ve estetik bir gülümseme elde edilmesi için çalışır. Bu uzmanlar; çene ve diş problemlerini teşhis etme, tedavi planlama ve uygulama konusunda uzmanlık sahibidir.
Ortodontist olabilmek için bir diş hekiminin mezun olmasının ardından ortodonti alanında uzmanlaşmak için eğitim alması gerekmektedir. Ortodonti uzmanı, dişlerin ve çenelerin düzgün hizalanması için çeşitli tedavi yöntemlerinden yararlanır. Bunlar arasında tel tedavisi, diş teli takılması, çene genişletme apareyleri ve şeffaf plaklar gibi yöntemler bulunur.
Ortodonti Uzmanı/Ortodontist Ne İş Yapar?
Ortodonti uzmanı; diş teli, çene apareyleri ve plak gibi yöntemler ile dişlerin ve çenelerin düzgün hizalanmasını sağlar.
Ortodonti uzmanı öncelikle hastaları muayene eder, değerlendirir ve diş ile çene yapısındaki uyumsuzlukları inceleyerek problemleri belirler. Bu süreçte diş hekimliğinde kullanılan araçlardan ve röntgen cihazından faydalanır. Daha sonra ise problemlerin çözümü için şeffaf plak, çene genişletme apareyleri, diş telleri ve cerrahi müdahalelerden yararlanır.
Ortodonti uzmanı yani ortodontist, estetik bir gülümseme elde edilmesine yardımcı olur ve tedavisini sürdürdüğü hastaları belirli aralıkla kontrol ederek yapılması gereken ayarlamaları yapar. Aynı zamanda ortodontistler, her hasta için bireysel tedavi planları oluştururlar ve daha sağlıklı bir ağız yapısı elde edilmesine yardımcı olurlar.
Ortodonti Uzmanı/Ortodontist Olma Şartları Nelerdir?
Ortodonti uzmanı/ortodontist olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Diş Hekimliği Bölümünden mezun olmak
- Ortodonti alanında uzmanlık eğitimi almak
- Hastalarla etkili iletişim kurabilmek
- Sayısal alanda başarılı olmak
- Gelişmiş el becerilerine sahip olmak
- Titiz ve dikkatli olmak
Ortodonti Uzmanı/Ortodontist Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Ortodonti uzmanı/ortodontist olmak için üniversitede Diş Hekimliği Bölümü okunmalı ve mezuniyetin ardından ortodonti alanında uzmanlık eğitimi alınmalıdır. Ortodonti uzmanı yani ortodontist olmak için ortalama 9 senelik bir eğitim alınmalıdır. Bunun 5 yılını diş hekimliği eğitimi kapsarken 3 yılını ise ortodonti uzmanlığı eğitimi kapsamaktadır.
Aynı zamanda eğitim sürecinde katılım sağlanan staj programları, kişinin mesleki deneyim kazanmasına ve iş yaşamına daha kısa sürede adapte olmasına yardımcı olacaktır.
Ortodonti Uzmanı/Ortodontist Maaşları Ne Kadar?
Ortodonti uzmanının/ortodontistin maaşı 47.600 TL ile 85.000 TL aralığındadır.
Ortodonti uzmanı/ortodontist maaş aralığı, pek çok faktöre göre değişir. Mesela kişinin deneyimi, görev yaptığı kurum ve bağlı olduğu sektör alacağı maaş üzerinde etkilidir. Bir yıl deneyimli bir ortodonti uzmanı/ortodontist 47.600 TL ile 51.000 TL arasında kazanırken üç yıl ve üzeri deneyimli ortodonti uzmanı/ortodontist 51.500 TL ile 85.000 TL arasında maaş almaktadır.
Ortodonti Uzmanı/Ortodontist Emeklilik Şartları Nelerdir?
Özel sektörde ortodonti uzmanı/ortodontist pozisyonunda 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan kişiler, 7000 gün prim ödemelidir. Bu gruptaki kişiler için sigortalılık süresi önemli değildir ve kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olur. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla özel sektörde çalışmaya başlayan kişiler ise 7200 gün prim ödemelidir. Bu gruptaki kadınlar 58, erkekler ise 60-65 yaş aralığında emekli olur.
Kamuda ortodonti uzmanı/ortodontist pozisyonunda 8 Eylül 1999 itibarıyla çalışmaya başlayan erkekler 25 yıl, kadınlar 20 yıl prim ödediklerinde yaş kriterine bağlı kalmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Kamuda 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla işe başlayanlar ise 9000 prim gününü doldurduklarında erkeklerde 60 yaşında, kadınlarda ise 58 yaşında emekli olmaya hak kazanırlar.
Devlette Ortodonti Uzmanı/Ortodontist Nasıl Olunur?
Devlette ortodonti uzmanı/ortodontist olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekmektedir. Bu kişiler, Diş Hekimliği Bölümü’nden mezun olarak ortodonti alanında uzmanlık eğitimi almalıdır. Daha sonra ise Sağlık Bakanlığının yaptığı kuraya katılarak devlet kurumlarına atanma hakkı kazanmalıdır.
Yurt Dışında Ortodonti Uzmanı/Ortodontist Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında ortodonti uzmanı/ortodontist olmak için Diş Hekimliği Bölümü’nden sağlanan mezuniyetin ve ortodonti alanında alınan uzmanlık eğitiminin yurt dışında da geçerliliğinin bulunduğunu belgelendirmek gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni alınmalı ve bu süreçte gidilmesi planlanan ülkenin ana dili iyi seviyede öğrenilmelidir.