Optik Mühendisi Nasıl Olunur? Optik Mühendisi Ne İş Yapar?
Optik ve Akustik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan kişiler, optik mühendisi olarak görev yapma şansına sahiptir. Optik mühendisi; ışık ve ışık sistemlerinin tasarımı, kalite kontrolü, onarılması gibi süreçleri yönetmektedir.
İçindekiler
Optik Mühendisi Nedir?
Optik mühendisi; optik sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimiyle ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Optik ise ışığın davranışını ve özelliklerini inceleyen bir alandır ve optik mühendisi, optik prensipleri kullanarak farklı uygulamalar için optik sistemler tasarlayıp optimize eder.
Optik alanı; fizik, matematik, optik tasarım yazılımları ve optik malzemeler hakkında derin bir bilgi gerektirir. Optik mühendisleri genellikle araştırma ve geliştirme laboratuvarlarında, optik ekipman üreticilerinde, tıbbi görüntüleme şirketlerinde, üniversitelerde veya telekomünikasyon şirketlerinde çalışabilirler.
Optik Mühendisi Ne İş Yapar?
Optik mühendisi; optik sistemlerin tasarım, geliştirilme, üretim ve test edilmesi süreçlerini yönetmektedir. Asıl amaçları ışığın özelliklerinden faydalanarak görüntü kalitesinin iyileştirmesi ve hassas ölçüm sistemlerinin geliştirilmesi için gereken uygulamaları üretmektir.
Optik mühendisleri; lens, filtre, prizma, filtre ve ayna gibi optik bileşenlerin tasarımını yapmaktadır. Bu süreçte ilgili bileşenlerin özelliklerini göz önünde bulundururlar ve optik sistemlerin tasarımını başarıyla tamamlarlar. Aynı zamanda tasarım ve üretim sürecinde her aşamanın denetlenmesini ve bu sistemlerin üretim sürecinin kalite standartlarına uygun olarak tamamlanmasını sağlarlar. Bunlara ek olarak kullanılan optik sistemlerde gelişen problemleri belirleyerek gereken iyileştirmeleri yaparlar.
Optik Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?
Optik mühendisi olma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Lisans programları arasında yer alan Optik ve Akustik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmak
- Sektörde kullanılan programlara hakim olmak
- Teknik beceriye sahip olmak
- Analiz yapabilmek
- Pozitif bilimlere ilgi duymak
Optik Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Alanında başarılı bir optik mühendisi olmak için lisans programları arasında yer alan Optik ve Akustik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir.
Eğitim sürecinde staj programlarına katılmak ise mesleki deneyim kazanmak açısından yararlı bir durum olacaktır. Aynı zamanda mesleki gelişim eğitimlerine katılım sağlamak kişinin öz geçmişini güçlendirerek iş bulma sürecinde avantaj elde etmesini sağlayacaktır.
Optik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Optik mühendisinin maaşı 17.500 TL ile 38.000 TL aralığındadır.
Optik mühendisi maaş aralığı çalışılan kuruma ve çalışanın deneyimine göre değişmektedir. Bir yıl deneyimli bir optik mühendisi 17.500 TL ile 19.000 TL, iki yıl deneyimli optik mühendisi 21.500 TL, üç yıl ve üzeri deneyime sahip optik mühendisi ise 22.000-38.000 TL aralığında maaş almaktadır.
Optik Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?
1 Mayıs 2008 itibarıyla özel sektörde optik mühendisi olarak çalışmaya başlayan erkekler, 7200 prim günü sayısını doldurmalıdır. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artarak 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder. 1 Mayıs 2008 itibarıyla özelde optik mühendisi olarak çalışmaya başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri sürece 58 yaşında emekli olurlar.
Yurt Dışında Optik Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında optik mühendisi olmak için Optik ve Akustik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni alınmalıdır. Aynı zamanda gidilmesi planlanan ülkenin diline hakim olunmalıdır. Bu alanda sorun yaşayan optik mühendislerinin ilgili eğitimlere katılım sağlaması doğru bir tercih olacaktır.