Omurga Cerrahı Nasıl Olunur? Omurga Cerrahı Ne İş Yapar?
Üniversitelerin Tıp Bölümü’nden mezun olarak Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda (TUS) başarılı olan ve omurga cerrahisi uzmanlığı üzerine staj yapan kişiler omurga cerrahı olarak görev yapabilme şansına sahiptir. Alanında başarılı bir omurga cerrahı; omurga ve omurga sistemi ile ilgili hastalıkların tanı, tedavi ve cerrahi müdahale süreçlerini yönetmektedir.
İçindekiler
Omurga Cerrahı Nedir?
Omurga cerrahı; omurga ve omurilik sistemlerinde karşılaşılan problemlerin teşhis, tedavi ve cerrahi müdahalelerini gerçekleştiren bir tıp uzmanıdır. Omurga cerrahisi; omurga deformiteleri, omurga yaralanmaları, omurilik tümörleri, disk hernileri, omurilik sıkışmaları gibi çeşitli omurga hastalıkları ve durumlarının tedavi edilmesiyle ilgilenir. Omurga cerrahları, hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek ve omurga sağlığını optimize etmek için çalışırlar.
Omurga cerrahının görevleri arasında omurga röntgenleri, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi görüntüleme yöntemlerini kullanarak omurga sorunlarını teşhis etmek yer alır. Omurga cerrahları, cerrahi veya cerrahi olmayan tedavi seçeneklerini değerlendirir ve hastanın durumuna en uygun tedavi planını oluştururlar. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda omurga cerrahları cerrahi prosedürleri gerçekleştirir ve omurga sorunlarını düzeltmek, deformiteleri düzeltmek, baskıyı azaltmak veya omurga istikrarını sağlamak için implantlar veya protezler kullanırlar.
Omurga Cerrahı Ne İş Yapar?
Omurga cerrahı; omurga ve omurilikle ilgili hastalıkların tanı, tedavi ve cerrahi müdahale süreçlerini yürütmektedir.
Omurga cerrahı; omurga sorunlarının tanısını koyar, tedavi seçeneklerini değerlendirir ve ihtiyaç durumunda cerrahi müdahaleler gerçekleştirir. Tanı sürecinde manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi yöntemlerden faydalanan omurga cerrahı, bu sürecin ardından cerrahi olmayan tedavi seçeneklerini değerlendirir ve uygun tedavi planını oluşturur.
Omurga cerrahı, cerrahi olmayan tedavi seçeneklerinin hastaya uygun olmaması durumunda ise cerrahi operasyonları gerçekleştirir. Bu operasyonlar; omurga kırıkları, disk hernileri, omurilik sıkışmaları ya da omurga tümörleri gibi çeşitli hastalıkların tedavisini sağlamak için gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda ameliyat sonrası süreci de yakından takip eder ve gereken durumlarda fizik tedavi gibi destekleyici tedavi planları oluşturur.
Omurga Cerrahı Olma Şartları Nelerdir?
Omurga cerrahı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Tıp Bölümü’nden mezun olmak
- Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda başarılı olmak
- Omurga cerrahisi alanında uzmanlık stajını tamamlamak
- Dikkatli ve titiz çalışmak
- Kriz yönetiminde başarılı olmak
- Çözüm odaklı olmak
- Analitik düşünebilmek
- Gereken durumlarda hızlı karar alabilmek
Omurga Cerrahı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Omurga cerrahı olmak için üniversitede Tıp Bölümü okunmalıdır. Daha sonra ise Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda (TUS) gerekli puan alınarak omurga cerrahisi uzmanlığı üzerine staj yapılmalıdır.
Omurga cerrahı olmak için toplamda 11 yıl eğitim alınması gerekmektedir. Bu sürenin 6 yılını Tıp Bölümü’nde alınan eğitim kapsarken 5 yılını omurga cerrahisi uzmanlığı stajı kapsamaktadır.
Omurga Cerrahı Maaşları Ne Kadar?
Omurga cerrahının maaşı 45.000 TL ile 98.000 TL aralığındadır.
Omurga cerrahı maaş aralığı çalıştığı sağlık kurumunun yapısına, sektör tanınırlığına ve doktorun deneyimine göre değişiklik gösterir. Bir yıl deneyimli bir omurga cerrahı 45.000 TL, iki yıl deneyimli bir omurga cerrahı 57.000 TL, üç yıl ve üzeri deneyimli bir omurga cerrahı ise 58.000 TL ile 98.000 TL arasında maaş almaktadır.
Omurga Cerrahı Emeklilik Şartları Nelerdir?
8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde omurga cerrahı olarak çalışmaya başlayan kişiler 7000 gün prim ödemelidir. Bu grupta yer alan erkekler 60 yaşında, kadınlar 58 yaşında emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla özel sektörde işe başlayanlar ise 7200 prim günü sayısını doldurmalıdır. Bu grupta yer alan kadınlar için emeklilik yaşı yine 58’dir ancak erkeklerin emeklilik yaşı 60-65 yaş aralığında değişiklik gösterir.
8 Eylül 1999 itibarıyla kamuda omurga cerrahı olarak çalışmaya başlayan erkekler 25 yıl prim ödedikleri sürece yaş koşuluna takılmadan diledikleri zaman emekli olurlar. Prim süresi kadınlarda ise 20 yıldır. Bu şarta uymayanlar gerekli prim süresi ve yaşa göre emekli olur. Kamuda omurga cerrahı pozisyonunda 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayanların 9000 prim gününü doldurması gerekir. Bu koşulu yerine getiren erkekler 60 yaşında, kadınlar ise 58 yaşında emekli olur.
Devlette Omurga Cerrahı Nasıl Olunur?
Devlette omurga cerrahı olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kamusal haklardan mahrum olmamak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler; Tıp Bölümü’nden mezun olmalı, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’nda (TUS) başarılı olarak omurga cerrahisi alanında staj yapmalı ve Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS) geçerli bir puan almalıdır.
Yurt Dışında Omurga Cerrahı Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında omurga cerrahı olmak için ilgili tıp eğitimlerinin alınması ve bu eğitimlerin yurt dışında da geçerliliğinin bulunduğu belgeler aracılığıyla kanıtlanması gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvurulmalıdır. Aynı zamanda ileri seviye yabancı dil bilinmeli ve bu alanda sorun yaşanması durumunda yabancı dil eğitimlerine katılım sağlanmalıdır.