Odyoloji Uzmanı Nasıl Olunur? Odyoloji Uzmanı Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Odyoloji Uzmanı Nasıl Olunur? Odyoloji Uzmanı Ne İş Yapar?

Odyoloji Bölümü’nden mezun olan ve bu alanda yüksek lisans eğitimlerini tamamlayan bireyler, odyoloji uzmanı olarak görev yapabilir. Odyoloji uzmanları; işitsel algı testlerini değerlendirir, rehabilitasyon programları düzenler ve hastaların tedavi sürecini planlar.

Odyoloji Uzmanı Nedir?

Odyoloji uzmanı; işitme ve denge bozukluklarıyla ilgili rehabilitasyon hizmetleri sağlayan, gereken testlerin ve tedavinin uygulanması gibi hizmetleri sunan bir sağlık profesyonelidir.

Odyoloji uzmanlarının görevleri arasında işitme testlerini yapmak, işitme kaybının derecesini belirlemek, işitme cihazlarının ayarlamasını yapmak ve rehabilitasyon programları hazırlamak yer alır. Aynı zamanda denge bozuklukları ile de ilgilenirler ve denge bozukluğu testlerini uygulayarak hastanın tedavi sürecine kısa sürede başlamasına yardımcı olurlar.

Odyoloji Nedir?

Odyoloji, işitme ve denge sistemiyle ilgilenen bir tıp dalıdır.

İşitme kaybı, menenjit, kulak travmaları, meniere, vestibüler sorunlar, otoskleroz gibi çeşitli kulak hastalıklarıyla ilgilenen odyoloji; bu hastalıkların tedavi ve tanı sürecinin başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlar.

Odyoloji Uzmanı Ne İş Yapar?

Odyoloji uzmanı, hastaların işitme bozukluklarının tedavi sürecinde ihtiyaç duydukları hizmeti sağlamakla görevlidir.

Alanında başarılı bir odyoloji uzmanı; işitme cihazlarının seçilmesi, hastaya uygun olarak ayarlanması ve bakım süreci hakkında bilgilendirme süreçlerinde de aktif rol oynar. Aynı zamanda hastalara işitme ve denge sağlığıyla ilgili bildiklerini aktarır ve koruyucu önlemlerden bahsederek hastaların yaşam kalitelerini arttırmalarına destek olur.

Odyoloji uzmanları, hastanelerde görev yapabildikleri gibi işitme cihazı tasarımı ve satışı yapan yerlerde de görev yapma şansına sahiptir. Odyoloji uzmanı, çalıştığı iş yerine gelen hastaların işitme bozukluklarını gidermek için gerekli araçları belirler ve hastaları yönlendirir.

 

 

Odyoloji Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Odyoloji uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Odyoloji Bölümü’nden mezun olmak
  • Odyoloji alanında yüksek lisans yapmak
  • İşitme ve denge sistemleri alanında bilgili olmak
  • İlgili testlerin ve taramaların nasıl gerçekleştirildiğini bilmek
  • Hastalarla güçlü iletişim kurabilmek
  • Dikkatli ve planlı çalışmak

Odyoloji Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Odyoloji uzmanı olmak için lisans programları arasında yer alan Odyoloji Bölümü’nden mezun olmak ve bu alanda yüksek lisans yapmak gerekmektedir.

Eğitim sürecinde staj programlarına katılım sağlanması ise mesleki tecrübe kazanılması için avantajlı bir durum olacaktır. Aynı zamanda çeşitli seminerleri ve etkinlikleri yakından takip etmek odyoloji alanında güncel bilgilere ulaşma açısından oldukça önemlidir.

Odyoloji Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Odyoloji uzmanının maaşı 58.000 TL ile 85.000 TL aralığındadır.

Odyoloji uzmanı maaş aralığını belirleyen faktörler arasında çalışılan kurum, sektör ve kişinin tecrübesi yer almaktadır. Odyoloji uzmanı mesleğe 58.000 TL civarında maaş alarak başlar fakat iki yıl deneyimli bir odyoloji uzmanı yaklaşık 63.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir odyoloji uzmanı ise ortalama 68.000 TL-85.000 TL aralığında maaş alır.

Odyoloji Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde çalışmaya başlayan bir odyoloji uzmanı, sigortalılık süresinden muaf tutulur ve 7000 gün prim ödeyerek emekli olabilir. Bu grupta yer alan kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olur. 1 Mayıs 2008’den sonra özel sektörde çalışmaya başlayan bir odyoloji uzmanı ise 7200 gün prim ödemelidir. Bu grupta yer alan kadınlar yine 58 yaşında, erkekler de 60-65 yaş aralığında emekli olur.

8 Eylül 1999'dan sonra kamuda çalışmaya başlayan bir odyoloji uzmanı eğer kadınsa 20 sene prim ödemeli, erkekse 25 sene prim ödemelidir. 1 Mayıs 2008’den sonra kamuda çalışmaya başlayan bir odyoloji uzmanı ise 9000 gün prim ödeyip yaş kriterini karşıladığı zaman emekliliğe ayrılabilir. Bu gruptaki kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emeklilik hakkını kullanabilir.

Devlette Odyoloji Uzmanı Nasıl Olunur?

Devlette odyoloji uzmanı olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar sebebiyle ceza almamış olmak öncelik verilen kriterler arasında yer alır. Bu kriterlere uyan kişiler, Odyoloji Bölümü’nden mezun olmalı ve bu alanda yüksek lisans eğitimi almalıdır. Daha sonra ise Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeli ve geçerli bir puan alınması gerekir.

Yurt Dışında Odyoloji Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında odyoloji uzmanı olmak için Odyoloji Bölümü’nden mezun olmak ve bu alanda yüksek lisans eğitimini tamamlamış olmak gerekmektedir. Kişi, odyoloji alanında aldığı lisans ve yüksek lisans eğitiminin yurt dışında da geçerliliği olduğunu belgelerle destekleyerek ilgili kurumlara başvurmalı ve yurt dışında çalışma izni almalıdır. Bu süreçte kişinin yabancı dil alanında gelişmek için çeşitli yabancı dil eğitimlerine katılım sağlaması faydalı olacaktır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat