Odyolog Nasıl Olunur? Odyolog Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Odyolog Nasıl Olunur? Odyolog Ne İş Yapar?

Odyoloji Bölümü’nden mezun olan kişiler odyolog olarak görev yapma şansına sahiptir. Odyolog; işitme problemleri, kulak hastalıkları ve denge sorunlarının teşhisi için gereken testleri uygular. Ayrıca işitme cihazlarının takılmasını, ayarlanmasını ve hastanın bu süreç hakkında bilgilendirilmesini sağlar.

Odyolog Nedir?

Odyolog, işitme ve denge bozukluklarıyla ilgilenen sağlık uzmanına verilen mesleki unvandır. İşitme sorunu yaşayan bireylere gereken testlerin uygulanmasıyla ilgilenen odyologlar, doğru teşhislerin yapılması açısından oldukça önemli bir göreve sahiptirler.

Odyologlar; Vertigo, ototoksik ilaçlar sebebiyle gelişen işitme kaybı, Meniere hastalığı, işitme siniri tümörleri, enfeksiyonlar ve travmatik işitme kaybı gibi çeşitli hastalıklarla yakından ilgilenir. Aynı zamanda işitme implantları ve işitme cihazlarının seçimi konusunda da aktif rol alarak bu cihazları hastalara uygun biçimde ayarlarlar.

Odyolog Ne İş Yapar?

Odyolog, denge sağlığı ve işitme problemlerinin tanı sürecinde yapılması gereken testleri uygulamakla görevlidir.

Alanında başarılı bir odyolog; uyguladığı testler ile işitme seviyesini belirler, işitme kaybının türünü saptar ve böylelikle tanı sürecini hızlandırarak tedaviye kısa sürede başlanmasına yardımcı olur. İşitme cihazlarının seçimini yapma ve hastalara uygunluğunu ayarlama sorumluluğuna da sahip olan odyolog, hastaların işitme cihazlarına alışma sürecinde rehberlik yapar. Aynı zamanda odyolog, uyguladığı testler ile denge bozukluklarının teşhisini sağlar. Vestibüler rehabilitasyon gibi çeşitli terapiler ile denge bozukluklarının tedavi sürecine de yardımcı olur.

 

 

Odyolog Olma Şartları Nelerdir?

Odyolog olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Odyoloji Bölümü’nden mezun olmak
  • İlgili tarama yöntemlerini bilmek
  • Kulak yapısı hakkında detaylı bilgi sahibi olmak
  • Hastalarla etkili iletişim kurabilmek
  • Sağlık sektöründe çalışmak istemek
  • Planlı ve titiz çalışma bilincine sahip olmak

Odyolog Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Odyolog olmak için lisans programları arasında yer alan Odyoloji Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir. Eğitim süreçlerinde anatomi, fizyoloji ve bilgi teknolojileri gibi alanlarda bilgi sahibi olan kişiler meslek hayatlarında edindikleri bu bilgilerden faydalanmaktadır.

Aynı zamanda lisans eğitimi sürecinde yapılması zorunlu olan ve süresi 2 ile 3 ay arasında değişiklik gösteren staj programı sayesinde kişi, mesleki tecrübe kazanır ve iş yaşamında adaptasyon problemi yaşamaz.

Odyolog Maaşları Ne Kadar?

Odyoloğun maaş aralığı 22.500 TL ile 65.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Odyoloğun maaş aralığının belirlenmesinde mesleki deneyim ve çalışılan sektör etkilidir. Odyolog ilk sene ortalama 22.500 TL maaş alır fakat iki yıl deneyimli bir odyolog yaklaşık 24.500 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir odyolog ise ortalama 26.500 TL-65.000 TL arasında maaş alır.

Odyolog Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra özelde çalışmaya başlayan bir odyolog, 7000 gün prim ödeme koşuluna uyarak emekli olabilir. Bu kişiler sigortalılık süresinden muaf olmakla birlikte yaş kriterine tabi tutulur. Kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilir. Odyolog, 8 Eylül 1999'dan sonra kamuda çalışmaya başladıysa erkekler 25 sene ve kadınlar 20 sene prim ödeyerek emekli olabilir. 

1 Mayıs 2008’den sonra özelde çalışmaya başlayan bir odyolog, 7200 gün prim ödeme şartına uyarak emekli olabilir. Bu grupta yer alan erkekler 60-65 yaş aralığında emekliliğe ayrılabilir, kadınlar ise 58 yaşına gelince emekli olur. Odyolog 1 Mayıs 2008’den sonra kamuda çalışmaya başladıysa 9000 gün prim ödeme ödemeli ve yaş şartını sağlamalıdır. Bu gruptaki kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Devlette Odyolog Nasıl Olunur?

Odyoloji Bölümü’nden mezun olan ve devlette odyolog olmak isteyen kişiler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalı ve kasten işlenen suçlar nedeniyle ceza almamış olmalıdır. Bu kişiler, mezuniyetlerinden sonra Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeli ve başarılı bir puan alarak devlet kurumlarına atanma hakkı kazanmalıdır.

Yurt Dışında Odyolog Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında odyolog olmak için öncelikle Odyoloji Bölümü’nden mezun olmak ve bu alanda yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan bireyler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır. Ayrıca ileri seviyede yabancı dil bilmek yurt dışında görev yapmak isteyen bir odyolog için aranan koşullar arasında yer almaktadır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat