Nöroşirürji Uzmanı Nasıl Olunur? Nöroşirürji Uzmanı Ne İş Yapar?
İçindekiler
Tıp Bölümü’nden mezun olup beyin ve sinir cerrahisi alanında uzmanlık eğitimi alarak göreve başlayan nöroşirürji uzmanları; tümör, anevrizma, epilepsi, omurga yaralanmaları ve sinir sıkışmaları gibi pek çok hastalığın cerrahi müdahalesini gerçekleştirmektedir.
Nöroşirürji Uzmanı Nedir?
Nöroşirürji uzmanı; beyin, omurilik, sinir sistemi ve ilişkili yapılarla ilgili cerrahi müdahaleleri gerçekleştiren tıbbi uzmandır. Nöroşirürji; beyin tümörleri, beyin kanaması, epilepsi, omurga yaralanmaları, sinir sıkışmaları, dejeneratif sinir hastalıkları gibi nörolojik sorunların cerrahi tedavisini kapsayan bir tıbbi dal olarak bilinir. Nöroşirürji uzmanları; bu tür hastalıkların teşhisini koyar, tedavi seçeneklerini değerlendirir ve gerekli olduğunda cerrahi operasyonları gerçekleştirir.
Nöroşirürji uzmanları, ileri cerrahi teknikler ve teknolojileri kullanarak, nörolojik bozuklukları tedavi etmek ve hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek için çalışırlar. Aynı zamanda multidisipliner bir ekip içinde çalışarak nöroloji uzmanları, radyologlar ve fizyoterapistler gibi diğer sağlık profesyonelleriyle işbirliği yaparlar.
Nöroşirürji Uzmanı Ne İş Yapar?
Nöroşirürji uzmanı; sinir sistemi, beyin ve omurilik gibi yapılarla ilgili hastalıkların cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesini sağlar.
Nöroşirürji uzmanları aynı zamanda nörolojik hastalıkların tanısı için görüntüleme testlerinden yararlanırlar ve klinik değerlendirme yaparlar. Tanı sürecinden sonra ise uygun cerrahi müdahale yöntemini planlar ve gerçekleştirirler. Bu süreçte hastaları ameliyat süreci hakkında bilgilendirmek, riskleri açıklamak ve ameliyat sonrası bakım hakkında önerilerde bulunmak da bu uzmanların görevleri arasında yer alır.
Beyin tümörleri, omurga hastalıkları, omurilik yaralanmaları, anevrizmalar ve sinir sıkışmaları gibi pek çok hastalığın tedavisini cerrahi yöntemler aracılığıyla tamamlayan nöroşirürji uzmanları; cerrahi işlemlerde oldukça dikkatli bir şekilde çalışır ve anormal dokuları çıkararak nörolojik fonksiyonların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
Nöroşirürji Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?
Nöroşirürji uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Tıp Bölümü’nden mezun olmak
- Tıpta Uzmanlık Sınavı’ndan (TUS) geçerli bir puan almak
- Beyin ve sinir cerrahisi alanında uzmanlık eğitimi almak
- Soğukkanlı olmak
- Kan fobisine sahip olmamak
- Sayısal alanda başarılı olmak
- Güçlü iletişim becerisine sahip olmak
Nöroşirürji Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Nöroşirürji uzmanı olmak için üniversitede Tıp Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir. Tıp mezuniyetinin ardından Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girilmeli ve başarılı bir puan alınmalıdır. Bu şartları karşılayan kişiler, beyin ve sinir cerrahisi alanında beş yıl uzmanlık eğitimi alarak nöroşirürji uzmanı olabilir.
Nöroşirürji Uzmanı Maaşları Ne Kadar?
Nöroşirürji uzmanının maaşı 50.000 TL ile 97.000 TL aralığında değişiklik göstermektedir
Nöroşirürji uzmanı maaş aralığını çalışılan sağlık kurumu, sektör ve mesleki deneyim gibi faktörler etkiler. Nöroşirürji uzmanı genelde mesleğe 50.000 TL maaş alarak başlar, iki yıl deneyimli bir nöroşirürji uzmanı ortalama 55.500 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir nöroşirürji uzmanı ise ortalama 60.000 TL-97.000 TL aralığında maaş alır. Ayrıca mesleğinde ün kazanmış doktorlar daha çok kazanmaktadır.
Nöroşirürji Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?
Nöroşirürji uzmanı çalışmaya 8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde görev yapmaya başladıysa emeklilik için 7000 gün prim öder ve sigortalılık süresinden muaf tutulur. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olur. Nöroşirürji uzmanı çalışmaya 8 Eylül 1999'dan sonra başlamışsa ve kamuda görev yapıyorsa emeklilik için kadınlar 20, erkekler 25 yıl prim öder. Bu kişiler de yaş kriterinden muaf tutulur.
Nöroşirürji uzmanı çalışmaya 1 Mayıs 2008’den sonra başlamışsa ve özel sektörde istihdam ediliyorsa emeklilik için 7200 gün prim öder. Bu durumda erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olabilir, kadınlar ise yine 58 yaşında emeklilik hakkını kullanabilir. Nöroşirürji uzmanı çalışmaya 1 Mayıs 2008’den sonra kamuda başlaması durumunda ise emeklilik için 9000 gün prim öder. Bu durumda erkekler 60 yaşında ve kadınlar yine 58 yaşında emekli olmaya hak kazanmaktadır.
Devlette Nöroşirürji Uzmanı Nasıl Olunur?
Devlette nöroşirürji uzmanı olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kamusal haklardan mahrum olmamak gerekmektedir. Bu kişiler, Tıp Bölümü’nü bitirmeli ve Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girerek (TUS) geçerli bir puan almalıdır. Daha sonra ise beyin ve sinir cerrahisi alanında uzmanlık eğitimini tamamlayarak devlette nöroşirürji uzmanı olarak görev yapabilirler.
Yurt Dışında Nöroşirürji Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında nöroşirürji uzmanı olmak Tıp Bölümü’nden mezun olarak beyin ve sinir cerrahisi alanında uzmanlık eğitimini tamamlamış olmak gerekmektedir. Bu bireyler, tıp ve uzmanlık alanlarında sahip oldukları diplomaların yurt dışında da geçerli olduğunu belgelendirerek yurt dışında çalışma izni almak için gerekli yerlere başvurmalıdır. Aynı zamanda gidilmesi planlanan ülkenin ana diline hakim olunmalıdır.