Network Uzmanı Nasıl Olunur? Network Uzmanı Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Network Uzmanı Nasıl Olunur? Network Uzmanı Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi10 Temmuz 2023
Yayımlanma Tarihi

Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği gibi bölümleri bitiren kişiler; network alanında iş deneyimi kazanarak network uzmanı olarak görev yapabilir. Network uzmanı; bilgisayar ağlarının senkronize bir şekilde çalışmasını, bu sistemlerin güvenli bir şekilde yürütülmesini ve gereken durumlarda iyileştirmeler yapılmasını sağlar.

Network Uzmanı Nedir?

Network uzmanı, bilgisayar ağlarıyla ilgili uzmanlık sahibi olan profesyonele verilen mesleki uzmandır. Bilgisayar ağları, birbirine bağlı bilgisayar ve diğer cihazların iletişim kurabilmesini sağlayan sistemlerdir. Network uzmanı da bu ağların planlanması, kurulumu, yönetimi ve bakımı gibi görevleri üstlenir.

Network uzmanının başlıca görevlerinden biri ağ altyapısının planlanması ve kurulumudur. Bir organizasyonun veya kurumun ihtiyaçlarına uygun bir ağ yapısının oluşturulması için donanım, yazılım ve ağ protokolleri gibi unsurların seçimi ve organizasyonu yapılır. Ayrıca network uzmanı, ağ güvenliği önlemlerinin alınmasını ve veri iletişiminin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.

Network Uzmanı Ne İş Yapar?

Network uzmanı; görevini sürdürdüğü kurumda bilgisayar ağlarının planlanması, yönetimi, bakımı ve geliştirilmesinden sorumludur.

Network uzmanı; ağ altyapısının kurulum sürecinde donanım ve yazılım gibi sistemleri belirleyerek bu sistemlerin yapılandırılmasını sağlar. Aynı zamanda router, switch ve firewall gibi ağ bileşenlerinin kurulumunu gerçekleştirerek ağ güvenliğinin sağlanması için gereken önlemlerin alınması da network uzmanının görevleri arasında yer alır.

Başarılı bir network uzmanı, ağda yer alan kullanıcı hesaplarının yönetilmesini sağlayarak performans değerlendirmesi yapar. Ayrıca ağ sistemlerinde oluşan veya oluşabilecek sorunları belirleyerek bu sorunların çözümü ya da sorunların önüne geçilebilmesi için güvenlik önlemleri alır ve bu doğrultuda çeşitli çalışmalar yürütür.

 

 

Network Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Network uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği veya Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği gibi ilgili bölümlerden mezun olmak
  • Network sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak
  • Teorik bilgiye ve teknik beceriye sahip olmak
  • Disiplinli ve dikkatli bir şekilde çalışmak
  • Yazılım alanına ilgi duymak

Network Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Network uzmanı olmak için lisans programları arasında yer alan Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ya da Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olmak gerekmektedir. Bu bölümlerden mezun olan kişiler, network alanında staj yaparak mesleki tecrübe kazanabilir ve network uzmanı olarak görev yapabilir.

Network Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Network uzmanının maaşı 18.500 TL ile 32.000 TL aralığında yer almaktadır.

Network uzmanı maaş aralığını belirleyen faktörler arasında mesleki tecrübe, çalışılan kurum ve sektör gibi faktörler etkilidir. Network uzmanı mesleğe 18.500 TL maaş alarak başlar ancak iki yıl deneyimli bir network uzmanı 20.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir network uzmanı ise 20.300 TL-32.000 TL arasında maaş alır.

Network Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Network uzmanı özel sektörde 8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başladığı takdirde emekli olmak için 7000 günlük prim süresini doldurmalı ve emeklilik yaşını beklemelidir. Bu kişiler sigortalılık süresinden muaf tutulur ve kadınlar 58 yaşına geldiğinde, erkekler ise 60 yaşına geldiği zaman emekli olabilir. 8 Eylül 1999'dan sonra kamuda çalışmaya başlayan network uzmanı, emekli olabilmek için kadın olduğu takdirde 20, erkek olduğu takdirde ise 25 yıl prim ödemelidir.

Network uzmanı özel sektörde 1 Mayıs 2008’den sonra çalışmaya başladığı takdirde emekli olmak için 7200 günlük primi süresini doldurmalı ve yaşını beklemek zorundadır. Bu gruptaki kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60-65 yaş aralığında emekli olmaya hak kazanır. Network uzmanı kamuda 1 Mayıs 2008’den sonra çalışmaya başladığı takdirde ise emekli olmak için 9000 günlük primini doldurmalı ve yaşını beklemelidir. Bu gruptaki kadınlar, 58 yaşında ve erkekler ise 60 yaşında emeklilik hakkını kullanabilir.

Devlette Network Uzmanı Nasıl Olunur?

Devlette network uzmanı olmak için aranan ilk gereklilikler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar sebebiyle hüküm giymemiş olmaktır. Bu gereklilikleri karşılayan kişiler, Yazılım Mühendisliği veya Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olarak network alanında mesleki deneyim kazanmalıdır. Daha sonra ise Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek başarılı bir puan almalı ve ilgili kamu kurumlarına atanmalıdır.

Yurt Dışında Network Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında network uzmanı olmak için Yazılım veya Bilgisayar gibi ilgili mühendislik bölümlerinden mezun olmak ve network alanında tecrübe kazanmış olmak gerekmektedir. Bu gereklilikleri karşılayan kişiler, diplomalarının yurt dışında da geçerliliği bulunduğunu belgelendirmeli ve yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.

Aranan bir diğer gereklilik ise iyi seviyede yabancı dil bilmektir. Bu alanda sorun yaşayan kişiler, yabancı dil eğitimlerine katılım sağlayarak sertifika sahibi olabilir ve yetkinliklerini kanıtlama şansı kazanabilir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat