Neonatoloji Uzmanı Nasıl Olunur? Neonatoloji Uzmanı Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Neonatoloji Uzmanı Nasıl Olunur? Neonatoloji Uzmanı Ne İş Yapar?

Çocuk sağlığı ve hastalıklarının yan dalı olan neonatoloji, yenidoğan bebeklerde görülen hastalıklar ile ilgilenen bir alandır. Neonatoloji uzmanı olmak için Tıp Bölümü’nden mezun olmak, çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi almak ve neonatoloji alanında yan dal yapılması gerekmektedir.

Neonatoloji Uzmanı Nedir?

Neonatoloji uzmanı, yenidoğan bebeklerin tıbbi bakımı ve tedavisi alanında uzmanlık sahibi olan tıp doktorudur. Bu uzmanlar; prematüre (erken doğan), düşük doğum ağırlıklı veya sağlık sorunları olan yeni doğan bebeklerin yaşamın ilk dönemlerindeki özel ihtiyaçlarına odaklanır.

Neonatoloji uzmanları, bebekleri yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) veya özel bakım ünitelerinde takip edebilirler. Yenidoğan dönemindeki sağlık sorunları genellikle hızlı müdahale gerektirebilir. Bu nedenle neonatoloji uzmanları, yeni doğan bebeklerin yaşamlarını kurtarmak ve sağlıklarını iyileştirmek için gereken tıbbi tedavileri sağlamak için uzmanlık bilgilerini kullanırlar.

Neonatoloji Nedir?

Neonatoloji, yenidoğan bebeklerin medikal bakımını sağlayan ve gereken tedaviyi uygulayan tıp biliminin alt dalıdır.

Neonatoloji, prematüre doğan bebeklerin tedavi edilmesi ve sağlıklı kalması konusunda oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Neonatoloji alanında uzmanlık sahibi olabilmek için tıp eğitimi alınmalı, gereken uzmanlık ve yan dal eğitimi tamamlanmalıdır.

Neonatoloji Uzmanı Ne İş Yapar?

Neonatoloji uzmanı, yenidoğan bebeklerin tıbbi bakımını sağlar ve sağlık sorunu olan prematüre gibi bebeklerin sağlık durumlarını değerlendirerek gereken tedaviyi uygular.

Neonatoloji uzmanı; bebeklerin solunum, beslenme ve dolaşım gibi sistemlerini takip eder ve gereken durumlarda müdahale eder. Ayrıca bebeğin gelişimini yakından izleyerek düzenli kontroller sağlar ve bebeğin gelişiminin sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesi için çaba gösterir.

Ebeveynlere bebeklerinin sağlık durumu hakkında bilgi vererek gereken desteği sağlayan neonatoloji uzmanı, cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulması halinde tüm süreci yönlendirir ve farklı alanlarda görev yapan hekimler ile birlikte çalışır. Neonatoloji uzmanları, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde de çalışma şansları olduğundan bebeklerin sağlığı açısından oldukça önemli bir rol üstlenirler.

 

 

Neonatoloji Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Neonatoloji uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Tıp Bölümü’nden mezun olmak
  • Çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi almak
  • Yeni doğan hastalıkları hakkında donanımlı olmak
  • Yoğun çalışma koşullarına adapte olmak
  • Soğukkanlı ve disiplinli olmak
  • Sağlık sektörüne ilgi beslemek
  • Güçlü bir iletişim becerisine sahip olmak

Neonatoloji Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Neonatoloji uzmanı olmak için öncelikle Tıp Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir. Daha sonra ise Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girilerek çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi alınmalı ve Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na (YDUS) girilerek neonatoloji alanında yan dal yapılmalıdır.

Neonatoloji uzmanı olmak isteyen kişilerin 13 yıl eğitim alması gerekmektedir. Bu sürenin 6 senesini tıp eğitimi, 4 senesini çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi, 3 senesini ise neonatoloji alanında yan dal eğitimi kapsamaktadır.

Neonatoloji Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Neonatoloji uzmanının maaşı 55.00 TL ile 95.000 TL aralığında değişiklik göstermektedir.

Neonatoloji uzmanı maaş aralığının belirlenmesinde kişinin çalıştığı iş yeri, alanında elde ettiği deneyim gibi faktörler etkili olmaktadır. Neonatoloji uzmanı mesleğe yeni başladığında 55.000 TL civarında maaş alır ancak iki yıl deneyimli bir neonatoloji uzmanı 65.500 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir neonatoloji uzmanı ise 70.000 TL-95.000 TL arasında maaş alır.

Neonatoloji Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Neonatoloji uzmanı özel sektörde 8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başladıysa 7000 günlük primini ödeyip emeklilik yaşını beklemelidir. Bu gruptaki erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olmaktadır. Ayrıca bu kişilerin ne kadar süredir sigortalı olduğuna bakılmaz. Neonatoloji uzmanı sigortalı olarak özel sektörde 1 Mayıs 2008’den sonra çalışmaya başladıysa 7200 günlük primini ödeyip yaşını beklemelidir. Bu gruptaki erkekler 60-65 yaş aralığındayken, kadınlar ise 58 yaşındayken emekli olmaya hak kazanır.

Neonatoloji uzmanı sigortalı olarak kamuda 8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başladıysa erkekler 25 yıl, kadınlar 20 yıl prim ödeyerek emekli olabilir. Neonatoloji uzmanı sigortalı olarak kamuda 1 Mayıs 2008’den sonra çalışmaya başladıysa 9000 günlük primi ödeyip yaşını beklemek zorundadır. Bu gruptaki kadınlar 58, erkekler 60 yaşına geldiğinde emekli olabilir.

Devlette Neonatoloji Uzmanı Nasıl Olunur?

Devlette neonatoloji uzmanı olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kamusal haklarından mahrum olmamak gerekmektedir. Bu gereklilikleri karşılayan kişiler, Tıp Bölümü’nden mezun olmalı, çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi almalı ve neonatoloji alanında yan dal eğitimi almalıdır. Aynı zamanda yenidoğan hastalıkları hakkında detaylı bilgi sahibi olunmalıdır.

Yurt Dışında Neonatoloji Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında neonatoloji uzmanı olmak için Tıp Bölümü’nden mezun olmak, çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi almak ve neonatoloji alanında yan dal eğitimi almak gerekmektedir. Aynı zamanda bu eğitimler sonunda alınan diplomaların yurt dışında da geçerliliğinin bulunduğu gereken belgeler ile kanıtlanmalıdır.

Tüm bu gereklilikleri karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almalıdır. Bunlara ek olarak ileri seviyede yabancı dil bilinmesi ve neonatoloji alanında güncel bilgilere sahip olmak gerekir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat