Mimari Tasarımcı Nasıl Olunur? Mimari Tasarımcı Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Mimari Tasarımcı Nasıl Olunur? Mimari Tasarımcı Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi20 Temmuz 2023
Yayımlanma Tarihi

Mimarlık Bölümü’nden mezun olan kişiler, mimari tasarımcı olarak görev yapma şansına sahiptir. Mimari tasarımcı yapıların tasarımı alanında sorumluluk sahibidir ve müşteriye uygun tasarım tavsiyeleri vererek çeşitli kentsel peyzaj planlama işlemlerinde görev alır.

Mimari Tasarımcı Nedir?

Mimari tasarımcı; binaların ve mekanların hem estetik hem işlevsel bir tasarıma sahip olmasını sağlayan kişiye verilen mesleki unvandır. Bu tasarımcılar; görevlerini sürdürürken estetik, sürdürülebilirlik ve işlevsellik gibi faktörleri ön planda tutmaktadır. Bu faktörler ile hareket ederek farklı projeler için uygun tasarım çözümleri üreten mimari tasarımcılar aynı zamanda tasarım sürecinde teknik bilgi ve sanatsal becerilerinden faydalanmaktadır.

Mimari tasarımcılar, görev yaparken müşteri memnuniyetini sağlamak için çaba gösterir. Müşteriler ile sürekli olarak iletişim kurarak tasarım sürecinde onların beklentilerine yönelik değişiklikler yapabilir ve böylelikle müşterilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmuş olur. Alanında başarılı bir mimari tasarımcı, tasarım sürecinde dijital modelleme yazılımlarından ve maketlerden faydalanır.

Mimari Tasarımcı Ne İş Yapar?

Mimari tasarımcı, yapıların ya da mekanların tasarım sürecini yöneterek bu tasarımların işlevsel ve estetik bir biçimde tamamlanmasını sağlar.

Mimarı tasarımcı; tasarım öncesi süreçte müşteriler ile görüşür, müşteri ihtiyaçlarını anlar, proje gereksinimlerini belirler ve böylelikle daha verimli bir tasarım süreci sağlanmasına yardımcı olur. Tasarım sürecinde ise müşterilerle iletişim kurmaya devam ederek gereken durumlarda değişiklere gidebilir ve farklı alternatifler sunabilir.

Mimari tasarımcılar, tasarım sürecinde bilgisayar destekli tasarım araçlarını kullanarak teknik çizimler hazırlar. Aynı zamanda yapıların veya mekanların güvenlik ve sürdürülebilirlik standartlarına uygun olmasını sağlama amacıyla teknik ayrıntıları gözden geçirirler. Projenin ilerleyen zamanlarında ise inşaat sürecini yakından takip ederek projenin planlanan zamanda ve belirlenen bütçeye uygun olarak tamamlanmasını sağlar.

 

 

Mimari Tasarımcı Olma Şartları Nelerdir?

Mimari tasarımcı olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Mimarlık Bölümü’nden mezun olmak
  • Mimarlık alanında kullanılan tasarım programlarına hakim olmak
  • Görsek becerilere sahip olmak
  • Teknik alanda gelişmiş olmak
  • Ekip yönetme becerisine sahip olmak
  • Etkili iletişim kurabilmek
  • Detaylara önem vermek
  • Titiz ve planlı bir çalışma anlayışı benimsemek

Mimari Tasarımcı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Mimari tasarımcı olmak için lisans programları arasında yer alan Mimarlık Bölümü’nün okunması gerekmektedir. Eğitim sürecinde veya sonrasında katılım sağlanan staj programları ise gerçek projelerde görev yapma şansı sunar ve kişinin mesleki tecrübe edinmesine yardımcı olur.

Aynı zamanda isteğe bağlı olarak yapılan yüksek lisans, mimari tasarımcının kariyer gelişimine destek olur ve akademik alanda ilerlemesine olanak tanır.

Mimari Tasarımcı Maaşları Ne Kadar?

Mimari tasarımcının maaşı 17.500 TL ile 35.500 TL aralığındadır.

Mimari tasarımcı maaş aralığını kişinin mesleki deneyimi ve görev yaptığı kurum gibi faktörler belirler. Mimari tasarımcı mesleğe yeni başladığı dönemde ortalama 17.500 TL maaş alır fakat ilerleyen zamanlarda maaşı 35.500 TL’ye kadar çıkabilir.

Mimari Tasarımcı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Mimari tasarımcı çalışmaya 8 Eylül 1999'dan sonra başladıysa emekli olmak için 7000 gün prim ödemek zorundadır. Bu kişiler için sigortalılık süresine ise bakılmamaktadır. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olabilir. Mimari tasarımcı çalışmaya 1 Mayıs 2008’den sonra başladıysa emekli olmak için 7200 gün prim ödemeli ve emeklilik yaşının gelmesini beklemelidir. Bu grupta yer alan erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olmaktadır, kadınlar ise yine 58 yaşına gelince emekli olabilir.

Devlette Mimari Tasarımcı Nasıl Olunur?

Devlette mimari tasarımcı olmak için Mimarlık Bölümü’nden mezun olunması gerekmektedir. Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, kasten işlenen suçlar sebebiyle hüküm giymemiş olmalıdır. Bu gereklilikleri karşılayan kişiler, Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girer ve geçerli bir puan alarak ilgili devlet kadrolarına atanır.

Yurt Dışında Mimari Tasarımcı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında mimari tasarımcı olmak için Mimarlık Bölümü’nü bitirmek ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, ileri seviyede yabancı dil bildiklerini belgelendirerek ilgili yerlere yurt dışında çalışma izni almak için başvuru yapmalıdır.

Aynı zamanda mimarlık alanında kullanılan tasarım programlarına hakim olunması ve mimarlık sektöründe mesleki deneyim kazanılması gerekir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat