Mikrobiyoloji Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Mikrobiyoloji Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Biyoloji, Eczacılık, Gıda Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi bölümlerden mezun olan kişiler, bu meslekte tecrübe kazandıktan sonra mikrobiyoloji uzmanı olarak görev yapabilir. Ayrıca mikrobiyoloji alanında yüksek lisans eğitimi alan kişiler de bu mesleği icra edebilir. Mikrobiyoloji uzmanı; mikrobiyolojik kontrolleri sağlar, sterilizasyon çalışmalarını yürütür ve mikroorganizmaları inceleyerek ilgili raporları değerlendirir.

Mikrobiyoloji Uzmanı Nedir?

Mikrobiyoloji uzmanı; bakteri, virüs, mantar, parazit gibi mikroorganizmaların incelenmesi konusunda uzmanlık sahibi olan sağlık çalışanına verilen mesleki unvandır. Mikrobiyoloji uzmanı, mikrobiyolojik analizlerin gerçekleştirilmesini sağlayarak mikroorganizmaları karakterize eder.

Mikrobiyoloji uzmanı; laboratuvar ortamında görev yapar ve yürüttüğü çalışmalar sonucunda hastalık sebeplerini belirlemeye, epidemiyolojik çalışmalar yapmaya ve enfeksiyon hastalıkları için kontrol çalışmaları gerçekleştirmeye yardımcı olur. Mikrobiyoloji uzmanlarının akademik kurumlarda, sağlık hizmetleri kurumlarında, kamu sağlığı kurumlarında ve ilaç şirketlerinde çalışma şansı vardır.

Mikrobiyoloji Uzmanı Ne İş Yapar?

Mikrobiyoloji uzmanı; mikroskobik boyuttaki organizmaları inceler ve bu organizmaların sağlık, çevre ve endüstriyel süreçlerle olan etkileşimlerini araştırır.

Mikrobiyoloji uzmanı; laboratuvar ortamında çeşitli bakteri, virüs, mantar veya parazit gibi mikroorganizmaların incelemesini gerçekleştirerek pek çok sürece katkıda bulunur. Mikrobiyoloji uzmanı, hastalık etkenlerinin neden olduğu salgınları önlemek ve kamu sağlığını korumak için ilgili çalışmaları yürütmektedir. Bu doğrultuda enfeksiyon hastalıklarının tanı sürecinin hızlanmasına yardımcı olarak mevcut hastalıkların yayılımını kontrol altına almak için tedavi ve aşı geliştirilmesini sağlar.

 

 

Mikrobiyoloji Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Mikrobiyoloji uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Gıda Mühendisliği, Biyoloji, Eczacılık, Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi alanlardan mezun olmak
  • Mikrobiyoloji alanında mesleki deneyime sahip olmak ya da bu alanda yüksek lisans eğitimi almak
  • Araştırma yapmaya hevesli olmak
  • Analiz yöntemlerine hakim olmak
  • İş sağlığı ve güvenliği alanında bilgi sahibi olmak
  • Disiplinli bir çalışma anlayışına sahip olmak
  • Sorumluluk bilinci taşımak

Mikrobiyoloji Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Mikrobiyoloji uzmanı olmak için Biyoloji, Gıda Mühendisliği, Eczacılık, Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi üniversite programlarından mezun olunması gerekmektedir. Tıbbi mikrobiyoloji uzmanı olmak için ise Tıp Bölümü okunmalı ve daha sonra tıbbi mikrobiyoloji alanında uzmanlık eğitimi alınmalıdır.

Mikrobiyoloji uzmanlığı için üniversite eğitiminin yanında bu meslekte deneyimli olmak veya mikrobiyoloji alanında yüksek lisans eğitimi almak gerekir. Birçok iş ilanında bu şartlar aranmaktadır. Ayrıca bazı kurumlar iş ilanlarında TS EN ISO/IEC 17025 standartlarına hakim kişileri istihdam edeceğini vurgulamaktadır. 

Aynı zamanda staj programlarına katılım sağlamak kişinin çeşitli araştırmalarda ve laboratuvar ortamında çalışmasını sağlayarak mesleki tecrübe kazanmasına yardımcı olur.

Mikrobiyoloji Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Mikrobiyoloji uzmanının maaşı 16.500 TL ile 34.500 TL aralığındadır.

Mikrobiyoloji uzmanı maaş aralığının belirlenmesinde kişinin çalıştığı kurum, alanında elde ettiği tecrübe ve mesleki deneyimi etkili olmaktadır. Mikrobiyoloji uzmanı mesleğe yeni başladığı dönemde ortalama 16.500 TL maaş alırken ilerleyen dönemde maaşı 34.500 TL’ye kadar çıkabilir. 

Mikrobiyoloji Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Mikrobiyoloji uzmanı özel sektörde 8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başladığı takdirde yaş koşulunu ve 7000 günlük prim şartlarını yerine getirmek zorundadır. Sigortalılık süresinin önemli olmadığı bu gruptaki kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olmaktadır. Mikrobiyoloji uzmanı kamuda 8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başladığı takdirde yaştan muaf bir şekilde sadece prim süresini ödeyip emekli olur. Bu gruptaki erkekler emekli olmak için 25 sene, kadınlar ise 20 sene prim ödemek zorundadır. 

Mikrobiyoloji uzmanı özel sektörde 1 Mayıs 2008’den sonra çalışmaya başladığı takdirde yaş koşuluna ve 7200 günlük prim süresi şartına uymak durumundadır. Bu sınıfa dahil olan erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olabilirken kadınlar 58 yaşında emekli olmaktadır. Mikrobiyoloji uzmanı kamuda 1 Mayıs 2008’den sonra çalışmaya başladığı takdirde yaş ve 9000 günlük prim süresi kriterlerini karşılamalıdır. Yaş kriteri ise cinsiyete göre değişiklik gösterir. Bu gruptaki erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olmaktadır.

Devlette Mikrobiyoloji Uzmanı Nasıl Olunur?

Devlette mikrobiyoloji uzmanı olmak için aranan ilk şartlar arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kamusal haklardan mahrum olmamak yer almaktadır. Bu şartları karşılayan kişiler; Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Eczacılık, Gıda Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olmalıdır. Daha sonra Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girilmesi gerekmektedir. KPSS’den yeterli puan alan bireyler, devlet kurumlarında mikrobiyoloji uzmanı olarak görev yapabilir.

Yurt Dışında Mikrobiyoloji Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında mikrobiyoloji uzmanı olmak için Eczacılık, Gıda Mühendisliği, Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi bölümlerden mezun olunması ve bu alanlarda yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunması gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvurulmalıdır.

Aynı zamanda gidilmesi planlanan ülkenin ana dili iyi seviyede bilinmeli ve bu alanda sorun yaşanması durumunda çeşitli yabancı dil eğitimlerine katılım sağlanmalıdır. Bu eğitimler sonunda alınan sertifikalar sayesinde kişi, yabancı dil alanında yetkinliği bulunduğunu belgelendirme şansı elde edecektir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat