Mekatroniker Nasıl Olunur? Mekatroniker Ne İş Yapar?
Meslek liselerinin Mekatronik, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Makine Teknolojisi gibi bölümlerinde eğitim alan kişiler; mekatroniker olarak çalışabilir. Mekatroniker; mekatronik sistemlerin onarım, bakım, kurulum işlemleri ile ilgilenmektedir. Aynı zamanda ilgili cihazların kontrol işlemini gerçekleştiren mekatroniker; bu cihazların kontrol edilmesini, denetlenmesini ve kalibre edilmesini sağlayarak mekatronik mühendisleriyle birlikte çalışır.
İçindekiler
Mekatroniker Nedir?
Mekatroniker; mekanik ile elektronik mühendislik disiplinlerini birleştirerek, otomasyon, robotik ve benzeri mekatronik sistemlerin tasarımı, kurulumu, bakımı, onarımı ile ilgilenen bir meslek dalıdır. Mekatronikerler; mekanik sistemlerine ek olarak elektrik, elektronik, bilgisayar ve kontrol sistemlerini de içeren karmaşık teknolojilerin entegrasyonuyla uğraşırlar.
Endüstriyel otomasyon sistemlerinin geliştirilmesi, üretim hatlarının kontrolü, robot sistemlerinin yönetimi, araç elektroniği ve çeşitli mekatronik uygulamalarda çalışma şansına sahip olan mekatronikler; pek çok alanda görev yapabilir. Bunlar arasında otomotiv, üretim, sağlık, savunma, havacılık, elektronik ve enerji gibi alanlar yer alır.
Mekatroniker Ne İş Yapar?
Mekatroniker; mekanik ve elektronik alanında sahip olduğu bilgileri birleştirerek çeşitli mekatronik sistemlerin tasarımı, kurulumu, bakımı ve onarımı ile ilgilenmektedir.
Mekatroniker genellikle otomasyon, robotik ve kontrol sistemleri gibi elektroniğe bağlı sistemler üzerine çalışmaktadır. Endüstriyel otomasyon sistemlerinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayan mekatroniker; çeşitli üretim hatlarının ve makinelerin otomasyonunu sağlayarak verimliliği arttırırlar. Ayrıca robot sistemlerini programlayarak bu sistemleri yönetirler ve robotların iş süreçlerindeki kullanımını optimize ederler.
Sağlık teknolojileri, savunma sanayisi ve havacılık gibi pek çok farklı sektörde görev yapma şansına sahip olan mekatronikerler; bu sektörlerde kullanılan araçların hem güvenli hem de verimli bir biçimde çalışmasını sağlarlar. Mekatronikerler, ileri seviye teknolojilere sahip cihazların ve makinelerin tüm bakım, onarım, kurulum, tasarım gibi süreçlerini yönetmeleri sebebiyle oldukça önemli bir rol üstlenmektedirler.
Mekatroniker Olma Şartları Nelerdir?
Mekatroniker olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Meslek liselerinin Mekatronik, Motorlu Araçlar Teknolojisi ve Makine Teknolojisi gibi bölümlerinde eğitim almak
- Makinelerin çalışma sistemlerine hakim olmak
- Ekip çalışmasına uyum sağlayabilmek
- Sorumluluk sahibi olmak
- Titiz ve dikkatli çalışmak
Mekatroniker Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Mekatroniker olmak için meslek liselerinde yer alan Mekatronik, Motorlu Araçlar Teknolojisi veya Makine Teknolojisi gibi bölümlerin okunması gerekmektedir. Ancak bu bölümlerden mezun olmayan kişiler, üniversitede 2 yıllık Makine ya da Mekatronik Bölümü okuyarak da mekatroniker olarak görev yapabilir.
Mekatroniker Maaşları Ne Kadar?
Mekatronikerin maaşı 14.500 TL ile 23.000 TL aralığındadır.
Mekatroniker maaş aralığını belirleyen faktörler arasında mesleki yeterlilik, kıdem ve çalışılan kurum bulunur. Mekatronikerler ortalama 14.500 TL maaş alarak çalışmaya başlar fakat ilerleyen dönemde maaşları 23.000 TL’ye kadar çıkabilir.
Mekatroniker Emeklilik Şartları Nelerdir?
Mekatronikerlerin emeklilik koşulları, özel ve devlet sektörüne göre değişir. Mekatroniker çalışmaya 8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde başladığı takdirde 7000 günlük prim süresi kriterini karşılamalı ve yaş şartına uymalıdır. Emeklilik yaşı kadınlarda 58 iken erkeklerde 60 olarak belirlenmiştir. Ayrıca bu sınıfta bulunan mekatronikerler, sigortalılık süresinden muaf tutulur. Mekatroniker çalışmaya 8 Eylül 1999'dan sonra kamuda başladığı takdirde yine prim öder fakat bu kez yaştan muaf tutulur. Prim süresi erkeklerde 25 yıl iken kadınlarda 20 yıldır.
Mekatroniker çalışmaya 1 Mayıs 2008’den sonra özel sektörde başladığı takdirde 7200 günlük prim süresi kriterini karşılamalı ve yaş şartına uymalıdır. Emeklilik yaşı kadınlarda 58’dir ancak bu kez erkeklerde 60-65 yaş aralığında değişmektedir. Mekatroniker çalışmaya 1 Mayıs 2008’den sonra kamuda başladığı takdirde 9000 günlük prim süresi kriterini ve yaş şartını karşılamalıdır. Emeklilik yaşı kadınlarda 58’dir ve erkeklerde ise 60’tır.
Devlette Mekatroniker Nasıl Olunur?
Devlette mekatroniker olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlar sebebiyle bir sene veya üzeri ceza almamış olmak gerekmektedir. Ayrıca meslek liselerinde Mekatronik, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Makine Teknolojisi gibi alanlarda eğitim almak ya da ön lisans programları arasında yer alan Makine ya da Mekatronik Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir.
Daha sonra ise Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girilmeli ve devlet kurumlarına atanabilmek için geçerli bir puan alınmalıdır.
Yurt Dışında Mekatroniker Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında mekatroniker olmak için meslek liselerinin ilgili bölümlerinde eğitim almak ya da ilgili ön lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili alanlara başvurmalı ve bu süreçte yabancı dil alanında sorun yaşanması durumunda çeşitli yabancı dil eğitimlerine katılım sağlanmalıdır.