Mekanik Tesisat Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Mekanik Tesisat Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Mekatronik veya Makine Mühendisliği gibi üniversite bölümlerinden mezun olan kişiler mekanik tesisat mühendisi olarak görev yapma şansına sahiptir. Mekanik tesisat mühendisleri; binaların tesisat sistemlerinin çizim, denetim, onarım gibi aşamalarında aktif görev alır ve bu sistemlerin başarılı bir biçimde tamamlanmasını sağlar.

Mekanik Tesisat Mühendisi Nedir?

Mekanik tesisat mühendisi; binaların içindeki mekanik sistemlerin tasarımı, planlaması, uygulanması, işletilmesi ve bakımı ile ilgilenen mühendise verilen mesleki ünvandır. Mekanik tesisat sistemleri binalarda ısıtma, soğutma, havalandırma, su ve kanalizasyon sistemleri gibi mekanik tesisatları kapsar. Bu sistemlerin doğru bir şekilde tasarlanması binaların konforlu, güvenli ve sağlıklı bir ortamda kullanılmasını sağlamak için önemlidir.

Mekanik tesisat mühendisi; bir projenin tesisat ihtiyaçlarını belirlemek, teknik çizimler yapmak, hesaplamaları planlamak, malzemeleri seçmek, bütçe çerçevesinde projeyi yönetmek, yapılan işlerin kalite ve güvenlik standartlarına uygun olduğunu denetlemek gibi görevleri üstlenirler. Ayrıca enerji verimliliğini artırmak ve çevresel sürdürülebilirliği göz önünde bulundurarak tasarım yapma sorumluluğuna sahiptirler.

Mekanik Tesisat Mühendisi Ne İş Yapar?

Mekanik tesisat mühendisi, binaların içindeki mekanik sistemlerin tasarım sürecinden bakım sürecine kadar aktif rol üstlenmektedir.

İlk olarak bina projesinin gereksinimlerini analiz ederek, ısıtma, soğutma, havalandırma, su ve kanalizasyon gibi mekanik tesisat ihtiyaçlarını belirleyen mekanik tesisat mühendisleri; bu aşamada enerji verimliliği, çevresel sürdürülebilirlik ve güvenlik gibi faktörleri göz önünde bulundurarak uygun sistemleri tasarlayarak teknik çizimler hazırlar.

Mühendislik projesi onaylandıktan sonra mühendis, malzeme seçimini yapar ve işin hem bütçe hem de zaman planına uygun bir biçimde ilerlemesini sağlar. Yapım aşamasında ise tesisatın kurulumunu denetler ve kalite standartlarına uygunluğunu kontrol eder. Bu aşamalardan sonra ise işletme ve bakım aşamasında da sistemlerin düzgün çalışmasını sağlamak için gerekli kontrolleri yaparak periyodik bakım takvimini oluşturur.

 

 

Mekanik Tesisat Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

Mekanik tesisat mühendisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Makine Mühendisliği veya Mekatronik Mühendisliği gibi üniversite bölümlerinden mezun olmak
  • AutoCAD gibi mühendislik programlarını kullanmayı bilmek
  • Sayısal alanda başarılı olmak
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Teknik donanıma sahip olmak
  • Disiplinli bir iş anlayışıyla çalışmak

Mekanik Tesisat Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Mekanik tesisat mühendisi olmak için Mekatronik Mühendisliği ya da Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir. Bazı bazı iş yerleri ise bu mesleği icra edecek kişilerden TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) tarafından verilen ve ortalama iki hafta süren Mekanik Tesisat Kursu’na katılıp belge almasını ister.

Ayrıca AutoCAD Eğitimi gibi kurslara katılan kişiler, mesleki yetkinliklerini arttırarak kendi alanlarında rakiplerinden bir adım önde olurlar.

Mekanik Tesisat Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Mekanik tesisat mühendisinin maaşı 17.500 TL ile 33.500 TL aralığındadır.

Mekanik tesisat mühendisi maaş aralığını mesleki deneyim, yeterlilik, kıdem ve çalışılan firma etkiler. Mekanik tesisat mühendisi 17.500 TL civarında maaş alarak işe başlar fakat ilerleyen dönemde maaşı 33.500 TL’ye kadar çıkabilir.

Mekanik Tesisat Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Mekanik tesisat mühendisi çalışmaya 8 Eylül 1999'dan sonra başladıysa emekli olmaya hak kazanabilmek için 7000 gün prim ödemeli ve yaş şartını karşılamalıdır. Bu gruptaki kişiler sigortalılık süresinden muaf tutulur ve erkekler 60, kadınlar 58 yaşında emekli olur. Mekanik tesisat mühendisi çalışmaya 1 Mayıs 2008’den sonra aşladıysa emekli olmak için 7200 gün prim ödemeli ve yaş kriterini karşılamalıdır. Bu grupta yer alan yaş kriteri ise erkeklerde 60-65 aralığında değişirken kadınlarda 58’dir.

Yurt Dışında Mekanik Tesisat Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında mekanik tesisat mühendisi olmak için öncelikle Mekatronik, Makine Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olunması ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunması gerekmektedir. Bu gereklilikleri karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvurmalıdır. Aynı zamanda AutoCad gibi mühendislik programlarına hakim olmak ve bu programlara hakim olunduğunu belgelendirmek kişinin yurt dışında iş bulma sürecini kolaylaştıracaktır.

Yurt dışında çalışmak isteyen mekanik tesisat mühendislerinin iyi seviyede yabancı dil bilmesi de aranan gereklilikler arasında yer almaktadır. Bu alanda sorun yaşayan kişiler, bu süreçte çeşitli yabancı dil eğitimlerine katılım sağlamak avantajlı bir durum olacaktır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat