Mekanik Teknisyeni Nasıl Olunur? Mekanik Teknisyeni Ne İş Yapar?
İçindekiler
Meslek liselerinin Makine Teknolojisi, Mekatronik ya da Elektrik, Elektronik Teknolojisi Bölümü’nden mezun olan kişiler mekanik teknisyeni olarak çalışma şansına sahiptir. Mekanik alanda kullanılan ekipmanların tasarlanması ve kullanıma uygun olup olmadığının test edilmesi süreçlerinde aktif rol alan mekanik teknisyeni, mühendislerle birlikte çalışır.
Mekanik Teknisyeni Nedir?
Mekanik teknisyeni, endüstriyel veya ticari alanlarda çalışan teknik uzmana verilen mesleki ünvandır. Makine ve mekanik sistemlerin montajı, bakımı, onarımı ve işletilmesi konularında uzmanlık sahibi olan mekanik teknisyenleri; fabrikalarda, üretim tesislerinde, enerji santrallerinde, otomotiv atölyelerinde ve benzeri mekanlarda görev yapma şansına sahiptir.
Mekanik teknisyenlerinin görevleri arasında mekanik ekipmanların düzenli bakımının yapılması, arızaların teşhis edilmesi, onarımları gerçekleştirilmesi ve yeni ekipmanların montajının yapılması gibi faaliyetler de yer almaktadır. Başarılı bir mekanik teknisyeni, teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeli ve daha verimli çalışan sistemlerin tasarlanmasını sağlamaktadır.
Mekanik Teknisyeni Ne İş Yapar?
Mekanik teknisyeni, mekanik sistemlerin işleyişini sağlamak ve olası arızaları çözmek gibi çeşitli sorumluluklara sahiptir.
Mekanik teknisyenleri; makine ve ekipmanların düzenli bakımını yaparak bu ekipmanların hem daha uzun ömürlü hem de güvenilir bir biçimde çalışmasını sağlarlar. Ayrıca meydana gelen arızalara hızlı bir şekilde müdahale ederek onarım işlemlerini gerçekleştirirler. Bu süreçte çeşitli el aletleri ve ölçüm cihazlarından faydalanan mekanik teknisyenleri, makinelerin sürdürülebilirliği açısından oldukça önemli bir rol üstlenmektedir. Güçlü teknik bilgiye sahip olan mekanik teknisyenleri; el becerilerinde gelişmiş, detaycı, problem çözme yetkinliğine sahip ve takım çalışmasına yatkın olmalıdır.
Mekanik Teknisyeni Olma Şartları Nelerdir?
Mekanik teknisyeni olma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Meslek liselerinin Makine Teknolojisi, Mekatronik ya da Elektrik, Elektronik Teknolojisi Bölümü’nden mezun olmak
- Mekanik sistemler hakkında detaylı bilgili olmak
- Teknik alanda başarılı olmak
- Sayısal alana ilgi duymak
- Disiplinli ve dikkatli olmak
- Ekip çalışmasına uyum sağlayabilmek
Mekanik Teknisyeni Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Mekanik teknisyeni olmak için meslek liselerinin Makine Teknolojisi, Mekatronik ya da Elektrik, Elektronik Teknolojisi gibi bölümlerinde eğitim alınması gerekmektedir. Lise döneminde staj yaparak mesleki tecrübe kazanan kişiler ise iş bulma sürecinde daha avantajlı bir konumda olmaktadır.
Mekanik Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?
Mekanik teknisyeninin maaşı 16.500 TL ile 36.000 TL aralığındadır.
Mekanik teknisyeni maaş aralığını çalışanın mesleki yeterliliği, kıdemi ve görev yaptığı iş yeri ile sektör etkiler. Mekanik teknisyeni ortalama 16.500 TL maaş alarak işe başlar fakat ilerleyen dönemde maaşı 36.000 TL’ye kadar yükselebilir.
Mekanik Teknisyeni Emeklilik Şartları Nelerdir?
8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde mekanik teknisyeni olarak çalışmaya başlayanların emeklilik için yerine getirmesi gereken kriterler arasında 7000 günlük prim süresi ile yaş şartı yer alır. Bu gruptaki çalışanlar için sigortalılık süresi önemli değildir. Yaş şartı ise erkeklerde 60 iken kadınlarda 58’dir. 1 Mayıs 2008’den sonra özel sektörde mekanik teknisyeni olarak çalışmaya başlayanların ise emeklilik için yerine getirmesi gereken kriterler arasında 7200 günlük prim süresi ile yaş koşulu yer almaktadır. Yaş koşulu, bu gruptaki kadınlarda 58 iken erkeklerde 60-65 aralığında yer alır.
8 Eylül 1999'dan sonra kamuda mekanik teknisyeni olarak çalışmaya başlayanların emeklilik için yerine getirmesi gereken tek kriter prim süresidir. Kadınlar 20 sene ve erkekler 25 sene prim ödeyerek emekli olabilir. 1 Mayıs 2008’den sonra kamuda mekanik teknisyeni olarak çalışmaya başlayanlar ise 9000 gün prim ödedikten sonra yaş koşulunu sağlayarak emekli olabilir. Yaş koşulu ise kadınlarda 58 ve erkeklerde 60’tır
Devlette Mekanik Teknisyeni Nasıl Olunur?
Devlette mekanik teknisyeni olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen ya da yüz kızartıcı suçlar nedeniyle ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayarak meslek liselerinin Mekatronik, Elektrik, Makine Teknolojisi ya da Elektronik Teknolojisi gibi bölümlerinden mezun olan kişiler; Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeli ve geçerli bir puan almalıdır.
Yurt Dışında Mekanik Teknisyeni Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında mekanik teknisyeni olmak için meslek liselerindeki Makine Teknolojisi, Elektronik Teknolojisi, Mekatronik veya Elektrik Bölümü’nden mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Daha sonra ise gereken belgeler düzenlenmeli ve yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvurulmalıdır.
Yurt dışında mekanik teknisyeni olmak isteyen kişiler için belirlenen bir diğer koşul ise yabancı dil bilinmesi gerektiğidir. Kişinin gitmeyi planladığı ülkenin ana diline hakim olduğunu belgelendirmesi iş başvurularında avantaj elde etmesini sağlayacaktır.