Mekanik Teknikeri Nasıl Olunur? Mekanik Teknikeri Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Mekanik Teknikeri Nasıl Olunur? Mekanik Teknikeri Ne İş Yapar?

Mekatronik veya Makine gibi alanlarda ön lisans programlarından mezun olan kişiler, mekanik teknikeri olarak çalışabilir. Mekanik teknikeri; mekanik mühendisleri ile birlikte çalışarak mühendisin mekanik sistemlerle ilgili belirlediği tasarım, analiz, bakım ve onarım çalışmalarında görev alır.

Mekanik Teknikeri Nedir?

Mekanik teknikeri; endüstriyel süreçlerde kullanılan makineler ile ekipmanların bakımını, onarımını ve montajını gerçekleştiren uzmana verilen mesleki ünvandır. İmalat, enerji, otomotiv, havacılık gibi pek çok sektörde görev yapma şansı olan mekanik teknikerleri; mekanik ekipmanların periyodik bakımını yapar, arızaları teşhis der, parça değişimleri gerçekleştirir ve montaj süreçlerini yönetir.

Mekanik teknikerleri; temel mekanik prensipleri, otomasyon sistemleri, endüstriyel makinelerin işleyişi gibi konularda hem bilgi hem de deneyim sahibidir. Aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarak görevlerini hem güvenli hem de verimli bir biçimde gerçekleştirirler.

Mekanik Teknikeri Ne İş Yapar?

Mekanik teknikeri; endüstriyel süreçlerde kullanılan ekipmanların ve makinelerin bakım, onarım, montaj gibi işlemlerinden sorumludur.

Başarılı bir mekanik teknikeri öncelikle mekanik ekipmanların parçalarını inceleyerek bakım ve onarım işlemlerine ihtiyaç olup olmadığını belirler. Daha sonra ise ihtiyaç durumuna göre gereken işlemleri gerçekleştirerek bu ekipmanların başarılı bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca düzenli bakım programları oluşturur ve ekipmanların verimliliğinin arttırılmasına destek verir. Bu görevlere ek olarak mekanik sistemlerin montaj süreçlerini gerçekleştirmek de sorumlu olan mekanik teknikeri, bu süreçte teknik çizimlerden ve talimatlardan faydalanarak montaj işlemlerinin doğru bir biçimde yapılmasını sağlar.

 

 

Mekanik Teknikeri Olma Şartları Nelerdir?

Mekanik teknikeri olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Makine, Mekatronik gibi 2 yıllık üniversite bölümlerinden mezun olmak
  • Mekanik sistemler hakkında bilgi sahibi olmak
  • Sayısal alanda başarılı olmak
  • Teknik alanda beceri sahibi olmak
  • Ekip çalışmasına uyum sağlayabilmek
  • Disiplinli bir çalışma anlayışıyla çalışmak
  • Titiz ve dikkatli çalışmak

Mekanik Teknikeri Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Mekanik teknikeri olmak için ön lisans programları arasında yer alan Mekatronik Bölümü veya Makine Bölümü’nün okunması gerekmektedir. Aynı zamanda eğitim süresinve veya sonrasında katılım sağlanan staj programları sayesinde kişi, mesleki deneyim kazanarak iş yaşamına hazırlanabilir.

Mekanik Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

Mekanik teknikerinin maaşı 16.500 TL ile 34.500 TL aralığındadır.

Mekanik teknikeri maaş aralığını kişinin meslekte edindiği tecrübe, çalıştığı sektör ile kurum belirler. Mekanik teknikeri mesleğe yeni başladığında 16.500 TL civarında maaş almaktadır fakat ilerleyen zamanlarda maaşı 34.500 TL’ye kadar çıkabilir.

Mekanik Teknikeri Emeklilik Şartları Nelerdir?

Mekanik teknikerinin 8 Eylül 1999 itibarıyla işe başlaması durumunda ödemesi gereken prim süresi 7000 gün olup bu gruptaki kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emeklilik hakkını kullanabilir. Ayrıca bu gruptaki kişiler sigortalılık süresinden ise muaftır. Mekanik teknikerinin 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlaması durumunda ödemesi gereken prim süresi 7200 gün olup bu gruptaki kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60-65 yaş arasındayken emekli olabilir.

Devlette Mekanik Teknikeri Nasıl Olunur?

Devlette mekanik teknikeri olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kamusal haklardan mahrum olmamak gerekmektedir. Daha sonra ise Makine ya da Mekatronik gibi ön lisans bölümlerinden mezun olunarak Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girilmeli ve geçerli bir puan alınmalıdır.

Yurt Dışında Mekanik Teknikeri Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında mekanik teknikeri olmak için öncelikle Makine ya da Mekatronik gibi ön lisans programlarından mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliğim bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Daha sonra ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurulmalıdır.

Yabancı dil alanında sorun yaşayan ve yurt dışında mekanik teknikeri olarak görev yapmak isteyen kişilerin yabancı dil eğitimlerine katılması avantajlı bir durum olacaktır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat