Mekanik Mühendisi Nasıl Olunur? Mekanik Mühendisi Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Mekanik Mühendisi Nasıl Olunur? Mekanik Mühendisi Ne İş Yapar?

Üniversitede Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nde eğitim alan kişiler mekanik mühendisi olarak çalışabilir. Mekanik mühendisi; mekanik sistemlerinin çalışmasından sorumludur, sistemde oluşan sorunları giderir, yeni ürünlerin geliştirilmesinde görev alır, mekanik alanda yapılan AR-GE çalışmalarında görev alır.

Mekanik Mühendisi Nedir?

Mekanik mühendisi; fizik, matematik ve malzeme bilimleri gibi temel bilimleri kullanarak mekanik sistemleri tasarlayan, analiz eden ve geliştiren mühendislik uzmanıdır. Mekanik mühendisleri; makine, enerji, ısı transferi, mekanik titreşimler ve malzeme bilimi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler. Bu uzmanlar; genellikle makineler, araçlar, cihazlar, üretim hatları, enerji sistemleri ve diğer mekanik sistemlerin tasarım, üretim, montaj ve bakım süreçlerinde aktif rol oynarlar.

Mekanik mühendisleri, ürün ve sistemlerin etkin ve güvenilir çalışmasını sağlayacak yenilikçi çözümler geliştirmekle birlikte aynı zamanda maliyet ile zaman gibi faktörleri de göz önünde bulundururlar. Endüstriyel sektörlerde otomotiv, havacılık, enerji, savunma, üretim ve inşaat gibi birçok alanda çalışma şansı olan mekanik mühendisleri aynı zamanda çevre dostu ve sürdürülebilir tasarımlara odaklanarak toplumun ve çevrenin ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflerler.

Mekanik Mühendisi Ne İş Yapar?

Mekanik mühendisi; fizik ve matematik prensiplerini kullanarak mekanik sistemlerin tasarım, üretim, analiz ve geliştirme gibi süreçlerinin yönetimiyle ilgilenmektedir.

Mekanik mühendisleri; makinelerin, cihazların, sistemlerin ve ekipmanların hem etkin hem de güvenli çalışmasını sağlamak için gereken yöntemleri uygularlar. Tasarım sürecinde bilgisayar destekli tasarım yazılımlarını (CAD) kullanarak müşteri ihtiyaçlarını ön planda tutarlar ve ürünleri bu doğrultuda gerçekleştirirler. Üretim sürecinde ise üretim hatlarının planlanması, malzeme seçimi, işleme yöntemlerinin belirlenmesi ve kalite kontrolünün sağlanması gibi görevleri üstlenerek ürünlerin seri üretimini gerçekleştirme konusunda aktif rol oynarlar.

Bakım aşamasında ise mekanik mühendisleri, sistemlerin düzenli olarak bakımının yapılmasını organize eder ve arızaların giderilmesi için çözümler üretirler. Enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik gibi konulara da odaklanarak mekanik sistemlerin çevreye olan etkisini azaltacak ve toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak yenilikçi çözümler sunarlar. Mekanik mühendisleri; endüstriyel sektör, otomotiv sektörü, havacılık alanı, enerjiden sektörü ve elektronik alanı gibi birçok kalanda çalışma şansına sahiptir.

 

 

Mekanik Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

Mekanik mühendisi olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Mekatronik Mühendisliği ya da Makine Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olmak
  • Mekanik sistemler alanında donanımlı olmak
  • Teknik beceriye sahip olmak
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Disiplinli bir çalışma anlayışına sahip olmak
  • Sayısal alana ilgi duymak

Mekanik Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Mekanik mühendisi olmak için Makine Mühendisliği ya da Mekatronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir. Aynı zamanda lisans eğitimine ek olarak katılım sağlanan staj programları sayesinde kişi, öğrendiği teorik bilgileri pratikte uygulama şansı elde eder ve iş yaşamına daha rahat adapte olur.

Mekanik mühendisi olmak için mezuniyet gerekliliklerine ek olarak problem çözme, analitik düşünme, yaratıcı ve tasarım odaklı çalışma gibi alanlarda da başarılı olmak gerekir. Ayrıca yabancı dil alanında başarılı olan mekanik mühendisleri, iş başvurularında ön plana çıkma şansı elde ederler.

Mekanik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Mekanik mühendisinin maaşı 19.500 TL ile 37.500 TL aralığındadır.

Mekanik mühendisi maaş aralığını kıdem, mesleki yeterlilik ve çalışılan iş yeri ile sektör belirler. Mekanik mühendisi mesleğe yeni başladığında genelde 19.500 TL maaş alır ancak ilerleyen zamanlarda maaşı 37.500 TL’ye kadar çıkabilir.

Mekanik Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başlayan mekanik mühendisleri, emeklilik için 7000 gün prim ödeme ile yaş şartlarına tabidir. Sigortalılık süresinden ise muaftır. Bu gruba dahil olan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olmaya hak kazanmaktadır. Mekanik mühendisi 1 Mayıs 2008’den sonra çalışmaya başladığı takdirde ise emeklilik için 7200 gün prim ödemeli ve yaş koşuluna uymalıdır. Bu gruba dahil olan kadınlar yine 58 yaşında emekli olmaktadır fakat erkeklerin emeklilik yaşı 60’tan başlayıp 65’e kadar sürer.

Yurt Dışında Mekanik Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında mekanik mühendisi olmak için öncelikle Makine Mühendisliği ya da Mekatronik Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olunması ve bu alanlarda yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diploma alınması gerekmektedir. Daha sonra yurt dışında çalışma izni almak için ilgili yerlere başvurulmalı ve iznin alınabilmesi için gereken belgeler eksiksiz bir şekilde sunulmalıdır.

Aynı zamanda yurt dışında çalışmak isteyen bir mekanik mühendisinin iyi seviyede yabancı dil bilmesi de aranan şartlar arasında yer almaktadır. Bu alanda sorun yaşayan kişilerin yabancı dil eğitimlerine katılım sağlanması ve uluslararası geçerliliği bulunan sertifikaların alınması avantajlı bir durum olacaktır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat