Mekanik Bakım Yöneticisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Mekanik Bakım Yöneticisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Mühendislik bölümlerinden mezun olan ve iş yaşamında deneyim kazanan kişiler, mekanik bakım yöneticisi olarak çalışma şansı elde eder. Mekanik bakım yöneticisi, bakım ekibinin kalite standartlarına uygun bir şekilde çalışmasını sağlayarak alınan verimin arttırılması amacıyla performans geliştirme çalışmaları yapar.

Mekanik Bakım Yöneticisi Nedir?

Mekanik bakım yöneticisi; bir tesisin ya da organizasyonun mekanik ekipmanlarının, makinelerinin ve sistemlerinin verimli bir şekilde çalışmasını sağlama amacıyla bakım ve onarım faaliyetlerini yöneten kişiye verilen mesleki ünvandır. Mekanik bakım yöneticileri, mekanik ekipmanların işleyişini sağlayarak üretim ve hizmet süreçlerinin aksamadan devam etmesine katkıda bulunur.

Makinelerde veya sistemlerde meydana gelebilecek arızaların en aza indirilmesine yardımcı olan bu yöneticiler, üretim kesintilerinin önüne geçmek için çaba gösterir. Aynı zamanda bakım programları oluşturur, bu programlara uyulmasını sağlar ve gereken denetlemeleri gerçekleştirir. Mekanik bakım yöneticileri; bakım ekibinin yönetilmesiyle de ilgilenerek mekanik bakım personelinin işe alım, eğitilme, değerlendirme gibi süreçlerinde aktif rol alır.

Mekanik Bakım Yöneticisi Ne İş Yapar?

Mekanik bakım yöneticisi, endüstriyel tesislerde veya işletmelerde kullanılan makinelerin ve ekipmanların bakımını sağlayarak bu araçların verimli bir biçimde çalışmasını sağlar.

Mekanik bakım yöneticisi, oluşturduğu bakım programlarının uygulanması ve denetlenmesi gibi konularda da sorumluluk sahibidir. Bu doğrultuda ekipmanların ömrünü uzatmak, verimliliği arttırmak ve arızaları en aza indirmek amacıyla bakım ve onarımların planlı bir şekilde yapılmasını sağlar. Aynı zamanda mekanik bakım yöneticisi; ekipmanların işleyişini izler, verileri analiz eder ve performans değerlendirmeleri yaparak meydana gelebilecek sorunları önceden tahmin etmeye çalışır. Bu sayede beklenmeyen arızalarla karşılaşıldığı zaman hızlı ve etkili bir biçimde müdahale ederek üretimin kesintiye uğramamasını sağlar.

 

 

Mekanik Bakım Yöneticisi Olma Şartları Nelerdir?

Mekanik bakım yöneticisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Mühendislik bölümlerinden mezun olmak
  • Görev yapılacak alanda mesleki deneyim kazanmak
  • SAP, SAP-PM kullanımına hakim olmak
  • Autocad ve Solidworks gibi programları kullanmayı bilmek
  • Ekip yönetebilme becerisi taşımak
  • Sayısalda alanda başarılı olmak
  • Disiplinli ve sorulu olmak

Mekanik Bakım Yöneticisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Mekanik bakım yöneticisi olmak için mühendislik programlarından mezun olmak gerekmektedir. Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği veya Elektrik Elektronik Mühendisliği bu programlara örnek olarak gösterilebilir.

Eğitim sürecinde veya sonrasında staj yapmak ise edinilen bilgilerin pratiğe dökülmesine yardımcı olarak kişiyi iş yaşamına hazırlar. Aynı zamanda katılım sağlanan Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi ile sertifika sahibi olan kişiler, öz geçmişlerini güçlendirerek iş başvurularında avantaj elde edebilirler.

Mekanik Bakım Yöneticisi Maaşları Ne Kadar?

Mekanik bakım yöneticisinin maaşı 24.000 TL ile 40.000 TL aralığındadır.

Mekanik bakım yöneticisi maaş aralığını çalışanın görev yaptığı kurum, kurumun mali durumu ve kişinin kıdemi belirler. Mekanik bakım yöneticisi mesleğin ilk senesinde ortalama 24.000 TL maaş alırken tecrübe kazandıktan sonra maaşı 40.000 TL ve üzerine çıkabilir.

Mekanik Bakım Yöneticisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra işe başlamış bir mekanik bakım yöneticisi, emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve yaş şartını sağlamalıdır. Bu grupta yer alan kadın çalışanlar 58, erkek çalışanlar ise 60 yaşında emekli olur. Ayrıca sigortalılık süresi ise önemli değildir. 1 Mayıs 2008 tarihi itibarıyla çalışmaya başlayan bir mekanik bakım yöneticisi ise 7200 prim gününü doldurmalıdır. Yaş kriteri bu gruptaki kişilerde de geçerli olmaktadır. Nitekim erkeklerin emeklilik yaşı 60’tan başlayarak kademeli bir şekilde 65'e kadar devam eder. Kadınlar ise 58 yaşına geldiklerinde emekli olabilir.

Yurt Dışında Mekanik Bakım Yöneticisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında mekanik bakım yöneticisi olmak için mühendislik programlarından mezun olmak ve bu alanda yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, ilgili belgeleri düzenleyerek yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.

Ayrıca SAP, SAP-PM kullanımına hakim olmak, görev yapılacak alanda mesleki tecrübe kazanmak ve gidilmesi planlanan ülkenin ana dilini iyi seviyede bilmek de yurt dışında görev yapmak isteyen bir mekanik bakım yöneticisinin taşıması gereken nitelikler arasında yer alır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat