Medikal Fizik Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Medikal Fizik Uzmanı Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Fizik Mühendisliği ya da Fizik Bölümü gibi lisans bölümlerinden mezun olan kişiler, medikal fizik uzmanı olarak görev yapma şansına sahiptir. Medikal fizik uzmanı, tıbbi alanda tanı ve tedavi amacıyla radyasyondan faydalanılarak kullanılan cihazların radyoaktiviteden arındırılmasını sağlayarak bu konuda ilgili hekimi bilgilendirir.

Medikal Fizik Uzmanı Nedir?

Medikal fizik uzmanı, tıp alanında hem fizik hem de mühendislik alanında sahip olduğu bilgilerden yararlanarak hastalıkların teşhis ve tedavisinde medikal cihazlar ile radyasyonun güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlayan uzmandır. Medikal fizik uzmanları; radyoterapi, nükleer tıp, radyoloji ve diğer tıbbi görüntüleme teknikleri gibi alanlarda çalışma şansına sahiptir.

Sağlık kurumlarında, hastanelerde ve tıp merkezlerinde çalışan bu uzmanlar; radyasyon dozlarını hesaplayarak kanser tedavisi gibi tıbbi işlemlerde kullanılan radyasyonun etkisini yönetir, medikal görüntüleme cihazlarını kalibre eder, hastaların radyasyondan etkilenme durumlarını kontrol altında tutar. Aynı zamanda medikal cihazların bakımını yapar, kalite kontrol süreçlerini yönetir ve tıbbi cihazlarla ilgili güvenlik standartlarının uygulanmasını sağlar. Medikal fizik uzmanları, sağlık profesyonelleri ve hastalar arasında köprü görevi üstlenerek tıbbi cihazların doğru ve güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlar ve hastaların güvenliğini korumaya odaklanırlar.

Medikal Fizik Uzmanı Ne İş Yapar?

Medikal fizik uzmanı, fizik ve tıp bilimlerini birleştirerek tıbbi cihazlar ile tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini desteklemektedir.

Medikal fizik uzmanı; hastane gibi sağlık kurumlarında kullanılan tıbbi cihazların tasarlanması, geliştirilmesi, test edilmesi ve ilgili tedavi yöntemlerinin uygulanmasında sorumluluk sahibidir. Bu uzmanlar, tıbbi cihazların güvenilir ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamaları açısından oldukça önemli bir rol üstlenmektedirler. Medikal fizik uzmanlarının görevleri arasında radyasyon tedavisi gören kanser hastalarının tedavisinde doz hesaplamaları yaparak radyasyon cihazlarının bakımını ve kalibrasyonunu düzenli olarak gerçekleştirmek de yer almaktadır.

 

 

Medikal Fizik Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Medikal fizik uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Fizik Mühendisliği ya da Fizik Bölümü’nden mezun olmak
  • Teknik alanda başarılı olmak
  • Sağlık sektöründe görev yapmak istemek
  • Sorumluluk sahibi olmak
  • Titiz ve dikkatli görev yapmak

Medikal Fizik Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Medikal fizik uzmanı olmak için Fizik Mühendisliği ya da Fizik Bölümü gibi lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. Bu alanda uzmanlık kazanmak için yüksek lisans programlarına katılım sağlanması ise kişinin kariyer gelişimine destek olacaktır.

Aynı zamanda eğitim sürecinde veya sonrasında medikal fizik alanında yapılan stajlar sayesinde kişi, deneyimli medikal fizik uzmanları ile çalışarak mesleki deneyim kazanır ve iş yaşamına hazırlanmış olur.

Medikal Fizik Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Medikal fizik uzmanının maaşı 22.500 TL ile 42.000 TL aralığındadır.

Medikal fizik uzmanı maaş aralığını kıdem, çalışılan sektör ve iş yeri etkiler. Medikal fizik uzmanı ortalama 22.500 TL maaş alarak işe başlar ancak ilerleyen dönemde maaşı 42.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Medikal Fizik Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Medikal fizik uzmanı kamuda 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladıysa emekli olmak için yalnızca prim ödeme şartını sağlamalıdır. Prim süresi erkeklerde 25 yıl iken kadınlarda 20 yıldır. Bu kişiler emeklilik yaşından ise muaftır. Medikal fizik uzmanı özel sektörde 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladıysa emekli olmak için prim şartının yanında emeklilik yaşı kriterine de uymak zorundadır. Bu gruptakiler 7000 günlük prim süresi kriterini yerine getirdiği takdirde kadınlar 58 ve erkekler 60 yaşında emekli olabilir. Ayrıca bu gruptaki kişiler, sigortalılık süresi şartından muaftır.

Medikal fizik uzmanı kamuda 1 Mayıs 2008’den sonra işe başladıysa emekli olmak için 9000 günlük prim süresine ek olarak yaş şartını da yerine getirmelidir. Emeklilik yaşı bu gruptaki erkeklerde 60 iken kadınlarda 58’dir. Medikal fizik uzmanı özel sektörde 1 Mayıs 2008’den sonra işe başladıysa emekli olmak için 7200 günlük prim süresine ek olarak yaş şartını da yerine getirmelidir. Emeklilik yaşı ise bu gruptaki kadınlarda 58 iken erkeklerde 60-65 aralığında değişmektedir.

Devlette Medikal Fizik Uzmanı Nasıl Olunur?

Devlette medikal fizik uzmanı olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlar nedeniyle bir sene veya üzerinde ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, Fizik Mühendisliği ya da Fizik Bölümü’nden mezun olmalı ve Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek başarılı bir puan almalıdır.

Yurt Dışında Medikal Fizik Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında medikal fizik uzmanı olmak için öncelikle ilgili üniversite bölümlerinden mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Daha sonra ise gereken belgeler eksiksiz bir biçimde düzenlenmeli ve yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurulmalıdır.

Bu süreçte yabancı dil alanında sorun yaşayan bireylerin yabancı dil eğitimlerine katılması ve uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalara sahip olması avantajlı bir tercih olacaktır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat