Medikal Danışman/Medikalci Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Medikal Danışman/Medikalci Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi10 Kasım 2023
Yayımlanma Tarihi

Eczacılık Bölümü’nden mezun olan kişiler medikal danışman/medikalci olarak çalışma şansına sahiptir. Medikal danışman/medikalci, ilaç pazarlama faaliyetlerinin etik ilkelere uygun bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayarak yeni ilaçları doktorlara tanıtır ve ilgili sunumları yapar.

Medikal Danışman/Medikalci Nedir?

Medikal danışman/medikalci; sağlık sektöründe çalışan ve tıbbi alanda sahip olduğu bilgi birikiminden faydalanarak hastalar, sağlık kuruluşları ve ilgili taraflar arasında iletişimi kolaylaştıran kişiye verilen mesleki ünvandır. Medikalciler, sağlık kuruluşlarına veya ilgili firmalara ürün veya hizmet sunumları konusunda danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Tıbbi bilgiyi günlük iletişim ve iş süreçlerine entegre eden medikal danışmanlar, hastaların sağlıkla ilgili kararlarını bilinçli bir şekilde almalarına yardımcı olmaları açısından oldukça önemli bir rol üstlenmektedirler.

Medikal danışman aynı zamanda tıbbi terminolojiyi anlayarak hastaların veya hasta yakınlarının tıbbi sorularını yanıtlar, tedavi seçenekleri hakkında bilgi verir ve gerektiğinde uygun sağlık hizmeti sağlayıcısına yönlendirir. Bu uzmanlar sayesinde sağlık hizmetleri daha anlaşılır ve erişilebilir kılınır hastalar ile sağlık profesyonellerinin daha iyi iletişim kurmalarını sağlanır.

Medikal Danışman/Medikalci Ne İş Yapar?

Medikal danışman/medikalci; sağlık sektöründe hastalar, sağlık kuruluşları, ilgili firmalar ve sağlık profesyonelleri arasında bir köprü görevi üstlenir.

Medikal danışmanlar, sağlık kuruşları ile firmalar için ürün ya da hizmet konusunda sunumlar düzenleyerek ilgili tarafların detaylı bilgi sahibi olmasını sağlar. Aynı zamanda yeni tıbbi gelişmeleri yakından takip ederek yeniliklerden kısa zaman içerisinde haberdar olurlar ve çalışmalarını bu yenilikler doğrultusunda gerçekleştirirler. Medikalciler, danışanları ile etkili iletişim kurarak tedavi süreçlerinin daha güvenilir ilerlemesine ve hastaların daha bilinçli kararlar almalarına yardımcı olur. Bilgi akışını en verimli biçimde sağlayan medikal danışmanlar sayesinde hem hastalar daha güvenli bir tedavi süreci geçirir hem de sağlık profesyonelleri daha etkili bir biçimde çalışır.

 

 

Medikal Danışman/Medikalci Olma Şartları Nelerdir?

Medikal danışman/medikalci olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Eczacılık Bölümü’nden mezun olmak
  • İlaç sektörü hakkında detaylı bilgi sahibi olmak
  • Pazarlama süreçlerine hakim olmak
  • Sayısalda alanda başarılı olmak
  • Titiz ve disiplinli olmak
  • Sorumluluk bilinci taşımak
  • Etik değerlere sadık kalmak

Medikal Danışman/Medikalci Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Medikal danışman/medikalci olmak için lisans programları arasında yer alan Eczacılık Bölümü’nden mezun olunması gerekmektedir. Medikal danışmanlığın disiplerarası bir alan olması nedeniyle bu mesleki yapacak kişilerin ek eğitim alması önem taşımaktadır. Büyük çoğunlukla ilaç sektöründe deneyim kazanan kişiler, medikal danışman olarak çalışmaktadır.

Aynı zamanda beş yıl süren eğitime ek olarak çeşitli staj programlarına, seminerlere ve etkinliklere katılmak medikal danışman olmak isteyen kişinin bilgi birikimini arttırmasına ve alanında daha emin adımlarla ilerlemesine yardımcı olacaktır.

Medikal Danışman/Medikalci Maaşları Ne Kadar?

Medikal danışmanının/medikalcinin maaşı 18.500 TL ile 39.000 TL aralığındadır.

Medikal danışman/medikalci maaş aralığını çalışanın görev yaptığı iş yeri ve mesleki tecrübesi belirler. Medikal danışman/medikalci olarak çalışan kişiler genelde mesleğin ilk yıllarında 18.500 TL maaş alırken ilerleyen zamanlarda maaşları 39.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Medikal Danışman/Medikalci Emeklilik Şartları Nelerdir?

Medikal danışmanlar/medikalciler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladığı sürece emekli olmak için 7000 günlük primi ödemeli ve yaş koşuluna uymalıdır. Bu kişiler sigortalılık süresinden muaf bir şekilde emekli olmaktadır. Ayrıca bahsi geçen yaş şartı kadınlarda 58 yaş ve erkeklerde 60’tır. Medikal danışmanlar/medikalciler, 1 Mayıs 2008’den sonra işe başladığı sürece emekli olmak için 7200 günlük primi ödeme ve yaş şartına uymalıdır. Bu gruptaki kadınlar yine 58 yaşında emekli olabilir ancak erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olabilir.

Yurt Dışında Medikal Danışman/Medikalci Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında medikal danışman/medikalci olmak için Eczacılık Bölümü’nden mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu koşulları karşılayan medikalciler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.

Aynı zamanda medikal danışmanın yurt dışında görev yapmak istemesi durumunda ileri seviyede yabancı dil bildiğini kanıtlaması gerekmektedir. Bunun için online yabancı dil eğitimlerine katılım sağlanması ve uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalara sahip olması doğru bir tercih olacaktır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat