Malzeme Planlama Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Malzeme Planlama Mühendisi Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Mühendislik bölümlerinden mezun olan kişiler, tedarik ve stok gibi alanlarda deneyim kazandıktan sonra malzeme planlama mühendisi olarak görev yapma şansı kazanır. Malzeme planlama mühendisi; ürünlerin imalat aşamasında kullanılması için gereken malzemelerin stoklarını kontrol eder, eksik malzemeleri belirler ve bu eksiklerin giderilmesini sağlayarak üretim sürecinin verimli bir biçimde tamamlanmasını sağlar.

Malzeme Planlama Mühendisi Nedir?

Malzeme planlama mühendisi, üretim süreçleri ile tedarik zincirinin en etkin biçimde yönetilmesi için gereken malzemeleri planlayan ve yöneten kişiye verilen mesleki ünvandır. Malzeme planlama mühendisleri; üretim hedefleri, talep tahminleri, stok seviyeleri ve tedarikçi performansı gibi faktörleri değerlendirerek malzeme tedarikinin eksiksiz bir biçimde tamamlanmasını sağlamaktadır.

Malzeme planlama mühendisi, görevini sürdürdüğü şirketteki üretim süreçlerinin koordinasyonunu ve verimliliğini arttırma konusunda önemli bir rol üstlenmektedir. Böylelikle şirketin rekabetçi avantaj elde etmesine yardımcı olmaktadır.

Malzeme Planlama Mühendisi Ne İş Yapar?

Malzeme planlama mühendisi, üretim ve tedarik zinciri süreçlerinin verimli bir biçimde tamamlanabilmesi amacıyla görev yapmaktadır.

Malzeme planlama mühendisleri; tedarikçiler ile sürekli iletişim halindedir ve onlarla işbirliği yaparak malzemelerin temin edilmesini sağlar. Böylelikle siparişler zamanında ve doğru bir biçimde tamamlanmış olur. Aynı zamanda talep tahminleri, üretim kapasitesi, stok durumu gibi etkenleri göz önünde bulundurarak malzeme ihtiyaçlarını önceden tahmin ederler ve fazla stok tutma ya da stok eksikliği gibi sorunların önüne geçmiş olurlar.

Ayrıca tedarik zincirinin üretim planlaması, tedarikçi ilişkileri yönetimi ve lojistik düzenlemeler gibi çeşitli aşamalarında da koordinasyonu sağlayan malzeme planlama mühendisleri; müşteri memnuniyetinin sağlanması ve işletmelerin verimliliğinin arttırılması açısından oldukça önemli bir rol üstlenmektedir.

 

 

Malzeme Planlama Mühendisi Olma Şartları Nelerdir?

Malzeme planlama mühendisi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Mühendislikle ilgili üniversite bölümlerinden mezun olmak
  • Tedarik ve stok alanlarında mesleki deneyim kazanmak
  • Maliyet hesabı yapmayı bilmek
  • Titiz olmak
  • İş disiplinine sahip olmak
  • Detaylara önem vermek
  • Sayısal alanda başarılı olmak
  • Analiz yapabilmek
  • Çözüm odaklı düşünebilmek

Malzeme Planlama Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Malzeme ve planlama mühendisi olmak için Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği gibi çeşitli mühendislik bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Daha sonra ise tedarik ve stok alanında mesleki deneyim kazanılmalıdır.

Aynı zamanda eğitim sürecinde veya sonrasında katılım sağlanan staj programları sayesinde kişi, tedarik ile stok alanında bilgi birikimini arttırarak pratik yapabilir ve iş yaşamına hazırlanma şansı elde edebilir.

Malzeme Planlama Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Malzeme planlama mühendisinin maaşı 16.500 TL ile 30.500 TL aralığındadır.

Malzeme planlama mühendisi maaş aralığını kişinin görev yaptığı kurum ve sektörde kazandığı tecrübe etkilemektedir. Malzeme planlama mühendisi başlangıçta 16.500 TL civarında maaş alır ancak ilerleyen dönemde maaşı 30.500 TL’ye kadar çıkar.

Malzeme Planlama Mühendisi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Malzeme planlama mühendisi pozisyonunda çalışan kişilerin işe giriş tarihi 8 Eylül 1999'dan sonraya denk geliyorsa 7000 gün prim ödeyip yaş kriterine göre emekli olurlar. Bu grupta yer alan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olmaktadır. Bu kişilerin sigortalılık süresi ise önemli değildir. Malzeme planlama mühendisi pozisyonunda çalışan kişilerin işe giriş tarihi 1 Mayıs 2008’den sonraya denk geliyorsa ödenmesi gereken prim süresi 7200 gündür. Bu grupta yer alan erkeklerin emeklilik yaşı ise 60’tan başlayıp 65’e kadar sürer fakat kadınlar 58 yaşında emekli olabilir.

Yurt Dışında Malzeme Planlama Mühendisi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında malzeme planlama mühendisi olmak için öncelikle İşletme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği gibi lisans programlarından mezun olmak ve bu alanlarda yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalı ve bu süreçte yabancı dillerini geliştirmelidir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat