Makine Teknikeri Nasıl Olunur? Makine Teknikeri Ne İş Yapar?
Üniversitelerin ön lisans programları arasında yer alan Makine Bölümü’nde eğitim alan kişiler makine teknikeri olarak çalışabilir. Makine teknikeri; makinelerin imalat ve bakım faaliyetleriyle ilgilenir, bilgisayar ile kontrol edilen makinelerin kodlamasını yapar, teknik arızaların çözüme kavuşturur ve bu süreçlerde makine mühendislerine bağlı olarak çalışır.
İçindekiler
Makine Teknikeri Nedir?
Makine teknikeri; endüstriyel işletmelerde veya üretim tesislerinde mekanik ekipmanların montajı, bakım, onarım ve çalıştırılma gibi süreçlerde aktif rol alan kişiye verilen mesleki ünvandır. Makine teknikerleri, mekanik sistemlerin performansını değerlendirerek üretim süreçlerinin kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlamak amacıyla görev yaparlar.
Endüstriyel tesislerde, servislerde veya özel atölyelerde de görev yapma şansına sahip olan makine teknikerleri; mekanik cihazları inceleyerek arızaları teşhis eder, ihtiyaç durumunda parçaları değiştirir veya onarır, bakım işlemlerini planlar ve gerçekleştirir. Aynı zamanda yeni ekipmanların montajını yapabilir, teknik çizimleri okuyabilir ve makinelerin doğru şekilde çalışmasını sağlamak için test ve ayarlamaları gerçekleştirebilir.
Makine Teknikeri Ne İş Yapar?
Makine teknikeri; görevini sürdürdüğü işletmede mekanik sistemlerin tasarımı, montajı, bakımı ve onarımı gibi görevleri yerine getirir.
Makine teknikerleri; mekanik cihazları detaylı bir şekilde inceler ve herhangi bir arıza veya aksaklık durumunda bu problemleri belirler. Gerekli olan durumlarda ise bozulan parçaları onarabilir veya değiştirebilir. Makine teknikerleri ayrıca mekanik ekipmanların bakımını düzenli olarak gerçekleştirerek yıpranmayı en aza indirir ve üretimin faaliyetlerinin kesintisiz bir biçimde sürdürülebilmesini sağlar. Bu görevlere ek olarak yeni makinelerin kurumunu da gerçekleştirebilen makine teknikerleri, mekanik sistemlerin daha verimli çalışması için gereken ayarlamaları yapar ve cihazların güvenli bir biçimde çalışması için kontrol testlerini uygular.
Makine Teknikeri Olma Şartları Nelerdir?
Makine teknikeri olma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Üniversitede Makine Bölümü’nü bitirmek
- Makinelerle ilgili yeterli teknik bilgiye sahip olmak
- Makine üretim ve bakım aşamalarında kullanılan araçlar ile ilgili bilgi sahibi olmak
- Ekip çalışmasına yatkın olmak
- Dikkatli ve titiz çalışmak
- Disiplinli bir iş anlayışına sahip olmak
Makine Teknikeri Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Makine teknikeri olmak için ön lisans programları arasında yer alan Makine Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir. Staj programlarına katılım sağlamak ise mesleki deneyim kazanmaya yardımcı olarak iş bulma sürecinde avantaj elde edilmesine yardımcı olacaktır.
Makine Teknikeri Maaşları Ne Kadar?
Makine teknikerinin maaşı 16.500 TL ile 28.000 TL aralığındadır.
Makine teknikeri maaş aralığını çalışanın görev yaptığı kurum, sektör tecrübesi ve bağlı olduğu sektör etkilemektedir. Makine teknikeri genelde 16.500 TL maaş ile mesleğe başlar fakat deneyimli bir makine teknikerinin maaşı 28.000 TL civarındadır.
Makine Teknikeri Emeklilik Şartları Nelerdir?
Makine teknikerinin emeklilik koşullarını hem özel sektör hem de kamu kurumlarına göre ayrı ayrı incelemek gerekir. Çünkü koşullar, sektöre göre değişmektedir. Makine teknikeri özel sektörde 8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başladıysa 7000 günlük prim süresini karşılamalı ve önceden belirlenmiş emeklilik yaşında olmalıdır. Söz konusu yaş kriteri, kadınlarda 58 iken erkeklerde 60’tır. Bu kişilerde sigortalılık süresi ise önemli değildir. Makine teknikeri özel sektörde 1 Mayıs 2008’den sonra çalışmaya başladıysa 7200 günlük prim süresini karşılamalı ve önceden belirlenmiş emeklilik yaşında olmalıdır. Nitekim bu gruptaki erkekler 60-65 yaş aralığında emeklilik hakkını kullanabilir fakat kadınlar yine 58 yaşındayken emekli olabilir.
Makine teknikeri kamu kurumlarında 8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başladıysa cinsiyete göre farklılaşan prim süresi kriterine uymalıdır ve yaştan muaf olmaktadır. Kadınlar 20 yıl ve erkekler ise 25 yıl prim ödedikten sonra emeklilik hakkını kullanabilir. Makine teknikeri kamu kurumlarında 1 Mayıs 2008’den sonra çalışmaya başladıysa 9000 günlük prim süresini karşılamalı ve önceden belirlenmiş emeklilik yaşında olmalıdır. Nitekim bu gruptaki kadınlar 58 yaşında emekli olurken erkekler 60 yaşında emeklilik hakkından yararlanabilir.
Devlette Makine Teknikeri Nasıl Olunur?
Devlette makine teknikeri olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kamusal haklardan mahrum olmamak gerekmektedir. Daha sonra ise Makine Bölümü’nden mezun olunmalı ve Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girilmelidir. Sınavdan başarılı bir puan alan kişiler, devlet kurumlarında makine teknikeri olarak çalışma hakkı kazanır.
Yurt Dışında Makine Teknikeri Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında makine teknikeri olmak için ön lisans programlarından olan Makine Bölümü’nden mezun olunması ve bu alanda yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diploma alınması gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler ise yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.
Yurt dışında makine teknikeri olarak görev yapmak isteyen kişilerin sahip olması gereken nitelikler arasında yabancı dil bilmek de yer almaktadır. Bu alanda sorun yaşayan kişilerin çeşitli yabancı dil eğitimlerine katılım sağlayarak uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalara sahip olması avantaj elde etmelerine yardımcı olacaktır.