Ağaç İşleri Teknikeri Nasıl Olunur? Ağaç İşleri Teknikeri Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Ağaç İşleri Teknikeri Nasıl Olunur? Ağaç İşleri Teknikeri Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi14 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi

Ağaç işleri teknikeri ağaç tomruklarını kontrol etme, tomrukların korunmasını sağlama ve hazır olanları satış için hazırlama gibi görevleri yürütür. Ağaç işleri teknikeri olmak için üniversitelerin Mobilya ve Dekorasyon Bölümü ön lisans programından mezun olmak ve mesleki yeterlilik belgesi almak gerekir.

Ağaç İşleri Teknikeri Nedir?

Ağaç işleri teknikeri, orman endüstrisi üzerine çalışan kurumlarda üretim faaliyetlerini ve usta ile işçi arasındaki koordinasyonu sağlamakla görevli personeldir. Ağaç işleri teknikeri; orman ve ahşap endüstrisinde özellikle ağaçların kesilmesi, işlenmesi, odun üretimi, ahşap ürünlerin imalatı ve orman yönetimi gibi alanlarda çalışır.

Ağaç işleri teknikerlerinin orman yönetimi, doğal kaynaklar ve ahşap endüstrisi ile ilgili bilgiye sahip olmaları gerekir. Ağaç işleri teknikeri, mühendislik ekiplerine veya doğrudan saha operasyonlarına destek sağlar. Genellikle açık havada çalıştıkları için bu koşullara uyum sağlayabilecek kişiler olmaları önemlidir.

Ağaç İşleri Teknikeri Ne İş Yapar?

Ağaç işleri teknikeri ormanlarda veya ahşap üretim tesislerinde ağaçların doğru bir şekilde kesilmesi ve işlenmesinden sorumludur, ormanlık alanlarda ölçüm yaparak kesim planı uygular ve ahşap üretiminde görev alır. Orman yönetimi ve doğal kaynak yönetimi alanlarında çalışır.

Ağaç işleri teknikeri ormanlık alanlardaki ağaçları ölçer, envanter oluşturur ve haritalandırır. Ormanlık alanların doğru bir şekilde yönetilmesinde görev alır. Orman yönetimine ilişkin planları uygular, orman kaynaklarının sürdürülebilir şekilde kullanılmasına yardımcı olur.

Ahşap işleme tesislerinde üretim süreçlerini destekler ve ürünlerin kalite kontrol sürecinden sorumludur. Ağaç işleri teknikeri, tüm bu görevleri yerine getirirken sürdürülebilirlik prensiplerini göz önüne alarak hareket eder ve çevreye karşı sorumluluk bilinci taşır.

Ağaç İşleri Teknikeri Olma Şartları Nelerdir?

Ağaç işleri teknikeri olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Mobilya ve Dekorasyon Bölümü mezunu olmak
  • Mesleki yeterlilik belgesi almak
  • Açık alanda çalışmaya uygun olmak
  • Analitik düşünme becerisine sahip olmak
  • Sayısal becerilere sahip olmak
  • Titiz olmak

Ağaç İşleri Teknikeri Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Ağaç işleri teknikeri olmak için üniversitelerin 2 yıllık ön lisans programlarından biri olan Mobilya ve Dekorasyon Bölümü’nü okumak gerekir. Bu bölümden mezun olan kişiler, mesleki yeterlilik belgesi alarak ağaç işleri teknikeri pozisyonunda çalışabilir.

Ağaç İşleri Teknikeri Olmak için Kaç Puan Gerekir?

Ağaç işleri teknikeri olmak için TYT’de Mobilya ve Dekorasyon taban puanları 225,65386 şeklinde belirlenmiştir.

Ağaç İşleri Teknikeri Nerelerde Çalışabilir?

Ağaç işleri teknikeri; ahşap üretim tesisleri, ağaç işleme tesisleri, devlet orman işletmeleri, inşaat şirketleri, orman endüstrisi ile ilgili laboratuvarlar gibi yerlerde çalışabilir.

Ağaç işleri teknikeri çoğunlukla özel firmalarda iş bulma şansına sahip olsa da devlette de çalışabilir.

Ağaç İşleri Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

Ağaç işleri teknikeri maaşları 25.000 TL ile 40.000 TL aralığındadır.

Ağaç işleri teknikeri maaş aralığı; kişinin mesleğinde ne kadar kıdemli olduğuna, çalıştığı kuruma ve kurumun bağlı olduğu sektöre (devlet/özel) göre değişir. Örneğin mesleğe yeni başlamış bir ağaç işleri teknikeri ortalama 25.000 TL kazanırken ilerleyen zamanlarda maaşı 40.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Ağaç İşleri Teknikeri Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde ağaç işleri teknikeri olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresine bakılmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 60 yaşında emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkeklerin ise 7200 prim günü sayısını doldurma şartını sağlaması gerekir. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artar ve 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder.

Özel sektörde ağaç işleri teknikeri olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresine bakılmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaktadır. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Kamuda ağaç işleri teknikeri olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999 itibarıyla 25 yıl prim ödedikleri takdirde yaş koşulu olmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu koşulu sağlamayanlar ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkekler ise 9000 prim gününü doldurdukları takdirde 60 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Kamuda ağaç işleri teknikeri olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999 itibarıyla 20 yıl prim ödedikleri takdirde yaş koşulu olmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu koşulu sağlamayanlar ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise 9000 günü doldurdukları takdirde 58 yaşında emekli olurlar.

Devlette Ağaç İşleri Teknikeri Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Devlette ağaç işleri teknikeri olmak için ilk olarak Mobilya ve Dekorasyon Bölümü okunmalı ve mesleki yeterlilik belgesi alınmalıdır. Ardından kamu kurumlarının bu meslek için açtığı ilanlara başvurmak gerekir. Genellikle devlette kişiler bir mülakat ya da sınav ile işe alınır. Ağaç işleri teknikerleri de ilgili sınav ya da mülakatı geçerek devlette çalışma şansı elde eder.

Bu aşamayı geçmenin yanında kamuda çalışmak için bazı şartları da sağlamak gerekir. Örneğin devlette ağaç işleri teknikeri olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, yüz kızartıcı suç işlememek, askerlik görevini tamamlamak ya da görevden muaf olmak gerekir.

Yurt Dışında Ağaç İşleri Teknikeri Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında ağaç işleri teknikeri olmak için Mobilya ve Dekorasyon Bölümü üzerine yurt dışında denkliği olan bir diplomaya sahip olmak birinci şarttır. Kişinin gideceği ülkede çalışmak için gerekli izinleri almış olması ve söz konusu ülkede konuşulan dili bilmesi de önemlidir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat