Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur? Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Nasıl Olunur? Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Ne İş Yapar?

Ağ ve siber güvenlik uzmanı; algoritma geliştirme, siber saldırıları tespit etme ve olası risklere yönelik önlem alma gibi işler yapar. Ağ ve siber güvenlik uzmanı olmak için teknik lise ve endüstri meslek liselerinde bilişim üzerine okumak veya bu alanda bir sertifika programına katılmak gerekir. Ancak iş ilanlarında daha çok üniversitede yazılım üzerine eğitim alanlara öncelik verildiği görülür.

Öte yandan lisede ya da üniversitede bilişim üzerine eğitim almayan kişiler ağ ve siber güvenlik uzmanı olmak için yazılımla ilgili sertifika programlarına da katılabilir. Örneğin Yazılım Geliştirme, Veritabanı Yönetimi, EC-Council Certified Ethical Hacker, Bilgisayar Destek Uzmanlığı ve Bilişim Sistemleri gibi eğitimlere katılabilirler.

Tüm bunların yanında ağ ve siber güvenlik uzmanı olmak için kişinin belirli süre deneyime sahip olması da gerekir. Ağ teknolojileri, siber güvenlik gibi alanlarda deneyimli olmak, bu meslekte oldukça önemlidir.

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Nedir?

Ağ ve siber güvenlik uzmanı, kurumların elektronik bilgi sistemini korumakla görevli çalışandır. Eğitimli hacker olarak da bilinen ağ ve siber güvenlik uzmanı, güvenlikle ilgili teknolojileri ve saldırı yöntemlerini iyi derecede bilir.

Ağ ve siber güvenlik uzmanları olası siber tehditlere karşı önlem alır, savunma stratejileri geliştirir, ağ güvenliğini sürekli denetler ve yaşanan sorunlara çözüm geliştirir. Ağ ve siber güvenlik uzmanı; bilgi sistemlerinin bütünlüğünü, gizliliğini ve kullanılabilirliğini korumak amacıyla çeşitli teknik tedbirleri uygular.

Ağ ve siber güvenlik uzmanı Python programlama dili, işletim sistemleri, internet protokolleri gibi konular hakkında bilgi sahibidir. Ancak bu alanda sürekli yeni gelişmeler yaşandığı için kişinin teknoloji gündemini yakından takip edip yaptığı işte kullanması gerekir.

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Ne İş Yapar?

Ağ ve siber güvenlik uzmanı; ağ güvenliğini sağlama, güvenlik duvarları kurma, saldırıları önleme ve belirleme, şifreleme, güvenlik prosedürlerini uygulama, raporlama gibi bir dizi iş yapar.

Ağ ve siber güvenlik uzmanları ağ trafiğini kontrol ederek firewall ve güvenlik duvarları kurup bunların yönetimini üstlenir. Güvenlik saldırılarını gidermek için inceleme yapar, güvenlik ihlallerine müdahale eder ve yaşanan sorunlara göre aldığı önlemleri günceller.

Ağ ve siber güvenlik uzmanları çalıştığı kurumdaki diğer çalışanların siber güvenlik alanında eğitim almasından da sorumludur. Çalışanlarda güvenlik bilinci oluşturur ve personellerin bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmesini sağlar.

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Ağ ve siber güvenlik uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Bilişim üzerine meslek lisesinde ya da üniversitede eğitim almak
  • Ağ teknolojileri ve siber güvenlik alanında deneyimli olmak
  • Ağ teknolojileri ve siber güvenlik alanında donanımlı olmak
  • Gerekli programlama dillerine hakim olmak
  • İşletim sistemlerinin çalışma mantığını bilmek
  • Siber tehditler hakkında bilgili olmak ve bunlara karşı önlem alabilecek donanıma sahip olmak
  • Sorunlara hızlı ve etkili çözüm üretebilmek
  • Analitik düşünmek
  • Titiz ve dikkatli olmak

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Ağ ve siber güvenlik uzmanı olmak için teknik meslek liselerinde ya da üniversitede bilişim üzerine eğitim almak gerekir. Bu şartı sağlamayanlar ise bilişim sertifika programlarına katılarak bu mesleği yapabilirler.

Ağ ve siber güvenlik uzmanlarının güncel gelişmeleri sürekli takip etmesi gerekir. Dolayısıyla kişinin ek eğitimler alarak kendini geliştirmesi, bu meslekte önde olması için önemlidir. Öte yandan üniversitede Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği gibi lisans bölümlerini ya da Bilişim Güvenliği Teknolojisi, Bilgisayar Programcılığı gibi ön lisans bölümlerini okuyan kişiler de bu meslekte öndedir. 

 

 

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Olmak için Kaç Puan Gerekir?

Ağ ve siber güvenlik uzmanı olmak için LGS’de en az 164.1133 puan almak gerekir. Ancak üniversite eğitimi alacak öğrenciler için AYT’de sayısal puan türüne ait Bilgisayar Mühendisliği taban puanları 307,81977 olarak belirlenmiştir.

Üniversitede Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı okuyan kişiler de bu mesleği yapabilir. AYT’de sayısal puan türüne ait Yazılım Mühendisliği taban puanları ise 307,67758’dir. TYT puan türüne ait Bilgisayar Programcılığı taban puanları ise 184,40833’tür.

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Nerelerde Çalışabilir?

Ağ ve siber güvenlik uzmanı IT firmalarında, büyük e-Ticaret sitelerinde, bankalarda, finans kurumlarında, teknoloji şirketlerinde çalışabilirler. Ayrıca farklı sektörlerde faaliyet gösteren büyük ölçekli firmaların siber güvenlik departmanında da istihdam edilebilirler.

Ağ ve siber güvenlik uzmanları çoğunlukla özel sektörde çalışsa da kamu kurumlarında da iş bulabilir. Kamu bankaları, hastaneleri, belediyeler gibi kurumlarda iş bulabilirler.

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Ağ ve siber güvenlik uzmanı maaşları 45.000 TL ile 80.000 TL aralığındadır.

Ağ ve siber güvenlik uzmanı maaş aralığı; kişinin çalıştığı kuruma, mesleki tecrübesine ve istihdam edildiği sektöre göre değişir. Örneğin mesleğe yeni başlamış bir ağ ve siber güvenlik uzmanı ortalama 45.000 TL maaş ile işe başlarken zamanla maaşı 80.000 TL’ye kadar çıkabilir.

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel ağ ve siber güvenlik uzmanı olarak çalışan erkeklerin 7200 prim günü sayısını doldurması gerekir. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artıp 60 yaşından başlayarak 65'e kadar devam eder. Özel ağ ve siber güvenlik uzmanı olarak çalışan kadınlar ise sigortalılık süresine bakılmadan 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.

Kamu ağ ve siber güvenlik uzmanı olarak çalışanlar 9000 prim gününü doldurdukları takdirde erkekler 60 yaşında ve kadınlar 58 yaşında emekli olur.

Devlette Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Devlette ağ ve siber güvenlik uzmanı olmak için kişinin ilk olarak bilişim ile ilgili teknik meslek lisesinde ya da üniversitede ön lisans/lisans olarak eğitim alması gerekir. Ya da bilişim sertifika programlarına katılarak da gerekli bilgi edinilmelidir. Ardından belirli süre bu meslekte çalışmak gerekir. Sonrasında devlete bağlı kurumların açtığı mülakatlara ve/veya sınavlara katılım sağlanmalıdır.

İlgili sınav ve/veya mülakatı geçen kişiler, devlette ağ ve siber güvenlik uzmanı olarak çalışma fırsatına sahiptir. Ayrıca kamu kurumlarında bu mesleği yapmak için yüz kızartıcı suç işlememe, askerlik görevini yerine getirmiş olma/muaf olma, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma gibi kriterlerin de sağlanması gerekir.

Yurt Dışında Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında ağ ve siber güvenlik uzmanı olmak için kişinin öncelikle bilişim üzerine üniversite ya da teknik meslek lisesi eğitimi alması gerekir. Ya da bu alanda geçerli bir sertifika alması gerekir. Alınan eğitime ait diploma ya da sertifika mutlaka gidilecek ülkede geçerli olmalıdır.

Ayrıca kişinin yurt dışına çıkmasına engel bir durum yaşamamış olması, çalışma izni alması, gideceği ülkenin dilini bilmesi gerekir. Ağ ve siber güvenlik uzmanlığında daha çok İngilizce kullanılsa da gidilecek ülkenin dilini de bilmek gerekebilir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat