Acil Tıp Uzmanı Nasıl Olunur? Acil Tıp Uzmanı Ne İş Yapar?
Acil tıp uzmanı; hasta bakım işlerini yapmak, diğer acil servis görevlilerinin iş takibini yapmak, doktorlarla irtibat kurarak hastaların tedavisini sağlamak gibi görevleri yerine getirir. Acil tıp uzmanı olmak için üniversitede 6 yıllık Tıp Bölümü’nü bitirmek ve Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girerek 4 yıllık Acil Tıp Uzmanlığı Bölümü’ne yerleşmek gerekir. Acil Tıp Uzmanlığı Bölümü’nü bitirenler staj yaptıktan sonra acil tıp uzmanı olarak istihdam edilirler.
İçindekiler
Acil Tıp Uzmanı Nedir?
Acil tıp uzmanı, hastanelerin acil servisinde hasta bakım hizmetlerinden sorumlu olan ve bu hizmetin yerine getirilmesini sağlayan sağlık görevlisidir. Acil tıp alanında uzmanlık eğitimi alarak bu ünvanı alır. Acil tıp uzmanları; ani hastalık, yaralanma, kaza, travma gibi durumlara tıbbi müdahale yapılmasından sorumludur, acil durumlara karşı önlem planı oluşturur.
Acil tıp uzmanları, herhangi bir acil sağlık durumuna müdahaleyle ilgili hemen her süreçte aktif görev alırlar. Örneğin acil durum müdahaleleri, tanı ve değerlendirme, ekip yönetimi, hasta yönetimi, personellerin eğitilmesi, olası acil durumlara yönelik plan oluşturma gibi birçok alanda çalışırlar.
Acil Tıp Uzmanı Ne İş Yapar?
Acil tıp uzmanı herhangi bir kaza, yaralanma gibi acil sağlık durumunda hastaya ilk tıbbi müdahalenin yapılmasından sorumludur. Bu süreçte görev alacak ekiplerin eğitilmesi, görevlendirilmesi; hastanın sağlık durumunun belirlenip tıbbi müdahaleye karar verilmesi, hastanın ilgili birimlere sevk edilmesi gibi süreçlerden sorumludurlar.
Acil tıp uzmanının görev tanımında sadece hastanın iyileşmesini ve ona ilk yardım uygulanmasını sağlamak değil; tanı ve tedavi sürecinde görev alacak ekipleri koordine etme, uygun tedavi ortamını organize etme gibi işler de yer alır.
Acil Tıp Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?
Acil tıp uzmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Tıp Bölümü’nden mezun olmak
- Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girerek en az 45.02399 puan almak
- 4 yıl boyunca Acil Tıp Uzmanlığı Bölümü’nü okumak
- Acil servislerde, ambulanslarda vb. staj yapmak
- Kan korkusuna sahip olmamak
- Soğukkanlı ve cesur olmak
- Sorunlara pratik çözümler getirmek
- Kriz anlarına müdahale etmek
- Çözüm odaklı olmak
- Analitik düşünmek
- Etkili karar vermek
Acil Tıp Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Acil tıp uzmanı olmak için üniversitelerin 6 yıllık Tıp Bölümü’nü bitirmek gerekir. Ardından 4 yıl boyunca Acil Tıp Uzmanlığı Programı’nda uzmanlık eğitimi almak ve staj yapmak gerekir.
Tüm bunlar dışında uzmanlık eğitimi almak için kişinin İngilizce, Almanca ya da Fransızcayı iyi seviyede bilmesi gerekir. Çünkü TUS’a girecek uzman doktor adaylarının bu şartı yerine getirmesi gerekmektedir. Dolayısıyla acil tıp uzmanı olmak isteyen kişilerin kendi meslekleriyle ilgili eğitimlerin yanında yabancı dil kurslarına da gitmesi gerekebilir.
Acil Tıp Uzmanı Kaç Yıl Okur?
Acil tıp uzmanı olmak için en az 10 yıl boyunca eğitim almak gerekir. 6 yıllık Tıp Bölümü’nü okuduktan sonra 4 yıl boyunca Acil Tıp Uzmanlığı Programı’nda uzmanlık eğitimi alıp staj yapmak gerekir. Öncesinde TUS’a (Tıpta Uzmanlık Sınavı) hazırlanma süresini de göz önüne aldığımızda acil tıp uzmanı olmak için en az 10 yıl gerekmektedir.
Acil Tıp Uzmanı Olmak için Kaç Puan Gerekir?
Acil tıp uzmanı olmak için AYT’de sayısal puan türüne ait Tıp Bölümü taban puanları en az 459,35666 puan olarak belirlenmiştir. Acil Tıp Uzmanlığı Programı’nda uzmanlık eğitimi almak için ise Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) en az 45.02399 puan alınmalıdır.
Acil Tıp Uzmanı Nerelerde Çalışabilir?
Acil tıp uzmanı hastanelerin, kliniklerin ve çeşitli sağlık kurumlarının acil servis biriminde çalışır. Ayrıca ambulanslarda da görev yapabilirler.
Acil tıp uzmanları hem özel sağlık kuruluşlarında hem de devlete bağlı sağlık kurumlarında çalışabilirler. Ancak devlette çalışmak için KPSS’de yeterli puanı almaları gerekir.
Acil Tıp Uzmanı Maaşları Ne Kadar?
Acil tıp uzmanı maaşları 20.000 TL ile 35.000 TL aralığındadır.
Acil tıp uzmanı maaş aralığı, kişinin meslekte kaç yıl deneyimli olduğuna, çalıştığı sağlık kurumunun özel ya da devlete bağlı olmasına göre değişir. Örneğin mesleğe yeni başlayan bir acil tıp uzmanı ortalama 20.000 TL maaş ile işe başlarken ilerleyen yıllarda maaşı 35.000 TL’ye kadar çıkabilir.
Acil Tıp Uzmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?
Özel acil tıp uzmanı olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 60 yaşında emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayanların ise 7200 prim günü sayısını doldurması gerekir. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artar ve 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder.
Özel acil tıp uzmanı olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaktadır. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.
Kamu acil tıp uzmanı olarak çalışan erkekler, 8 Eylül 1999 itibarıyla 25 yıl prim ödedikleri takdirde yaş şartına bakılmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu koşulu yerine getirmeyenler ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olur. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkekler ise 9000 prim gününü doldurdukları takdirde 60 yaşında emekli olmaya hak kazanır.
Kamu acil tıp uzmanı olarak çalışan kadınlar, 8 Eylül 1999 itibarıyla 20 yıl prim ödedikleri takdirde yaş şartına bakılmadan istedikleri zaman emekli olurlar. Bu koşulu yerine getirmeyenler ise gereken prim süresi ve yaşa göre emekli olurlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise 9000 günü doldurdukları takdirde 58 yaşında emekli olurlar.
Devlette Acil Tıp Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Devlette acil tıp uzmanı olmak için kişinin Tıp Bölümü’nü bitirmesi, TUS’a girip Acil Tıp Uzmanlığı Programı’nı kazanması, acil serviste staj yapıp uzmanlık ünvanını kazanması ve KPSS’de yeterli puan alması gerekir. Tüm bu şartların dışında devlette acil tıp uzmanı olmak için yüz kızartıcı suç işlememek, T.C. vatandaşı olmak gibi şartları da sağlamak gerekir.
Yurt Dışında Acil Tıp Uzmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında acil tıp uzmanı olmak için yurt dışında denkliği olan bir Tıp Bölümü diploması ile Acil Tıp Uzmanlığı Programı’ndan mezuniyet belgesi almak gerekir. Kişinin kendi ülkesinde yaptığı stajın da gideceği ülkede yeterli kabul edilmesi gerekir. Aksi halde kişi, gittiği ülkede çalışma hakkı elde edemez ve ek eğitim almak durumunda kalır.
Yurt dışında acil tıp uzmanı olmak isteyen kişilerin gideceği ülkenin diline hakim olması ve çalışma izni alması da gerekir.