STEM Öğretmeni Nasıl Olunur? STEM Öğretmeni Ne İş Yapar?
STEM öğretmeni; öğrencilerin fen, mühendislik, matematik ve teknoloji alanlarını daha kolay öğrenmesini sağlamakla görevli olan eğitimcidir. STEM öğretmeni, araştırma metotları ve uygulamalı eğitim gibi ezbere dayalı olmayan öğrenme biçimleri ile öğrencilerinin gelişimlerini destekler. STEM öğretmeni olmak için üniversitelerin lisans eğitimi sunan eğitim fakültelerinden veya formasyon alma imkanı sunan fakültelerden mezun olmak gerekir.
İçindekiler
STEM Öğretmeni Nedir?
STEM öğretmeni; bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarına odaklanarak eğitim veren bir eğitimcidir. Bu öğretmenler; öğrencilere bu dört disiplinin temellerini öğretirken onların problem çözme, eleştirel düşünme ve yaratıcılık becerilerini geliştirmeye odaklanır. Aynı zamanda derslerinde teorik bilgiyi pratik uygulamalarla birleştirerek öğrencilerin aktif olarak öğrenmelerini sağlar.
STEM öğretmenleri; öğrencileri bilimsel yöntemlerle deneylere katılmaya ve keşifler yapmaya teşvik ederek onların fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarına merak duymaları ile bu alanlarda kariyer yapma potansiyellerini keşfetmelerini sağlar. Aynı zamanda öğrencilerinin analitik düşünme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olurken takım çalışması ve iletişim becerilerini de destekler.
STEM Öğretmeni Ne İş Yapar?
STEM öğretmeni, STEM alanlarına odaklanarak öğrencilere dersler verir ve bu disiplinlerde yer alan temel kavramları öğretir. İşinin bir parçası olarak öğrencilere fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik konularında bilgi ve beceri kazandırır.
Mesleğinde başarılı bir STEM öğretmeni, öğrencilerinin analitik düşünme becerilerini geliştirmek için etkileşimli öğrenme tekniklerini kullanır. STEM öğretmenleri, öğrencileri teknoloji ve yenilikçilikle tanıştırarak onların kariyer gelişimlerine katkıda bulunur.
Aynı zamanda sınıflarda 3D yazıcılar, robotlar ve diğer STEM araçlarını kullanarak öğrencilerin teknolojiyi keşfetmelerini ve kullanmayı öğrenmelerini sağlar. Öğrencilerinin iletişim becerilerinin gelişimini desteklemek amacıyla onları takım çalışmasıyla yürütülebilecek projelerde bir araya getiren STEM öğretmeni, öğrencilerinin merakını canlı tutmak için ilgi çekici ve etkileşimli ders materyalleri ile etkinlikler geliştirir.
STEM Öğretmeni Olma Şartları Nelerdir?
STEM öğretmeni olma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Eğitim fakültesinden mezun olmak
- Formasyon alma imkanı sunan lisans programlarından mezun olmak
- STEM öğretmenliğine karşı ilgi duymak
- Çocuklarla güçlü bir iletişim kurabilmek ve onlarla iyi anlaşabilmek
- Başarılı bir eğitimci olmak
STEM Öğretmeni Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
STEM öğretmeni olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim fakültelerinden mezun olmak ya da formasyon alma şartıyla farklı bölümlerden mezun olmak gerekir. Aynı zamanda STEM öğretmenliği alanında başarılı olmak isteyen bireylerin, bu alanda çeşitli eğitim programlarına katılması ve sertifika alması iş yaşamında avantajlı bir konum elde etmesine yardımcı olacaktır.
STEM Öğretmeni Maaşları Ne Kadar?
STEM öğretmeni maaş aralığı 25.000 TL ile 48.500 TL arasındadır.
STEM öğretmeni mesleğinin maaş aralığını kamuda çalışma durumu, mesleki tecrübe ve verdiği ek ders sürelerinin sayısı gibi çeşitli faktörler etkiler. Bir yıl deneyimli bir STEM öğretmeni yaklaşık 25.000 TL kazanırken iki yıl deneyimli bir STEM öğretmeni ortalama 28.000 TL, üç yıl ve üzeri tecrübeye sahip bir STEM öğretmeni ise 31.000 TL ile 45.000 TL arasında maaş alır. Verilen ek ders sürelerine göre ise aylık kazanç ortalama 48.500 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
STEM Öğretmeni Emeklilik Şartları Nelerdir?
STEM öğretmeni olarak özel sektörde 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan erkekler sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödediği takdirde 60 yaşında emekli olurlar. Özel sektörde STEM öğretmeni olarak çalışan kadınlar ise 8 Eylül 1999'dan sonra işe başladılarsa sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7000 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olurlar.
1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan erkeklerin ise 7200 prim günü sayısını doldurması gerekir. Bu kişiler için emeklilik yaşı kademeli olarak artar ve 60 yaşından başlayıp 65'e kadar devam eder. 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan kadınlar ise sigortalılık süresi önemli olmaksızın 7200 gün prim ödedikleri takdirde 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.
Devlette STEM Öğretmeni Nasıl Olunur?
Devlet kurumlarında STEM öğretmeni olmak için üniversitelerin eğitim fakültelerinden olan Fen Bilgisi Öğretmenliği (Kimya, Fizik, Biyoloji, Matematik) ya da Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümlerinden mezun olmak ya da formasyon almak gerekir. Lisans mezuniyetinden sonra ise Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmek ve başarılı bir puan alarak devlet kurumlarında görev yapmaya hak kazanmak gerekmektedir.
Yurt Dışında STEM Öğretmeni Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında STEM öğretmeni olmak için uluslararası geçerli bir üniversite diplomasına veya sertifikaya sahip olmak gerekir. Çalışılacak ülke için çalışma izni alınması ve öğrencilerle sağlıklı bir iletişim kurabilmek için ileri seviyede yabancı dil bilmek de aranan özellikler arasında yer alır.