SAP Danışmanı Nasıl Olunur? SAP Danışmanı Ne İş Yapar?
İçindekiler
SAP danışmanı olmak için üniversitelerin Muhasebe, Maliye, Ekonomi ve Finans gibi bölümlerinde eğitim almak gerekmektedir. Lisans eğitiminin ardından Sertifikalı SAP Eğitimi alınarak bu alanda uzmanlık sahibi olunur. Başarılı bir SAP danışmanı, SAP yazılımını kullanan firmalarda görev yaparak bu alandaki operasyonel süreçleri yönetir.
SAP Danışmanı Nedir?
SAP danışmanı, işletmelerin SAP adlı büyük ölçekli iş yazılımı ve veri analitiği platformunu etkili bir şekilde kullanmalarına yardımcı olan kişiye verilen mesleki ünvandır. SAP yazılımı; işletmelerin finans, muhasebe, insan kaynakları, üretim, satış, envanter yönetimi ve daha birçok iş alanında veri yönetimi ve iş süreçlerini entegre etmelerine olanak tanır. SAP danışmanları da bu karmaşık yazılımı kurmak, özelleştirmek, bakımını yapmak ve sürekli olarak iyileştirmek için uzmanlık sağlarlar.
SAP danışmanları; işletmelerin özel ihtiyaçlarına ve hedeflerine göre SAP sistemini yapılandırmak, süreçleri optimize etmek ve veri analitiği yeteneklerini kullanarak iş kararlarını desteklemek gibi sorumluluklar üstlenirler. Aynı zamanda kullanıcı eğitimi sağlamak, sorunları çözmek ve teknik destek sunmak gibi operasyonel sorumluluklar da üstlenebilirler. SAP danışmanları, işletmelerin SAP teknolojisini en iyi şekilde kullanmalarını ve verimliliklerini arttırmalarını sağlayarak rekabetçi avantaj elde etmelerine yardımcı olurlar.
SAP Danışmanı Ne İş Yapar?
SAP danışmanı, görevini sürdürdüğü işletmenin SAP yazılımını başarılı ve kolay bir biçimde kullanmasına yardımcı olur.
SAP danışmanları, büyük ve karmaşık işletmelerin SAP yazılımını kurmalarına yardımcı olarak bu yazılımı yapılandırır ve özelleştirir. Bu süreçleri başarılı bir şekilde yöneten SAP danışmanları sayesinde kuruluşun özel ihtiyaçlarına uygun çözümler belirlenir ve iş süreçlerinin daha verimli bir biçimde tamamlanması sağlanır. SAP danışmanları aynı zamanda kullanıcı eğitimleri düzenleyerek sistemin sorunsuz bir biçimde çalışmasını sağlarlar. Bu süreçte karşılaştıkları sorunların kısa sürede çözüme kavuşturulması için de ilgili düzenlemeleri sağlayarak hem kullanıcıları hem de çalışanları bilgilendirirler.
SAP Danışmanı Olma Şartları Nelerdir?
SAP danışmanı olma şartları aşağıda sıralanmıştır.
- Yazılım alanında donanımlı olmak
- SAP alanında eğitimlere katılım sağlamak
- Lisans mezunu olmak
- Disiplinli bir iş anlayışına sahip olmak
- Sorumluluk bilinci taşımak
- Titiz ve dikkatli olmak
- Analitik düşünmek
- Etkili çözümler üretebilmek
SAP Danışmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
SAP danışmanı olmak için üniversitede Muhasebe, Maliye, Ekonomi ve Finans gibi bölümlerde ya da mühendislik bölümlerinde eğitim almak gerekmektedir. Daha sonra ise SAP Eğitimi’ne katılım sağlanması ve eğitimin başarıyla tamamlanması gerekmektedir. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan kişiler sertifika sahibi olarak SAP danışmanı olarak görev yapma hakkı kazanır.
SAP Danışmanı Maaşları Ne Kadar?
SAP danışmanının maaşı 16.500 TL ile 38.000 TL aralığındadır.
SAP danışmanı olarak çalışan kişinin maaş aralığını görev süresi, mesleki tecrübesi, SAP alanındaki uzmanlığı ve çalıştığı kurum belirler. Örneğin göreve yeni başlayan bir SAP danışmanı ortalama 16.500 TL maaşla işe başlar ancak tecrübe kazanması durumunda aldığı maaş 38.000 TL’ye kadar çıkabilir.
SAP Danışmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?
Özel sektörde SAP danışmanlığı yapan kişiler, 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlamaları durumunda emeklilik yaşını doldurmalı ve 7000 gün prim ödemelidir. Bu grupta yer alan kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşına geldiklerinde emekli olur. Özel sektörde SAP danışmanlığı yapan kişiler, 1 Mayıs 2008’den sonra işe başlamaları durumunda ise emeklilik yaşını doldurmalı ve 7200 gün prim ödemelidir. Bu gruptaki kadınlar yine 58 yaşında emekli olma hakkı kazanırken erkekler 60-65 yaş arasında emekli olur.
Yurt Dışında SAP Danışmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında SAP danışmanı olmak için öncelikle ilgili lisans bölümlerinden mezun olunmalı ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunmalıdır. Bu koşulları karşılayan kişiler, yurt dışında da geçerliliği bulunan SAP Eğitimi Sertifikası almalı ve gereken belgeleri düzenleyerek yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.
Aynı zamanda yurt dışında görev yapmak isteyen bir SAP danışmanının ileri seviyede İngilizce bilmesi gerekmektedir. Bu alanda sorun yaşayan SAP danışmanlarının A1 - A2 Seviye İngilizce Eğitimi ve B1 Seviye İngilizce Eğitimi gibi sertifika programlarına katılım sağlamaları doğru bir tercih olacaktır.