Santral Memuru Nasıl Olunur? Santral Memuru Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Santral Memuru Nasıl Olunur? Santral Memuru Ne İş Yapar?

En az lise mezunu olan ve bilgisayar kullanım bilgisine sahip olan kişiler santral memuru olarak görev yapma şaşına sahiptir. Büro Yönetimi Bölümü ya da Yönetici Asistanlığı gibi bölümlerini okumak ise kişiye iş bulma sürecinde avantaj kazandırır. Santral memuru, görev yaptığı kurumun haberleşme hizmetini yerine getirmektedir.

Santral Memuru Nedir?

Santral memuru, görevini sürdürdüğü iş yerinin veya kurumun telefon santralini yöneten kişiye verilen mesleki ünvandır. Genellikle büyük işletmeler, hastaneler, oteller, devlet kurumları ve benzeri yerlerde görev yapan santral memurları; gelen ve giden telefon çağrılarını alır, çağrıları doğru kişilere veya ilgili departmanlara yönlendirir ve gerekirse çağrıların kaydedilmesini sağlar. Aynı zamanda ziyaretçileri karşılar, randevuları düzenler ve böylelikle ofiste organizasyonun sağlanmasına katkıda bulunur.

Santral memurları, telefon çağrılarını profesyonelce ve etkili bir şekilde yönlendirmelidir. Bu mesleği yerine getirmek isteyen kişilerin iyi iletişim becerilerine ve çoklu görevleri yönetme kabiliyetine sahip olmaları gerekir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte santral memurları genellikle bilgisayar tabanlı telefon santralleri ve iletişim sistemleri kullanır ve çağrıları otomatik olarak yönlendiren veya bilgi sağlayan sesli yanıt sistemlerini yönetebilirler. Bu nedenle santral memurları, işletmelerin iletişim merkezlerinde kritik bir rol oynarlar ve etkili bir iletişim ağı sağlanması açısından önemli bir rol üstlenirler.

Santral Memuru Ne İş Yapar?

Santral memuru, çalıştığı organizasyonun veya işletmenin telefon santralini yöneterek iletişim trafiğini düzenlemektedir.

Santral memurları; gelen ve giden telefon çağrılarını alır, doğru kişilere veya departmanlara yönlendirmeleri sağlar, talepleri not der ve gereken mesajları ilgili alanlara iletir. Ayrıca ziyaretçileri karşılayarak randevuları düzenlemek gibi görevleri de üstlenen santral memurları, telefon rehberini günceller ve genel ofis organizasyonuna katkı sağlar.

Santral memurları, iletişim ve müşteri hizmetleri açısından önemli bir rol oynarlar. Telefon santrali teknolojisinin gelişmesi santral memurlarının bilgisayar tabanlı telefon santrali sistemleri ve sesli yanıt sistemlerini yönetme alanında yetkinlik kazanmalarına yardımcı olmuştur. Bu sayede çağrılar daha verimli bir şekilde yönlendirilir ve işletmenin iletişim süreçleri daha düzenli hale getirilir.

 

 

Santral Memuru Olma Şartları Nelerdir?

Santral memuru olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Temel seviyede bilgisayar kullanımı bilgisine sahip olmak
  • MS Office programlarına hâkim olmak
  • Etkili iletişim kabiliyetlerine sahip olmak
  • Tercihen büro yönetimi alanında eğitim almak
  • Sorumluluk bilinci taşımak
  • Problem çözme becerisine sahip olmak
  • İş disiplinine sahip olmak

Santral Memuru Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Santral memuru olmak için alınması zorunlu olan bir eğitim bulunmamaktadır. Ancak Büro Yönetimi Bölümü ya da Yönetici Asistanlığı gibi üniversite bölümlerinden mezun olmak kişinin iş bulma sürecinde ön plana çıkmasına yardımcı olur.

Aynı zamanda İş Hayatında Etkili İletişim Kursu ve Temel Bilgisayar Kullanımı Eğitimi gibi programlar sayesinde santral memurları, sertifika sahibi olarak iş başvurularında avantaj etme şansı kazanır.

Santral Memuru Maaşları Ne Kadar?

Santral memurunun maaşı 16.000 TL ile 26.500 TL aralığındadır.

Santral memuru maaş aralığının belirlenmesini sağlayan faktörler arasında kişinin çalıştığı iş yeri ve alanındaki tecrübesi etkilidir. Mesleğe yeni başlayan bir santral memuru ortalama 16.000 TL maaş alırken mesleki tecrübe kazanan bir santral memurunun aldığı maaş 26.500 TL’ye kadar çıkabilir.

Santral Memuru Emeklilik Şartları Nelerdir?

Kamuda santral memuru olarak 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan erkekler 25, kadınlar ise 20 sene prim ödediklerinde emekli olur. Kamuda santral memuru olarak 1 Mayıs 2008’den sonra işe başladıklarında ise emekli olmak için 9000 gün prim öder. Erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olur.

Özel sektörde 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlamış olan santral memurları, 7000 gün prim ödemelidir. Bu durumda kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olur. Özel sektörde santral memuru olarak çalışan kişiler, işe 1 Mayıs 2008’den sonra başladıklarında ise 7200 gün prim ödemelidir.

Devlette Santral Memuru Nasıl Olunur?

Devlette santral memuru olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar nedeniyle hüküm giymemek gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, kurumların düzenlediği yazılı ve sözlü sınavlara girerek başarılı olmalıdır.

Aynı zamanda devlet kurumlarında santral memuru olmak isteyen kişilerin mesleki deneyime sahip olması gerekir. Bu sebeple çeşitli eğitim programlarına katılım sağlamak kişinin iş yaşamında daha başarılı olmasına yardımcı olacaktır.

Yurt Dışında Santral Memuru Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında santral memuru olmak için yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya veya sertifikaya sahip olmak gerekmektedir. Bu koşulları yerine getiren kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalı ve bu süreçte mesleki gelişimlerine katkıda bulunmalıdır.

Aynı zamanda yurt dışında görev yapmak isteyen bir santral memurunun gitmeyi planladığı ülkenin ana diline hakim olması gerekmektedir. Bu alanda sorun yaşayan kişilerin online yabancı dil eğitimlerine katılım sağlayarak sertifika sahibi olmaları doğru bir tercih olacaktır.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat