Raportör Nasıl Olunur? Raportör Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Raportör Nasıl Olunur? Raportör Ne İş Yapar?

Tıbbi sekreterlik, sigortacılık ve laboratuvar teknikerliği gibi alanlarda görev yapan raportörler genellikle ön lisans bölümlerinden mezun olmuş kişilerdir. Bir raportörün görevi çalıştığı sektöre göre değişiklik gösterir ancak çoğunlukla yapılan analizler sonucunda elde edilen bilgileri dijital ortama aktarır ve rapor hazırlar.

Raportör Nedir?

Raportör; çeşitli devlet veya özel kurum, kuruluş ve şirketlerde verilen hizmetler ile satışların rapor haline getirilmesini sağlayan kişidir.

Raportör, profesyonel bir biçimde rapor hazırlama teknikleri hakkında bilgi ve deneyim sahibi olmalıdır. Aynı zamanda görevini sürdürdüğü kuruma yapılan başvuruları kayıt altına alan raportör, kurum gizliliğine önem göstermelidir.

 

 

Raportör Ne İş Yapar?

Raportör, görev yaptığı kurum ya da şirkette gerçekleşen faaliyetlerin analiz edilmesini ve rapor haline getirilmesini sağlamaktadır.

Raportör, veri depolama sistemi geliştirerek şirketin ya da kurumun bilgilerini saklamalı ve uygun teknikler kullanarak bu bilgilerle rapor oluşturmalıdır. Şirket bilgilerinin kayıt altına alınmasını sağlayan raportörler, bu bilgilerin düzenli bir biçimde raporlanmasını sağlar ve işleyişin sağlıklı bir biçimde yürütülmesinde büyük rol oynar.

Raportör Olma Şartları Nelerdir?

Raportör olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • İlgili bölümlerden mezun olmak
  • Bilgisayar kullanımında bilgi sahibi olmak
  • Microsoft Office programlarını kullanmak
  • Disiplinli bir çalışma anlayışına sahip olmak
  • Sorumlu, titiz ve düzenli olmak

Raportör Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Raportör olmak için ilgili ön lisans bölümlerinden mezun olmak gerekir. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, Bankacılık ve Sigortacılık, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik gibi bölümlerden mezun olan bireyler raportör olarak görev yapabilmektedir.

Raportör Maaşları Ne Kadar?

Raportörün maaşı 25.500 TL ile 35.000 TL aralığındadır.

Raportör maaş aralığı, çalışılan kurum ve kişinin iş deneyimine göre değişiklik gösterir. Bir raportör 25.500 TL maaş ile işe başlar, iki yıl deneyimli bir raportör ortalama 26.500 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir raportör ise 27.500 TL-35.000 TL arasında maaş alır.

Raportör Emeklilik Şartları Nelerdir?

Raportör olarak 8 Eylül 1999'dan sonra kamuda işe başlayan kadınların 20 yıl, erkeklerin 25 yıl prim ödemesi gerekmektedir. Raportör, 8 Eylül 1999'dan sonra özelde işe başladıysa cinsiyete göre bir değişiklik söz konusu değildir ve herkesin 7000 gün prim ödemesi gerekir. Sigortalılık süresinin geçerli olmadığı bu gruptaki kadınlar 58, erkekler 60 yaşına geldiği zaman emekli olabilir.

Raportör 1 Mayıs 2008’den sonra kamuda işe başladıysa yine cinsiyet farkı olmadan herkesin prim ödemesi gerekir. Bu durumda prim süresi 9000 gün, emeklilik yaşı ise yine kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş olarak belirlenmiştir. Raportör 1 Mayıs 2008’den sonra özelde işe başladıysa ödemesi gereken prim süresi 7200 gündür ve emeklilik yaşı kadınlarda 58 iken erkeklerde 60-65 yaş arasında değişir.

Devlette Raportör Nasıl Olunur?

Devlette raportör olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlardan ötürü hüküm giymemiş olmamak gerekmektedir. Daha sonra ise ilgili ön lisans programlarından mezun olunmalı ve Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girilerek geçerli bir puan alınmalıdır.

Yurt Dışında Raportör Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında raportör olmak için ilgili ön lisans bölümlerinden mezun olunmalı, yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olunmalı ve yurt dışında çalışma izni alınmalıdır. Aynı zamanda yabancı dil bilinmeli ve Microsoft Office programları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Raportör Nasıl Giyinir?

Raportörler için bir kıyafet tüzüğü yoktur. Ancak laboratuvar veya hastane gibi alanlarda görev yapan raportörler genellikle üniforma, beyaz önlük, eldiven, maske, bone gibi medikal ürünleri kullanırken sigortacılık gibi sektörlerde görev yapan çalışanlar genellikle klasik tarzda giyinir.

Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat