Özel Kalem Müdürü Nasıl Olunur? Özel Kalem Müdürü Ne İş Yapar?
İçindekiler
En az ön lisans mezunu olan ve mesleki deneyim kazanmış kişiler, özel kalem müdürü olarak çalışma şansına sahiptir. Ancak devlet kurumlarında özel kalem müdürü olabilmek için lisans mezunu olma zorunluluğu bulunmaktadır. Özel kalem müdürü; kendisinden üst düzeyde görev yapan kişilerin kişisel yazışmalarından, imza dosyalarının denetlenmesinden, toplantıların düzenlenmesinden ve ödeme işlemlerinden sorumludur.
Özel Kalem Müdürü Nedir?
Özel kalem müdürü, görevini sürdürdüğü şirketin üst düzey yöneticileriyle birlikte görev yapan kişiye verilen mesleki unvandır. Bu pozisyonda görev yapan kişi, üst düzey yöneticinin günlük işlerini kolaylaştırmak için gereken tüm organizasyon ve koordinasyon görevlerini üstlenir. Özel kalem müdürü, yöneticinin zamanını etkin ve verimli bir şekilde kullanmasına yardımcı olur.
Özel kalem müdürünün sorumlulukları arasında randevu ve toplantıların düzenlenmesi, önemli belgelerin ve raporların hazırlanması, yazışmaların takibi, seyahat düzenlemelerinin yapılması ve yöneticinin ajandasını takip etmek yer alır. Ayrıca şirket içi iletişimi yönetir ve yönetici için önemli bilgileri toplayıp hazırlar. Bu kişilerin güçlü organizasyon becerilerine sahip olması ve etkili iletişim kurması gerekmektedir.
Özel Kalem Müdürü Ne İş Yapar?
Özel kalem müdürü; görev yaptığı şirkette bulunan üst düzey yöneticinin günlük işlerini düzenler, planlar ve yöneticinin verimli çalışmasını sağlar.
Özel kalem müdürleri, işverenin ya da üst düzey yöneticinin özel asistanı gibi görev yapar ve şirket faaliyetlerinin akışını koordine eder. Randevu ile toplantıları düzenleyen ve yazışmaların takibini sağlayan özel kalem müdürü, önemli belgeleri hazırlayarak tüm bilgileri yöneticiye sunar. Aynı zamanda şirket içi iletişimin verimli bir biçimde sağlanması için çaba gösterir ve yöneticinin işiyle ilgili önemli konularda bilgilendirilmesini sağlar. Disiplinli bir çalışma anlayışıyla görev yapan özel kalem müdürü, yöneticinin yoğun iş temposuna uyum sağlamalı ve zaman yönetimi alanında başarılı olmalıdır.
Özel Kalem Müdürü Olma Şartları Nelerdir?
Özel kalem müdürü olma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Ön lisans ya da lisans programlarından mezun olmak
- Mesleki tecrübe sahibi olmak
- Disiplinli bir iş anlayışıyla çalışmak
- Microsoft Office programlarının kullanımında yetkinlik sahibi olmak
- Güçlü iletişim becerilerine sahip olmak
- Sorumluluk bilinciyle çalışmak
Özel Kalem Müdürü Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Özel kalem müdürü olmak için ön lisans ya da lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. Eğitim alınan bölümün ise özel olarak bir önemi yoktur. Aynı zamanda özel kalem müdürü olarak görev yapmak isteyen kişilerin en az beş yıl boyunca iş deneyimi kazanması meslek hayatlarında avantajlı bir durum elde etmelerine yardımcı olacaktır.
Zaman Yönetimi Eğitimi ve Kriz Yönetimi Eğitimi gibi çeşitli eğitim programları ise kişinin sertifika sahibi olmasını sağlayarak iş başvurularında rakipleri arasında ön plana çıkmasını sağlayacaktır.
Özel Kalem Müdürü Maaşları Ne Kadar?
Özel kalem müdürünün maaşı 20.000 TL ile 42.500 TL aralığındadır.
Özel kalem müdürü maaş aralığını belirleyen etmenler arasında mesleki deneyim, sektör ve çalışılan iş yeri gibi durumlar yer alır. Özel kalem müdürü mesleğe yeni başladığında ortalama 20.000 TL maaş alırken ilerleyen zamanlarda kazancı 42.500 TL’ye kadar çıkabilir.
Özel Kalem Müdürü Emeklilik Şartları Nelerdir?
Özel kalem müdürü hem özel sektörde hem devlette çalışabilir bu yüzden emeklilik koşullarını da bu şartlar üzerinden ele almak gerekmektedir. Özel kalem müdürü 8 Eylül 1999'dan sonra özel sektörde çalışmaya başladıysa 7000 günlük primini doldurup yaş kriterine de uyarak emekli olabilir. Bu grupta bulunan kadınlar 58 ve erkekler ise 60 yaşında emeklilik hakkını kullanabilir. Özel kalem müdürü 1 Mayıs 2008’den sonra özel sektöre bağlı kurumlarda çalışmaya başladıysa 7200 günlük primini doldurup yaş koşulunu sağlayarak emeklilik hakkından yararlanmaktadır. Bu kategoride bulunan kadınlar yine 58 yaşında emekli olurken erkekler 60-65 yaş arasında emekliliğe ayrılabilir.
Kamuda 8 Eylül 1999'dan sonra çalışmaya başlamış bir özel kalem müdürü ise erkeklerde 25, kadınlarda 20 sene olmak üzere prim süresini doldurarak emekli olabilir. Bu kişiler, yaş kriterinden muaftır. Kamuda 1 Mayıs 2008’den sonra çalışmaya başlamış bir özel kalem müdürü 9000 günlük prim ve emeklilik yaşı kriterlerini yerine getirmelidir. Yaş şartı kadınlarda 58 olup erkeklerde 60’tır.
Devlette Özel Kalem Müdürü Nasıl Olunur?
Devlette özel kalem müdürü olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kasten işlenen suçlar nedeniyle bir yıl veya üzeri ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan ve lisans programlarından mezun olan kişiler, Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girerek ilgili devlet kurumlarına atanabilir. Aynı zamanda kişinin Microsoft Office programlarına hakim olması ve iş deneyimi kazanması iş yaşamına daha kolay adapte olmasını sağlayacaktır.
Yurt Dışında Özel Kalem Müdürü Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında özel kalem müdürü olmak için lisans ya da ön lisans programlarından mezun olunması ve bu mezuniyetin yurt dışında da geçerliliğinin bulunduğuna dair belgeler sunulması gerekmektedir. Bu şartları karşılayan ve iyi seviyede yabancı dil bilen kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.
Aynı zamanda Toplantı Yönetimi Eğitimi veya Microsoft Office Programları Eğitimi gibi programlara katılım sağlanarak uluslararası geçerliliği bulunan sertifikalar almak kişinin yurt dışında iş bulma sürecini kolaylaştıracaktır.