Operasyon Yöneticisi/Yönetmeni Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Operasyon Yöneticisi/Yönetmeni Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi09 Temmuz 2024
Yayımlanma Tarihi

Operasyon yöneticisi/yönetmeni olmak için Pazarlama , İşletme gibi bölümlerden veya mühendislik bölümlerinden mezun olmak gerekir. Alanında başarılı bir operasyon yöneticisi/yönetmeni, çalıştığı kurumun operasyon departmanında görev yapan personellerin yönetiminden ve hedefe ulaşma sürecinde gerçekleşen aşamaların denetlenmesinden sorumludur.

Operasyon Yöneticisi/Yönetmeni Nedir?

Operasyon yöneticisi/yönetmeni; bir organizasyonun operasyonel faaliyetlerin planlanması, koordinasyonu ve yönetiminden sorumlu olan kişiye verilen mesleki unvandır. Operasyon yöneticisi/yönetmeni; işletme verimliliğini artırmak, maliyetleri yönetmek ve müşteri memnuniyetini sağlamak için operasyonel süreçlerin optimize edilmesiyle ilgilenir.

Operasyon yöneticisi/yönetmeni, görev yaptığı şirketin belirlediği hedeflere ulaşmak için stratejik kararlar alarak bu stratejilerin geliştirilmesi ve uygulanmasında liderlik rolü üstlenir. Aynı zamanda birlikte çalıştığı ekibin yönetimini sağlar, kaynak planlaması yapar ve bütçe planı hazırlayarak bu plana uygun ilerlenmesi için çaba gösterir.

Operasyon Yöneticisi/Yönetmeni Ne İş Yapar?

Operasyon yöneticisi/yönetmeni, görev yaptığı organizasyonun operasyonel faaliyetlerinin verimli bir şekilde ilerlemesini sağlar.

Operasyon yöneticisi/yönetmeni; operasyonel süreçleri planlayarak koordine eder, ihtiyaç halinde bu süreçlerin iyileştirilmesi için stratejiler geliştirir ve bu stratejilerin uygulanmasını sağlar. Aynı zamanda operasyonel riskleri değerlendirerek gereken önlemleri alır ve işin hem verimli hem de sürekli olarak ilerlemesi için iş planlaması yapar.

Müşterilerin memnuniyetini sağlamakla da görevli olan operasyon yöneticisi/yönetmeni, görev yaptığı organizasyonun rekabet ettiği işletmeler karşısında avantaj elde etmesi için operasyonel süreçlerin geliştirilmesi yönünde çalışmalar gerçekleştirir. Bu çalışmaları gerçekleştirirken geri bildirimleri göz önünde bulunur ve ihtiyaç halinde iyileştirmeler yapar.

 

 

Operasyon Yöneticisi/Yönetmeni Olma Şartları Nelerdir?

Operasyon yöneticisi/yönetmeni olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Görev yapılacak sektör ile ilgili üniversite bölümlerinde eğitim almak
  • Deneyim sahibi olmak
  • Liderlik özelliklerini taşımak
  • Ekip yönetebilme becerisine sahip olmak
  • Birden fazla sorumluluk üstlenebilmek
  • Planlı ve titiz çalışmak

Operasyon Yöneticisi/Yönetmeni Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Operasyon yöneticisi/yönetmeni olmak için çalışılması planlanan sektörle ilgili üniversite bölümlerinden mezun olmak ve mesleki tecrübe kazanmak gerekmektedir.

İşletme, Pazarlama veya mühendislik bölümlerinden mezun olarak mesleki deneyim kazanan kişiler; operasyon yöneticisi/yönetmeni olarak görev yapabilir. Aynı zamanda tercihe bağlı olarak yapılacak yüksek lisans kişinin mesleki açıdan gelişimini destekleyecektir.

Operasyon Yöneticisi/Yönetmeni Maaşları Ne Kadar?

Operasyon yöneticisi/yönetmeninin maaşı 40.000 TL ile 80.500 TL aralığındadır.

Operasyon yöneticisi/yönetmeni maaş aralığını çalışılan firma, kişinin görev yaptığı kurum ve mesleki tecrübesi belirler. Operasyon yöneticisi/yönetmeni mesleğe yeni başladığında yaklaşık 40.000 TL maaş alırken iki yıl deneyimli bir operasyon yöneticisi/yönetmeni 45.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli olanlar ise 50.000 TL-80.500 TL arasında maaş alır.

Operasyon Yöneticisi/Yönetmeni Emeklilik Şartları Nelerdir?

8 Eylül 1999'dan sonra görev yapmaya başlayan bir operasyon yöneticisi/yönetmeni, 7000 gün prim ödemeli ve yaş kriterini karşılamalıdır. Bu kişiler, sigortalılık süresinden muaf tutulmaktadır. Bu grupta yer alan kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında emekli olmaktadır.

1 Mayıs 2008’den sonra çalışmaya başlayan bir operasyon yöneticisi/yönetmeni ise 7200 gün prim ödemeli ve yaş şartını karşıladıktan sonra emekliliğe ayrılabilir. Bu grupta yer alan kadınlar 58 yaşında emekli olurken erkekler 60-65 yaş aralığında emekli olmaktadır.

Yurt Dışında Operasyon Yöneticisi/Yönetmeni Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında operasyon yöneticisi/yönetmeni olmak için Pazarlama, İşletme veya mühendislik bölümleri gibi lisans programlarından mezun olmak ve yurt dışında da geçerliliği bulunan bir diplomaya sahip olmak gerekmektedir.

Aynı zamanda iş deneyimi kazanılmalı ve ileri seviyede yabancı dil bilinmelidir. Bu şartları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni alarak yurt dışında operasyon yöneticisi/yönetmeni olarak çalışabilir.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat