Operasyon Direktörü Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Operasyon Direktörü Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi20 Temmuz 2023
Yayımlanma Tarihi

Lisans programları arasında yer alan Ekonomi ve İşletme gibi bölümlerden ya da mühendislik fakültesinden mezun olan kişiler, mesleki tecrübe kazandıktan sonra operasyon direktörü olarak görev yapabilir. Operasyon direktörü; satın alım, lojistik veya pazarlama gibi alanlarda görev yaparak iş süreçlerini kontrol eder ve iş birliklerinin kurulması için ilgili görüşmeleri ayarlar.

Operasyon Direktörü Nedir?

Operasyon direktörü, görevini sürdürdüğü şirketin faaliyetlerini düzenlemekle görevli olan kişiye verilen mesleki unvandır. Operasyon direktörü olarak görev yapan kişi, şirketin stratejik hedeflerini gerçekleştirmesi için tüm süreçleri yönetir ve şirketin verimliliğini arttırmaya çalışır. Aynı zamanda şirketin günlük işleyişinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için gereken faaliyetleri yönetmektedir.

Operasyon direktörü; görevini sürdürdüğü şirketin üst düzey yöneticilerine destek sağlar, şirket içinde bulunan departmanlar arasında kurulan iletişimin verimliliğini arttırmaya çalışır ve şirketin zayıf yönlerini iyileştirmeye çalışarak diğer şirketler arasında ön plana çıkmasına yardımcı olur. Operasyon direktörü, yoğun bir iş temposunda çalışmasından ötürü disiplinli bir biçimde çalışmalı ve zaman yönetimi konusunda başarılı olmalıdır.

Operasyon Direktörü Ne İş Yapar?

Operasyon direktörü, görevini sürdürdüğü şirketin faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde ve iş süreçlerinin başarıyla tamamlanmasında görev sahibidir.

Operasyon direktörü; şirket içi faaliyetleri yönetir, verimliliği arttırmaya çalışır ve maliyetleri optimize eder. Aynı zamanda şirketin üretim, tedarik zinciri, stok yönetimi, kalite kontrol ve lojistik gibi faaliyetlerini düzenleyerek bu süreçlerin yönetiminden sorumludur. Operasyon direktörü, şirketin belirlenen hedeflere ulaşabilmesi için gereken tüm süreçlerde aktif rol alır ve bu süreçlerin tasarlanma, uygulanma ve izlenme aşamalarının başarıyla tamamlanmasını sağlar. Risk yönetimi yapmakla da sorumlu olan operasyon direktörü, karşılaşılan riskler için çözüm önerileri geliştirir ve olası riskleri belirleyerek bu doğrultuda planlamalar yapar. Ayrıca şirketin büyüme stratejilerini destekleyerek müşteri memnuniyetini sağlayıcı çalışmalar gerçekleştirir.

 

 

Operasyon Direktörü Olma Şartları Nelerdir?

Operasyon direktörü olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • İşletme ve Ekonomi Bölümü’nden ya da mühendislik fakültesinden mezun olmak
  • Mesleki deneyime sahip olmak
  • Stratejik planlar yapabilmek
  • Ekip yönetimi becerisine sahip olmak
  • İletişim kurmada başarılı olmak
  • Çözüm odaklı çalışabilmek
  • Gözlem yapmada başarılı olmak

Operasyon Direktörü Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Operasyon direktörü olmak için İşletme Bölümü ya da Ekonomi Bölümü okunmalıdır. Mühendislik fakültesinden mezun olan kişiler de mesleki tecrübe kazanarak operasyon direktörü olarak çalışabilir.

Toplantı Yönetimi Eğitimi veya Performans Yönetim Sistemi gibi sertifika programlarına katılım sağlamak ise kişinin bu alanlarda yetkinlik sahibi olduğunu kanıtlamasına yardımcı olacaktır.

Operasyon Direktörü Maaşları Ne Kadar?

Operasyon direktörünün maaşı 35.000 TL ile 55.000 TL aralığındadır.

Operasyon direktörü maaş aralığını çalışılan alan, firma, firmanın ekonomik koşulları ve mesleki deneyim gibi faktörler etkilemektedir. Operasyon direktörü mesleğe ortalama 35.000 TL maaş alarak başlar, iki yıl deneyimli bir operasyon direktörü ortalama 40.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir operasyon direktörü ise 41.000 TL-55.000 TL arasında maaş alır.

Operasyon Direktörü Emeklilik Şartları Nelerdir?

Operasyon direktörü işe 8 Eylül 1999'dan sonra başladığı takdirde yaş kriteri ve 7000 gün prim ödeme şartını sağladıktan sonra emekli olabilir. Bu grupta yer alan operasyon direktörleri sigortalılık süresinden ise muaf tutulmaktadır. Emeklilik yaşı bu gruptaki erkeklerde 60 iken kadınlarda 58’dir. Operasyon direktörü işe 1 Mayıs 2008 itibarıyla başladığı takdirde yine yaş ve prim şartına tabi tutulmaktadır. Ancak bu kez 7200 gün prim ödemesi gerekir ve erkekler 60-65 yaş aralığındayken emekli olabilir. Kadınlar ise yine prim ödeyip 58 yaşında emekli olabilir.

Yurt Dışında Operasyon Direktörü Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında operasyon direktörü olmak için öncelikle İşletme, Ekonomi veya mühendislik fakültesinden mezun olmak gerekmektedir. Aynı zamanda bu mezuniyetlerin yurt dışında da geçerli olduğu belgelendirilmelidir. Bu şartları karşılayan kişiler, ilgili kurumlara başvurmalı ve yurt dışında çalışma izni almalıdır.

Yurt dışında operasyon direktörü olarak görev yapmak isteyen kişilerin yabancı dil alanında da başarılı olması gerekmektedir. Bu alanda sorun yaşayan kişilerin B1 Seviye İngilizce Eğitimi ve Temel Seviye Almanca Eğitimi gibi yabancı dil alanında çeşitli sertifika programlarına katılmaları doğru bir tercih olacaktır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat