Öğretim Üyesi Nasıl Olunur? Öğretim Üyesi Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Öğretim Üyesi Nasıl Olunur? Öğretim Üyesi Ne İş Yapar?

Öğretim üyesi, üniversite ve benzeri yükseköğrenim kurumlarında öğrencilere eğitim vermekle görevli kişidir. Öğretim üyesi olmak için lisans programlarından mezun olmak, yüksek lisans eğitimini tamamlamak ve doktora yapmak gerekmektedir.

Öğretim Üyesi Nedir?

Öğretim üyesi, üniversitelerde ve yükseköğretim kurumlarında akademik düzeyde eğitim vermekle görevli olan eğitimciye verilen mesleki unvandır. Öğretim üyesi, çeşitli araştırmalar yaparak bilimsel araştırmalara katkıda bulunur ve üniversite yönetimini destekler. Öğretim üyeleri genellikle belirli bir alanda uzmanlaşmış eğitimcilerden oluşmaktadır.

Öğretim üyeleri, öğrencilerine akademik danışmanlık yaparak tez veya projelerinde rehberlik sunar. Öğrencilerinin kariyer gelişimlerini destekleyerek geleceklerini şekillendirmelerine yardımcı olan öğretim üyeleri, üniversite yönetimine sunduğu katkılar sayesinde de akademik programların geliştirilmesi ve üniversite politikalarının belirlenmesi konularında aktif rol oynamaktadır.

Öğretim Üyesi Ne İş Yapar?

Öğretim üyesi, üniversitelerde veya diğer yükseköğretim kurumlarında akademisyen olarak görev yapmaktadır.

Öğretim üyeleri; öğrencilere ilgili alanlarda dersler verir, akademik araştırmalar yürütür, bilimsel çalışmalara yardımcı olur ve öğrencilerine danışmanlık sağlar. Uzmanlık alanlarına göre lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyinde dersler veren öğretim üyeleri; öğrencilerin hem akademik hem de mesleki gelişimlerini desteklemek için çaba gösterir. Aynı zamanda öğretim üyeleri yürüttükleri akademik araştırmalar sayesinde yeni bilgilerin keşfedilmesini sağlayarak bilim alanına önemli katkılarda bulunurlar.

 

 

Öğretim Üyesi Olma Şartları Nelerdir?

Öğretim üyesi olma şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • En düşük 2.50 not ortalaması ile lisans bölümlerinden mezun olmak
  • YDS ve ALES sınavlarından gereken puanı almak
  • Yüksek lisans mezunu olmak
  • Doktora eğitimini tamamlamak
  • Akademik araştırma yapmayı sevmek
  • İş disiplinine sahip olmak
  • Etkili iletişim becerilerine sahip olmak

Öğretim Üyesi Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Öğretim üyesi olmak için ilgi duyulan bir alan üzerine lisans, yüksek lisans, doktora eğitimi almak ve bu eğitimleri başarıyla tamamlamak gerekmektedir. Öğretim üyesi olabilmek için ortalama 10 yıl eğitim alınması gerekmektedir. Bu sürenin 4 yılını lisans eğitimi, 2 yılını yüksek lisans eğitimi, 4 yılını ise doktora eğitimi kapsamaktadır.

Öğretim Üyesi Maaşları Ne Kadar?

Öğretim üyesinin maaşı 22.000 TL ile 55.000 TL aralığındadır.

Öğretim üyesi maaş aralığı kişinin deneyimini, çalıştığı kuruma ve kıdemine göre değişiklik göstermektedir. Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, dekan, doçent, profesör, dekan yardımcısı ve rektörün kıdemine göre aldığı maaş miktarı değişir. 

Öğretim üyesi eğer öğretim görevlisi ise 22.500 TL, doçent ise 38.000 TL, profesörse 39.000 TL ile 55.000 TL arasında maaş almaktadır.

Öğretim Üyesi Emeklilik Şartları Nelerdir?

Özel sektörde öğretim üyesi olarak 8 Eylül 1999'dan sonra işe başlayan kişiler 7000 gün prim ödemelidir. Bu grupta yer alan erkeklerin emeklilik yaşı 60, kadınların emeklilik yaşı 58 olarak belirlenmiştir. 1 Mayıs 2008 tarihiyle özel sektörde göreve başlayan öğretim üyeleri 7200 gün prim ödemelidir. Bu grupta yer alan kişiler için sigortalılık süresi önemli değildir ve kadınlar 58, erkekler ise 60-65 yaş aralığında emekli olmaktadır.

Kamu kurumlarında öğretim üyesi olarak 8 Eylül 1999 itibarıyla çalışmayan erkekler yaş koşuluna bağlı olmamakla birlikte 25 yıl prim ödedikleri takdirde emekli olurlar. Kadınlar da yaş koşuluna bağlı değildir ve 20 yıl prim ödemeleri durumunda emeklilik hakkı kazanırlar. 1 Mayıs 2008 itibarıyla kamu kurumlarında işe başlayan kişiler ise 9000 prim gününü doldurmalıdır. Bu grupta yer alan erkekler 60 yaşında emekli olma hakkı kazanırken kadınlar 58 yaşında emekli olur.

Devlette Öğretim Üyesi Nasıl Olunur?

Devlette öğretim üyesi olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlardan ötürü hüküm giymemiş olmak gerekmektedir. Daha sonra ise lisans programlarından mezun olunmalı, yüksek lisans eğitiminin tamamlanmalı ve doktora yapılmalıdır. Bu şartları karşılayan ve ALES ile YDS sınavlarından geçerli bir puan alan kişiler, devlette öğretim üyesi olarak görev yapma şansına sahiptir.

Yurt Dışında Öğretim Üyesi Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında öğretim üyesi olabilmek için Türkiye’de öğretim görevlisi olabilmek için alınan eğitimlerin alınması ve bu eğitimlerin yurt dışında da geçerliliğinin bulunduğunun belgelendirilmesi gerekmektedir. Bu gereklilikleri karşılayan kişiler, TOEFL (Test of English as a Foreing Language) sınavından istenilen puanı almalıdır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat