Nasıl Müşteri Danışmanı Olunur? Müşteri Danışmanı Ne İş Yapar?
İçindekiler
En az lise mezunu olan kişiler müşteri danışmanı olarak çalışma şansına sahiptir. Ancak kriterler iş yerine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin bazı kurumlar, müşteri danışmanlarından satış deneyimi de istemektedir. Müşteri danışmanları, görevini sürdürdüğü şirketin sunduğu ürünler veya hizmetler hakkında bilgi sağlama amacıyla ilgili satış tekniklerinden faydalanır ve müşterilerin sorularını yanıtlar.
Müşteri Danışmanı Nedir?
Müşteri danışmanı; bir şirket veya kuruluşta müşterilerle etkileşime geçerek onlara ürün veya hizmetler hakkında bilgi sağlayan, sorularını yanıtlayan ve müşteri memnuniyetini sağlamak için çözümler sunan kişiye verilen mesleki unvandır. Müşteri danışmanları genellikle müşteri hizmetleri departmanlarında çalışırlar ve müşteri ilişkilerinin yönetiminde önemli bir rol oynarlar.
Müşteri danışmanlarının görevleri arasında müşterilere ürünlerin veya hizmetlerin özelliklerini anlatmak, sorularını yanıtlamak ve satın alma süreciyle ilgili rehberlik sağlamak yer alır. Müşteri danışmanları, müşterilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamak için aktif dinleme becerilerini kullanarak onlara uygun çözümler sunar.
Müşteri Danışmanı Ne İş Yapar?
Müşteri danışmanı, görevini sürdürdüğü kuruluşta müşteriler ile etkileşimde bulunarak müşteri ilişkilerini yönetir.
Müşteri danışmanları, müşteri hizmetleri veya satış alanında çalışma şansına sahiptir. Bu alanlarda müşteri ilişkilerini yönetir, müşteri sorularını yanıtlar ve müşterilere gereken bilgileri aktarır. Müşterilerin taleplerini ya da şikayetlerini ön planda tutarak gereken çözümleri sunan müşteri danışmanı, müşterilere ürünlerin veya hizmetlerin özelliklerini aktararak fiyatlar hakkında bilgi verir.
Aynı zamanda müşterilerin ihtiyaçlarını belirleyerek müşteri odaklı bir anlayışla çalışır ve satış sonrası destek hizmeti sunarak müşteri memnuniyetini sağlar. Müşteri geri bildirimlerini toplamak da müşteri danışmanlarının görevleri arasında yer alır. Bu danışmanlar, topladıkları bilgiler ile gereken raporları düzenleyerek ilgili departmanlara iletir.
Müşteri Danışmanı Olma Şartları Nelerdir?
Müşteri danışmanı olma şartları aşağıda listelenmiştir.
- En az lise mezunu olmak
- İkna yeteneğine sahip olmak
- Müşteri odaklı çalışabilmek
- Etkili iletişim becerilerine sahip olmak
- Disiplinli ve titiz çalışmak
- Analiz ve gözlem yapabilme alanında başarılı olmak
Müşteri Danışmanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Müşteri danışmanı olmak için belirli bir bölümden mezun olma zorunluluğu bulunmamaktadır. En az lise mezunu olan kişiler, satış alanında bilgi ve güçlü iletişim becerilerine sahip olmaları durumunda müşteri danışmanı olarak görev yapabilirler.
Müşteri danışmanı olmak isteyen kişilerin Satış Odaklı Kişilik Tipleri Eğitimi ve Diksiyon Kursu gibi çeşitli sertifika programlarına katılım sağlamaları öz geçmişlerini güçlendirmelerini sağlayarak iş başvurularında ön plana çıkmalarına yardımcı olacaktır.
Müşteri Danışmanı Maaşları Ne Kadar?
Müşteri danışmanının maaşı 16.500 TL ile 23.000 TL aralığında değişiklik göstermektedir.
Müşteri danışmanı maaş aralığını çalışılan firma ve mesleki tecrübe belirler. Müşteri danışmanı mesleğe yaklaşık 16.500 TL maaş alarak başlamaktadır fakat ilerleyen dönemde maaşı 23.000 TL’ye kadar çıkabilir.
Müşteri Danışmanı Emeklilik Şartları Nelerdir?
Müşteri danışmanının sigortalı olarak çalışmaya 8 Eylül 1999'dan sonra başlaması durumunda emeklilik için 7000 gün prim ödemeli ve yaş şartını karşılamalıdır. Bu grupta yer alan kadınlarda emeklilik yaşı 58 iken erkeklerde 60’tır. Sigortalılık süresi ise önemli değildir. Müşteri danışmanının sigortalı olarak çalışmaya 1 Mayıs 2008’den sonra başlaması durumunda ise emeklilik için 7200 gün prim ödemesi ve yaş kriterini karşılaması gerekir. Emeklilik yaşı kadınlarda yine 58’dir fakat erkeklerde 60-65 yaş arasında değişir.
Yurt Dışında Müşteri Danışmanı Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında müşteri danışmanı olmak için en az lise mezunu olmak ve ilgili eğitim programlarına katılarak yurt dışında da geçerliliği bulunan bir sertifikaya sahip olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan kişiler, yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurmalıdır.
Müşteri danışmanları, müşterilerle her zaman iletişim halinde olduğundan gidilmesi gereken ülkede konuşulan dil iyi seviyede bilinmelidir. Bu kişiler, B1 Seviye İngilizce Eğitimi gibi eğitim programlarına katılım sağlayarak yabancı dillerini geliştirebilir.