Mübaşir Nasıl Olunur? Mübaşir Ne İş Yapar?
Kamu Personel Seçme Sınavı’ndan (KPSS) geçerli bir puan alan ve en az lise mezunu olan kişiler, mübaşir olarak görev yapma şansına sahiptir. Mübaşirler; devlet memuru olarak görev yaparlar ve görevini sürdürdüğü kurumun rapor, posta, dilekçe gibi evraklarının düzenlenmesini sağlarlar. Aynı zamanda mahkemelerde de çalışabilirler ve davalı ile davacıların ismini duyurarak duruşma süresince hakime yardımcı olurlar.
İçindekiler
Mübaşir Nedir?
Mübaşir, çeşitli kurum ve kuruluşlarda resmi işlemlerin yürütülmesine yardımcı olan ve genellikle idari bir görevi üstlenen kişiye verilen mesleki unvandır. Genellikle mahkemelerde, kamu kurumlarında, belediyelerde, noterliklerde veya diğer resmi dairelerde çalışan mübaşirler; evrakların dağıtımı, posta işleri, tebligat, dosya takibi, yazışmaların yönetimi ve genel olarak ofis düzeninin sağlanması gibi çeşitli görevleri yerine getirirler.
Mübaşirler, resmi dairelerin işlemlerinin düzenli ve sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlayarak kurumların etkin çalışmasına katkıda bulunurlar. Görevleri çalıştıkları kurumun türüne ve ihtiyaçlarına göre değişebilir. Ancak genellikle resmi işlemlerin güvenli, düzenli ve verimli bir şekilde yürütülmesi için çeşitli sorumluluklar üstelenirler.
Mübaşir Ne İş Yapar?
Mübaşir, mahkeme gibi çeşitli resmi dairelerde görev yapar ve ofis düzeninin sağlanması, evrakların düzenlenmesi gibi sorumluluklara sahiptir.
Mahkemelerde görev yapan mübaşirler; duruşma salonlarını düzenler, davacılar ile davalıları yönlendirir, ilgili belgeleri sunar ve tebligat işlemlerini yakından takip eder. Anı zamanda mahkeme başkanına ve avukatlara da yardımcı olur. Kamu kurumlarında veya belediyelerde görev yapan mübaşirler ise idari işlemlerin sorunsuz bir biçimde yürütülmesi için çaba gösterir ve dilekçelerin kabul edilmesi, postalanması gibi görevleri yerine getirir.
Mübaşir Olma Şartları Nelerdir?
Mübaşir olma şartları aşağıda listelenmiştir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- En az lise mezunu olmak
- Kamu Personel Seçme Sınavı’ndan (KPSS) geçerli bir puan almak
- 35 yaşından büyük olmamak
- Yüz kızartıcı suçlar sebebiyle hüküm giymemiş olmak
- Disiplinli bir çalışma anlayışına sahip olmak
- Sorumluluk sahibi olmak
- Dikkatli ve titiz çalışmak
Mübaşir Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Mübaşir olmak için mezun olunması gereken bir bölüm veya katılım sağlanması gereken bir sertifika programı bulunmamaktadır. Kamu Personel Seçme Sınavı’ndan (KPSS) başarılı bir puan alan ve mübaşir olmak isteyen kişiler, Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen sözlü mülakata girmelidirler.
Mübaşir Maaşları Ne Kadar?
Mübaşirin maaşı 18.500 TL ile 29.000 TL aralığındadır.
Mübaşir maaş aralığını kişinin kıdemi ve devletin o yıl maaşlara yaptığı zam miktarı belirler. Mübaşir genelde mesleğe 18.500 TL maaş alarak başlar fakat iki yıl deneyimli bir mübaşir 20.000 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyime sahip bir mübaşir ise 20.500 TL-29.000 TL arasında maaş alır.
Mübaşir Emeklilik Şartları Nelerdir?
8 Eylül 1999 itibarıyla mübaşir olarak çalışmaya başlayan kadınlar 20 yıl prim ödedikleri sürece yaş kriterine bağlı olmadan emekli olabilir. Erkekler ise 25 yıl prim ödemelidir. 1 Mayıs 2008 itibarıyla çalışmaya başlayan mübaşirler ise 9000 gün prim öder. Bu kişiler yaş şartına da tabi tutulur. Nitekim erkekler 60 ve kadınlar ise 58 yaşına geldiklerinde emekli olabilir.
Devlette Mübaşir Nasıl Olunur?
Devlette mübaşir olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar sebebiyle bir sene veya üzeri ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu şartları karşılayan ve en az lise mezunu olan kişiler, Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeli ve başarılı bir puan almalıdır. Daha sonra ise Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen sözlü mülakata girilmesi ve geçerli bir puan alınması gerekir.
Yurt Dışında Mübaşir Olmak için Ne Yapılmalıdır?
Yurt dışında mübaşir olmak için gidilmesi planlanan ülkenin vatandaşı olmak ve o ülkenin sınavlarından geçerli bir puan almak gerekmektedir. Aynı zamanda en az lise mezunu olmak, 35 yaşın üstünde olmamak ve adli sicil kaydının temiz olması gerekmektedir.
Mübaşir Nasıl Giyinir?
Mübaşir kıyafet tüzüğü beyaz gömlek, kırmızı kravat, üzerinde bakanlık armasının bulunduğu lacivert takım elbise ve siyah ayakkabı giymek gerektiğini belirtir. Bu kıyafet kuralları hem kadın mübaşirler hem de erkek mübaşirler için geçerlidir.