Loder Operatörü Nasıl Olunur? Loder Operatörü Ne İş Yapar?
Meslek Yazıları

Loder Operatörü Nasıl Olunur? Loder Operatörü Ne İş Yapar?


Güncellenme Tarihi15 Eylül 2023
Yayımlanma Tarihi

En az ilkokul mezunu olup operatörlük kursları aracılığıyla Loder Operatörlük Belgesi alan ve G sınıfı ehliyeti olan kişiler loder operatörü olarak çalışma şansına sahiptir. Loder makinesini kullanarak genellikle inşaatlarda malzemelerin yüklenmesi, boşaltılması ve taşınmasını sağlayan loder operatörü;  kullandığı aracın bakımından sorumludur. Aynı zamanda loder operatörlerinin inşaat sektörü dışında denizcilik ve endüstriyel üretim gibi farklı alanlarda da çalışma şansına sahiptir.

Loder Operatörü Nedir?

Loder operatörü; inşaat, madencilik, taşımacılık ve çeşitli sektörlerde kullanılan büyük tekerlekli loder adı verilen makinelerini kullanma yetkinliğine sahip olan kişiye verilen mesleki ünvandır. Loder operatörleri genellikle ağır malzemelerin taşınması, yüklenmesi ya da boşaltılması gereken durumlarda görev yapmaktadır. Loder operatörleri sayesinde loderler güvenli bir biçimde kullanılır, yükler kolayca taşınır ve yüklenir. Bu sayede iş sahası daha düzenli ve güvenli tutularak taşımacılık ya da diğer süreçler daha verimli bir şekilde tamamlanır.

Loder operatörlerinin görevleri arasında loderi güvenli bir şekilde kullanma, yüklerin etkili bir şekilde taşınması veya yüklenmesi, iş sahasının düzenli ve güvenli tutulması, bakım ve temizlik işleri yer almaktadır. Operatörler ayrıca loderi kullanırken iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyar ve çevresel düzenlemelere uyum sağlarlar. Loder operatörleri için önemli bir beceri, makineleri etkili bir şekilde kontrol etme ve hassas manevralar yapma yeteneğidir. İyi bir loder operatörü, iş sahasının verimliliğini artırabilir ve güvenli bir çalışma ortamı sağlayabilir.

Loder Operatörü Ne İş Yapar?

Loder operatörü; malzemelerin taşınma, yüklenme ve boşaltılma sürecinde kullanılan ağır makinelerden olan loderin kullanımı alanında yetkinlik sahibidir.

Loder operatörleri genellikle inşaat sahasında malzeme yükleme, indirme ve taşıma gibi aşamaların başarıyla tamamlanmasını sağlarlar. Aynı zamanda maden ocaklarında ya da inşaat sahalarında kazı yapmak gibi çeşitli endüstriyel faaliyetlerin verimli bir şekilde yürütülmesine katkıda bulunurlar.

Hassas manevralar yapma konusunda başarılı olan loder operatörleri, iş sahasında görev yapan diğer çalışanlarla koordinasyon sağlamalıdır ve gereken durumlarda diğer çalışanlara destek vermelidir. Aynı zamanda güvenlik önlemlerine uygun bir biçimde çalışmaları gereken loder operatörleri, araçların ve ekipmanların bakımını düzenli bir şekilde yapmalıdır. Görevini başarıyla yerine getiren loder operatörleri sayesinde iş sahalarının verimliliği artar ve çalışma ortamının güvenliği sağlanmış olur.

 

 

Loder Operatörü Olma Şartları Nelerdir?

Loder operatörü olma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • En az ilkokul mezunu olmak
  • Loder operatörlüğü alanında eğitim almak
  • G sınıfı ehliyet sahibi olmak
  • Loder Operatörlük Belgesi’ne sahip olmak
  • Loder makinesini kullanmaya engel bir sağlık sorununa sahip olmamak
  • Dikkatli ve titiz olmak
  • Ekip çalışmasına uyum sağlayabilmek

Loder Operatörü Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Loder operatörü olmak için en az ilkokul mezunu olma şartını sağlamak ve loder operatörlüğü alanında eğitim almak gerekmektedir. Bu eğitim, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı kurumlar tarafından düzenlenmektedir ve eğitim sonunda Loder Operatörlük Belgesi alınmaktadır.

Aynı zamanda loder operatörlüğü mesleğini icra edebilmek için G sınıfı ehliyete sahip olmak da gerekmektedir. Ehliyeti olmayan kişilerin sürücü kurslarına başvuru yapması ve ehliyet alması gerekmektedir. Bunlara ek olarak zorunlu olmamasına rağmen meslek liselerinde İş Makineleri Bölümü’nde eğitim alan bireyler, loder operatörü olma sürecinde avantaj elde edecektir.

Loder Operatörü Maaşları Ne Kadar?

Loder operatörünün maaşı 16.500 TL ile 32.000 TL aralığındadır.

Loder operatörü maaş aralığını çalışılan firma ve kişinin mesleki deneyimi etkiler. Deneyimsiz bir loder operatörü ortalama 16.500 TL maaş alırken deneyimli bir loder operatörünün maaşı 32.000 TL civarındadır.

Loder Operatörü Emeklilik Şartları Nelerdir?

Loder operatörü, 8 Eylül 1999'dan sonra iş hayatına başlaması durumunda 7000 gün prim ödemeli ve emeklilik yaşını beklemelidir. Bu grupta yer alan erkekler 60, kadınlar ise 58 yaşında emekli olma hakkı kazanır. Buna ek olarak bu kişiler sigortalılık süresinden muaf tutulmaktadır.

Loder operatörü, 1 Mayıs 2008 itibarıyla iş hayatına başlaması durumunda ise 7200 gün prim ödemeli ve emeklilik yaşını beklemelidir. Bu grupta yer alan kadınlar yine 58 yaşında emekli olurken erkeklerin emeklilik yaşı 60-65 yaş aralığında değişiklik göstermektedir.

Yurt Dışında Loder Operatörü Olmak için Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında loder operatörü olmak için en az ilkokul mezunu olmak ve loder operatörlüğü alanında eğitim alarak Loder Operatörlük Belgesi almak gerekmektedir. Daha sonra ise alınan Loder Operatörlük Belgesi’nin yurt dışında da geçerliliğinin bulunduğu belgelendirilmeli ve yurt dışında çalışma izni almak için ilgili kurumlara başvurulmalıdır.

Aynı zamanda yurt dışında çalışmak isteyen bir loder operatörünün G sınıfı ehliyete sahip olması ve gitmeyi planladığı ülkenin ana diline hakim olması gerekmektedir. Bu alanlarda sorun yaşayan bireylerin ilgili sürücü kurslarına ve yabancı dil eğitimlerine katılım sağlamaları doğru tercih olacaktır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir
Eğitim Danışmanımız ile iletişime geç.
Hemen Ara
+90 850 840 54 37
Whatsapp ile destek al
İletişime geçmek için tıkla
Menüyü Kapat